Afbeelding
Foto: Henk van Weert

CENTRUMBEWONERS KUNNEN BEZOEKERS DIGITAAL AANMELDEN

Oók parkeervergunning voor visite

HENK VAN WEERT

Met een huis aan huis verspreide brief heeft het gemeentebestuur afgelopen week de bewoners in het centrum van Boxtel geïnformeerd over het nieuwe parkeerbeleid dat op komst is. Het zorgde voor de nodige discussie, met name op Facebook. Iedereen die in het centrum woont en er wil parkeren, heeft straks een parkeervergunning nodig. Voor iemand die op bezoek komt, kunnen bewoners een visitevergunning kopen.

Via een website kunnen centrumbewoners aanmelden wie bij hen op bezoek komt en daarbij het kenteken registeren om hun gasten tegen 'laag tarief' te laten parkeren. Welke prijs hiervoor moet worden betaald is nog onduidelijk. Wie een zogeheten visiteregeling koopt, krijgt een saldo van tweehonderd parkeeruren per kwartaal; het aantal kentekens dat hiervan gebruik kan maken is onbeperkt. Mensen in het centrum die aangewezen zijn op bijvoorbeeld de thuiszorg, krijgen een visiteregeling op basis van de uren zorg zij toegewezen hebben gekregen.

Het maximum aantal parkeervergunningen dat wordt uitgegeven is gelijk aan het aantal parkeervakken dat beschikbaar is. De vergunningen worden toebedeeld in volgorde van binnenkomst van de aanvraag. Simpelweg: wie het eerst komt, het eerst maalt.

RAADSBESLUIT

Op de website van de gemeente is het nieuwe parkeerbeleid, en de verordeningen en besluiten die eraan ten grondslag liggen, na te lezen. Het college van B. en W. wilde deze week nog geen toelichting geven. Dat gebeurt volgende week. Eerst moeten de besluiten zijn gepubliceerd, meldde een woordvoerster.

In december besloot een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad in stemmen met het nieuwe parkeerbeleid. Om dat ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren, diende het college van B. en W. echter nog wel diverse verkeersbesluiten te nemen. Dat is vorige week dinsdag gebeurd en twee dagen later werd dat bekendgemaakt, gevolgd door een informatiebrief met plattegrond die op alle adressen in het centrum op deurmat viel.

AFBEELDING BOVEN: Dit kaartje verspreidde de gemeente vorige week samen met een begeleidende brief huis aan huis in het centrum van Boxtel.


VOORMALIG MIK-DOCENTEN BUNDELEN KRACHTEN ALS ZZP'ER

MuzeBox neemt intrek in Angelaschool

HENK VAN WEERT

Twaalf voormalige muziekdocenten van het failliete MIK Kunsteducatie verzorgden gisterochtend een concertje voor de leerlingen van de Angelaschool. Sinds de herfstvakantie huren ze daar leslokalen waar 150 kinderen wekelijks een muziekinstrument leren bespelen. De docenten hebben zich als zelfstandigen zonder personeel verenigd in de stichting MuzeBox.

,,MuzeBox is faciliterend voor de aangesloten twaalf muziekleraren", vertelt coördinator Kornelis Lievense, die zelf als gitaardocent is aangesloten. ,,We hebben gezamenlijk een verzekering afgesloten en de website muzebox.nl ontwikkeld. En via de stichting vormen we ook een gezamenlijk aanspreekpunt voor de Angelaschool."

Dat de voormalige MIK-docenten in de basisschool aan de Baroniestraat terecht konden voor hun lessen, kwam na een artikel in deze krant waarin Lievense vertelde dat hij met zijn oud-collega's op zoek was naar onderdak. ,,Directeur Jos Korsten las dat en benaderde me. We kennen elkaar en wonen allebei in Schijndel. We zijn erg blij dat we hier terecht kunnen voor onze lessen. De danslessen vinden plaats in Liempde en voor de drumlessen moesten we ook een andere oplossing zoeken, maar die zijn vlakbij: in de geluiddichte repetitieruimte van jongerencentrum B-Town aan de overkant van de straat."

GEEN MANAGER NODIG

Niet alle voormalige MIK-docenten hebben zich bij MuzeBox aangesloten. ,,We waren voorheen met negentien leraren, maar vijf zijn gestopt met muziekles geven of gaan dat binnenkort doen. Ze zijn de afbraak van het cultuuronderwijs beu en slaan een nieuwe richting in. Eén van hen gaat zelfs opnieuw studeren. Maar ja, als je net als ik tegen de vijftig aanloopt, is dat niet meer zo eenvoudig."

De muziekdocenten sturen nu zelf de facturen naar hun leerlingen en zijn kleine zelfstandige ondernemers geworden. ,,Sommige collega's vinden dat wel moeilijk, maar persoonlijk vind ik het niet zo'n probleem. Bij MIK maakte ik ook al zelf mijn lesrooster en onderhield ik de contacten met de leerlingen. Daar heb ik geen manager voor nodig. We missen nu alleen een sociaal vangnet dat je in loondienst natuurlijk wel hebt."

VOLOP KEUS

MuzeBox is niet de enige plek waar mensen terecht kunnen voor muziekles. Kort nadat de gemeente Boxtel stopte met het subsidiëren van MIK, werd Podium4All gevormd dat onder meer lesgeeft in de brede school Wilgenbroek. Daarnaast hebben de diverse harmonieën en fanfares geheel of gedeeltelijk een eigen muziekopleiding opgestart. Ook zijn er nog diverse particuliere muziekdocenten die niet bij MuzeBox of Podium4All zijn aangesloten. De vraag dringt zich op of het voor de consument niet wat onoverzichtelijk wordt. Volgens Lievense valt dat mee. ,,Ook toen MIK nog bestond, waren er diverse lesmogelijkheden."