COA IN OVERLEG MET BURGEMEESTER

Boxtel breekt lans voor kleinschalige opvang

De landelijke discussie over de opvang van vluchtelingen heeft deze week een nieuwe wending genomen door een brandbrief van de burgemeesters Mark Buijs van Boxtel en Jan Ham­ming van Heusden. Beiden pleiten voor kleinschalige opvang van vluchtelingen waar bovendien meteen aandacht is voor integratie. ,,Als de politiek onze noodkreet niet oppakt, zullen de bur­gemeesters opstaan en een nóg sterker signaal afgeven", aldus Buijs.

Alle landelijke media doken op de bur­gemeesters van Boxtel en Heusden nadat ze maandag in de Volkskrant uitlegden hoe vluchtelingen in hun optiek het beste opgevangen moeten worden. In een opi­niebijdrage werd uitgelegd hoe wezen­lijk anders Boxtel en Heusden de opvang van asielzoekers willen organiseren dan staatssecretaris Klaas Dijkhoff en 'zijn' uitvoeringsorgaan, het COA. Landelijk beleid schrijft nu voor dat een opvanglo­catie tenminste 300 vluchtelingen moet tellen; kleinere locaties zouden te duur zijn en logistieke problemen veroorzaken bij de behandeling van asielprocedures.

De burgemeesters Buijs en Hamming denken daar anders over en willen een proef houden om aan te tonen dat klein­schalige opvang veel beter werkt. ,,Grote opvanglocaties wekken weerstand in de samenleving", zegt Buijs. ,,In Boxtel en Heusden hebben we aangetoond dat het ook anders kan en dat er juist veel maat­schappelijk draagvlak is als niet zoveel vluchtelingen tegelijk worden geplaatst." Dit wordt ondersteund door een enquête van Een Vandaag: 71 procent van de on­dervraagden wijst kleinschalige opvang niet af.

Inmiddels is duidelijk dat het COA bereid is tot overleg met beide burgemeesters. Directeur Gerard Bakker meldde gisteren dat er wellicht ruimte is voor 'kleinere on­zelfstandige locaties' waar zo'n tweehon­derd asielzoekers worden opgevangen. Boxtel en Heusden opteren liever voor nóg kleinere plekken.

Naast kleinschalige opvang willen beide burgemeesters het groene licht krijgen voor een proef die vluchtelingen snel laat integreren in de samenleving. ,,De beste maner om te integreren is door deel te nemen", schreven ze in de Volkskrant. ,,Door meteen vanaf het begin werk te maken van integratie, voorkomen we pro­blemen op de langere termijn. We helpen hen en onszelf als we ze tijdens hun ver­blijf in Nederland actief te laten deelne­men."

Het is afwachten of een politiek debat tot stand komt over de vluchtelingenop­vang. Beide burgemeesters zijn echter strijdbaar. ,,Nederland telt vierhonderd gemeenten. Als die allemaal 100 tot 150 mensen opvangen, zijn de meeste proble­men opgelost." Als een landelijk politiek debat niet vlot op gang komt, verwacht Buijs dat de roep om kleinschalige op­vang vanuit meerdere gemeenten luider zal klinken. ,,Als Den Haag achterover blijft leunen, zullen de burgemeesters opstaan. Maar dat is de laatste stap, eerst hopen we dat de Tweede Kamer in be­weging komt en er experimenteerruimte komt."

Op pagina 6 de opiniebijdrage van de burgemeesters Buijs en Hamming en een interview met de burgemeester van Boxtel.