Afbeelding
Foto: Peter de Koning

herinrichting essche stroom levert volop ideeën op

Daar in dat dorp Esch aan de haven...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waterschap De Dommel zette in 2014 de herinrichting van de Essche Stroom nabij de dorpskern en buurtschap De Ruiting weer op de agenda. Projectleider Hans Koekkoek voorspelde eerder dat de schop in 2015 de grond in zou gaan. Nu wordt voorzichtig gemikt op 2017. ,,Het is een complex verhaal geworden." De plannen rondom de ecologische verbindingszones zijn al een stap verder en zorgden gisteravond voor enthousiasme bij het publiek dat naar de informatieavond kwam.

De herinrichting van de Essche Stroom is in te delen in een aantal deelprojecten: beekherstel, regionale keringen, de stuw vispasseerbaar maken en ecologische verbindingszones. Koekkoek gaf aan dat met name het project beekherstel nog verdere uitwerking behoeft. ,,Na meerdere berekeningen hebben we geconcludeerd dat het huidige plangebied moet worden uitgebreid tot landgoed Nemerlaer in Haaren." Pas nadat er bestuurlijke keuzes zijn gemaakt, wordt onderzoek gedaan naar een detailoplossing. Koekkoek: ,,Dat houdt eigenlijk in dat we niet zo heel veel verder zijn met dit plan ten opzichte van twee jaar geleden."

Met de andere deelprojecten is waterschap De Dommel een stap verder. Projectleider Koekkoek meldde gisteravond, net als twee jaar geleden, dat de dijk aan de Essche Stroom in zijn geheel is afgekeurd. Gemiddeld worden de keringen vijftig centimeter hoger. Daarnaast is een voorlopig plan opgesteld, waarbij in het buitengebied groene keringen komen te liggen: een dijk met een grasmat die steviger is dan voorheen. ,,Bij de keringen aan de Kollenberg, Haarenseweg en Spankerstraat is te weinig ruimte, omdat de tuinen van omwonenden grenzen aan de dijken."

Op deze plekken is voorlopig gekozen voor een kering met damwand. Een aanwezige vrouw vroeg zich af welke overlast de aanleg van een damwand met zich meebrengt. ,,Deze wanden worden met een machine in de grond gedrukt", aldus Koekkoek. ,,We verwachten dat daardoor de overlast en het risico op schade beperkt blijven."

CULTUURHISTORIE

Landschapsarchitect Kees Ykema richtte zich met name op de ecologische verbindingszones in het gebied: plekken langs de Essche Stroom waar natuur centraal staat, maar waar ook ruimte is voor cultuurhistorische en recreatieve elementen. In samenwerking met onder meer de Sint-Willibrordusschool en heemkundekring De Kleine Meijerij is een aantal plannen opgesteld waarover nog een definitieve beslissing moet worden genomen.

Interessant is het idee om een kunst- en belevingsplek te creëren tussen de brug over de Haarenseweg en het voormalige Mannengasthuis. ,,Esch is onlosmakelijk verbonden met de Romeinen, er zijn verschillende plekken waar archeologische vondsten zijn gedaan", licht Ykema toe. Zo is het plan om aan de Essche Stroom een tumulus te laten verrijzen: een grafheuvel. Uit deze heuvel wordt een 'hap' gehaald, zodat daar een wand voor oeverzwaluwen kan ontstaan.

Verderop is het plan een haventje te realiseren waar kleine bootjes kunnen aanleggen en mensen kunnen recreëren. ,,We willen daar picknicktafels, fruitbomen, een fietsoplaadpunt en een watertappunt neerzetten", aldus Ykema. Toen hij het ontwerp toonde, was het gehele publiek positief verrast.

Al eerder werd gesproken over een waterontdekplek achter de Sint-Willibrordusschool, nabij de Essche Stroom. Ykema: ,,Op deze plek worden educatie en spel verbonden." Een atrium voor buitenlessen, de realisatie van een ommetje en een trekpontje zijn enkele voorbeelden in de plannen voor de natuurspeelplaats. ,,De plek is niet alleen voor de school, maar voor het hele dorp'', benadrukte de architect.

Waar Koekkoek voorspelt dat het deelproject beekherstel pas in 2017 echt gaat lopen, zouden de plannen rondom de keringen en de ecologische verbindingszones sneller uitgevoerd kunnen worden. De verwachting is dat het waterschapsbestuur zich eind 2016 over laatstgenoemde projecten buigt.

FOTO BOVEN: Beeld van de Essche Stroom aan de Spankerstraat. (Foto: Peter de Koning).


Ons Café in Esch viert
lustrum met bezoekers

Ons Café aan de Leunisdijk in Esch bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd. Uitbater Michel van de Sande heeft flink uitgepakt met een feestweekend dat begint op vrijdag 26 februari met een optreden van Mental Theo. Zaterdag 27 februari is de bekende coverband Tilt te gast en zondag wordt het jubileumweekend afgesloten met een Hollandse middag.

Precies vijf jaar geleden, vlak voor carnaval, opende Ons Café de deuren. Esch had toen een paar jaar zonder (goedlopend) café gezeten. Michel van de Sande, geboren en getogen in Esch, slaagde er wél in het dorp te verrijken met een levendig dorpscafé, voor jong en oud. ,,Daar ben ik zeker trots op", zegt hij. ,,Vijf jaar geleden begon ik, zonder horeca-ervaring. Ik had mijn baan opgezegd. Het was spannend. Zou het wel aanslaan? De eerste twee jaren waren heftig; er kwam zóveel

op me af. Daarbij ben ik perfectionistisch." Toch is zijn café inmiddels een begrip in het dorp. Van de Sande organiseert allerlei evenementen, het terras is aantrekkelijk gemaakt en ook de zaal wordt weer regelmatig gebruikt. ,,Ik moet bezig blijven, blijven ontwikkelen. In de gaten houden wat de trends zijn onder de jeugd."

Ambities? ,,Je moet ook kijken naar wat je hebt en daar blij mee zijn. Gezelligheid, sfeer, kwaliteit, een leuk publiek. Op donderdag is mijn jongste gast 18 jaar en de oudste 80. Dat is toch mooi." Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor het feest op vrijdag 26 februari. Zaterdag is uitverkocht.