Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, groep 8M?

Basisschool De Vorsenpoel in Boxtel staat in het teken van de beeldende kunst. In alle klassen worden kunstwerken gemaakt, groep 8M van juf Marjolein maakte zelfs een uitstapje naar het atelier van een échte kunstenaar. Gisterochtend fietsten alle leerlingen naar de werkplaats van Jan Snellaars in Esch en ontdekten de overeenkomst tussen een van zijn kunstwerken en 'Het Narrenschip' van Jheronimus Bosch...

Wat doen jullie tijdens de kunstweek? ,,Elke klas heeft een land of werelddeel gekozen en wij maken werken over Amerika", vertelt Iris. ,,Een van onze klasgenoten was Louise en die is vorig jaar geëmigreerd naar Amerika", licht Isa toe. ,,Eerst zouden we iets met Rusland doen", aldus Fleur.

Zien we Amerika terug in jullie kunstwerken? ,,Onze kunstwerken laten iets van Amerika zien. Zo gaan we een hamburger van klei maken", lacht Tess. Michelle vult aan dat ook portretten worden getekend. ,,Bovendien gaan we iets doen met pop-art en filmsterren, zoals Marilyn Monroe."

Wat gaat er nog meer gebeuren op De Vorsenpoel. ,,Veel kunstwerken worden geveild", vertelt juf Marjolein. ,,Donderdag 3 maart kunnen ouders de kunstwerken van hun kinderen kopen. Ook gaat kunstenaar Jan delen van de werkjes die we vandaag in zijn atelier maken, gebruiken voor collages die op een tentoonstelling in de school te zien zijn."

Wat is de relatie tussen Jheronimus Bosch en het Essche kunstwerk? ,,Ik heb voor het Essche carnaval ooit een beeldje gemaakt dat nu op ons Marktplein staat", vertelt Jan. ,,Het beeldje laat de geboorte van het carnaval zien. Je ziet kikkertjes uit een ei kruipen die allemaal een gek koppie hebben. Ik heb me destijds voor dat ontwerp laten inspireren door Het Narrenschip. Toen heb ik de link gelegd met Esch, dat met carnaval Oggelvorsenpoel heet, een kikkerpoel. Net als jullie school trouwens. Want ook een Vorsenpoel is een grote plas met kikkertjes..."

FOTO LINKS: Jan Snellaars geeft in zijn Essche atelier uitleg aan groep 8M van De Vorsenpoel over zijn kikkerkunstwerk. (Foto: Peter de Koning).