BUIJS: PROEF MET KLEINSCHALIGE OPVANG

Even geen vluchtelingen door opstelling Boxtel

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel biedt momenteel geen onderdak aan vluchtelingen omdat het gemeentebestuur alleen kleinschalige opvang wil bieden. Dat bevestigt burgemeester Mark Buijs naar aanleiding van berichtgeving over de opvang van vluchtelingen in de Volkskrant. Gemeenten die kleinschalige opvanglocaties aanbieden, krijgen door het COA geen vluchtelingen toegewezen.

Boxtel is niet uniek, zo blijkt uit het artikel. Ook in Culemborg, Woudrichem en Wageningen speelt dit; verder maakt de burgemeester van Dalfsen bekend dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers - red.) daar geen interesse had om 150 vluchtelingen onder te brengen. ,,Dit heeft alles te maken met het feit dat het COA als uitvoerder van rijksbeleid geen locaties gebruikt waar minder dan driehonderd mensen kunnen worden opgevangen", verduidelijkt Buijs.

EEN ANDER GELUID

De Boxtelse burgemeester pleitte deze week met ambtsgenoot Jan Hamming van Heusden voor kleinschalige opvang en snelle integratie van vluchtelingen. Die hartenkreet werd landelijk nieuws vanwege een publicatie in de Volkskrant en een stortvloed aan berichten bij andere media, waaronder de programma's als Hallo Nederland, Een Vandaag en Jinek.

Buijs en Hamming willen een landelijk debat aanzwengelen om een einde te maken aan de grootschalige opvanglocaties. ,,Juist door alle negatieve effecten die grootschalige opvang met zich meebrengt, willen we een ander geluid laten horen en pleiten we vurig voor een proefproject in onze gemeenten", zegt Buijs. Uit hun opiniebijdrage in de Volkskrant wordt duidelijk dat er wel enige beweging is, na eerdere 'afhoudende signalen' uit het kabinet. ,,We merken nu dat de minister erg geïnteresseerd is in onze ideeën", schrijven de burgemeesters. Het COA heeft gisteren eveneens laten weten dat het 'op een innovatieve manier' wil kijken naar de ideeën van Boxtel en Heusden.

Buijs en Hamming denken dat de kans groeit op een proef met kleinschalige opvang. Buijs: ,,We hebben laten zien dat we berekend zijn op die taak en alle expertise in huis hebben om er een succes van te maken. Wij hebben ons als gemeenschap ingezet voor de tienermeisjes uit Eritrea, in Heusden gold dat voor jongemannen uit Syrië. Deze aanpak verbindt ons."

STRAK KEURSLIJF

De burgemeester van Boxtel hoopt groen licht te krijgen en wil anders een groter platform van burgemeesters inrichten om het geluid van de gemeenten in Den Haag luider te laten klinken. ,,Begrijp me goed, ik weet dat het COA slechts beleid uitvoert dat de beleidsmakers hebben vastgesteld. Men loopt aan de leiband, zit in een strak keurslijf. Daarom pleiten wij voor een andere aanpak, nieuwe inzichten. Het COA weet hoe we te werk zijn gegaan met de meiden uit Eritrea en heeft ons toen goed geholpen."

Buijs verwacht dat de Eritrese groep deels terug naar Boxtel zal komen als de verblijfsprocedure in het asielzoekerscentrum in Oisterwijk over enkele weken is afgerond. Meer vluchtelingen verwacht hij vooralsnog niet omdat het Rijk nog geen ruimte wil bieden aan kleinere opvanglocaties. ,,We hopen dat we die proef mogen doen en aan kunnen tonen dat onze menselijke aanpak werkt."

MEEDENKEN

Met burgemeester Hamming heeft Buijs vastomlijnde plannen hoe een kleinschalige opvang in een gemeenschap ingericht zou kunnen worden. ,,We gaan verder dan opvangen, maar laten de mensen snel integreren. De taal leren, fietsen, samen koken, naar school. We willen ze zelfs aan werk helpen waardoor ze niet meteen afhankelijk worden van een uitkering."

Boxtel heeft met een grote groep enthousiaste vrijwilligers laten zien bereid te zijn de helpende hand te bieden. ,,Dat zie je in meer gemeenten waar kleinschalige opvang aangeboden wordt. Daar hoor je geen vervelende verhalen en is veel minder weerstand. Daar melden mensen zich massaal aan om te helpen." In Boxtel zou Buijs graag in gesprek gaan met vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en verenigingen die een actieve rol spelen in de samenleving. ,,Met hen wil ik verkennen wat in onze gemeenschap mogelijk is."

De komende weken volgt de burgemeester het debat over de opvang van vluchtelingen op de voet. Hij hoopt én verwacht dat de politiek in Den Haag de handschoen oppakt. ,,Intussen blijven wij opkomen voor onze Eritrese meiden die van harte welkom zijn om terug te keren. Ze horen bij ons! En als zich nieuwe crisissituaties voordoen, dan zullen we er wéér staan."

In de Volkskrant sprak Buijs rake woorden over het huidige opvangbeleid. ,,Dat is failliet. Ik zie collega-burgemeesters met het hart op de goede plaats die in gevecht raken met hun eigen burgers. En het Rijk? Het Rijk onttrekt zich aan veel, wil goedkope opvang, ontloopt de discussie met de burgers, laat het moeilijke werk over aan gemeentebestuurders. Nou, geef ons dan de ruimte om op onze eigen wijze met het probleem te dealen."