BOXTELSE CLUB HOUDT CLINIC OP 6 MAART

Rolstoelhandbal krijgt impuls bij HCB '92

TONNIE WESSELING

In sporthal De Braken wordt zondag 6 maart een rolstoelhandbalclinic gegeven. Hierbij gaat handbalvereniging HCB '92 uit Boxtel de uitdaging aan om het eerste rolstoelhandbalteam van Noord-Brabant op te richten. Initiatiefneemster is Hèlen Berkelmans van HCB '92 die afgelopen zomer tijdens de nationale handbaldag een demonstratie rolstoelhandbal zag en zó onder de indruk was dat ze besloot om ook binnen de Boxtelse club zo'n team op te richten.

Samen met Anita van Engelshoven en Marjon Korver vormde Berkelmans een commissie om dit doel te verwezenlijken. Het enthousiasme spat er bij de vrouwen van af. ,,Het spel is voor invalide maar ook valide mensen. Er zijn mensen die altijd gesport hebben maar nu bijvoorbeeld rug- of knieklachten hebben en het spel missen. Deze mix zou goed zijn", zegt Berkelmans. ,,Invaliden kunnen vaak meer dan je zou denken. We hebben diepe bewondering voor mensen die met een handicap sporten. Maar het moet nog bij de mensen rijpen dat het ook een spel voor validen kan zijn. Ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken", zegt ze.

SPONSORS

De commissie heeft inmiddels een aantal sponsors gevonden. Zo heeft de gemeente Boxtel het mogelijk gemaakt dat er op 6 maart sportrolstoelen ter beschikking staan voor de clinic. Buurtsport Boxtel levert mensen om te assisteren en de handbalbond heeft bijgedragen in de promotie via folders en stelt die dag de zaal in De Braken ter beschikking. Verder lopen er ook positieve contacten met de Rabobank.

De drie initiatiefneemsters hebben ook niet stilgezeten en hebben onder meer folders neergelegd in de wachtkamers van fysiotherapeuten. Dinsdag 1 maart schuift Berkelmans aan bij Omroep Brabant voor een radiointerview. Ze verwacht hierdoor weer meer bekendheid aan de clinic te kunnen geven. ,,We hebben niet de illusie dat we na 6 maart meteen twee teams kunnen oprichten. Maar het begint zo wel te groeien", denkt Berkelmans.

HET GOEDE VOORBEELD

Van Engelshoven geeft op 6 maart zelf het goede voorbeeld. ,,Ik heb altijd aan teamsport gedaan maar heb nu rugklachten. Ik ga het in een rolstoel proberen en kijken hoe het bevalt. Gewone teamsport lukt me niet meer." Ook Berkelmans stapt tijdens de clinic in een rolstoel. ,,Ik speel nog steeds, inmiddels als Sarah, in dames 1 maar ga dit toch ook proberen. Ik heb er niet zo'n probleem mee om in een rolstoel te zitten. Je moet er hart voor hebben. Ik werd helemaal warm van binnen bij de enthousiaste reactie van een invalide vrouw." Van Engelshoven: ,,Hier doe je het voor. We hebben nog geen enkele negatieve reactie gehad."

Het programma voor de clinic op zondag 6 maart ligt al klaar. Er komen drie rolstoelhandbalverenigingen uit Noord-Holland naar Boxtel. CSV Castricum speelt een demonstratiewedstrijd tegen SEW uit West-Friesland. Het derde team is Quintus uit Kwintsheul. De middag begint om 13.00 uur met een enthousiaste peptalk van een mannelijke rolstoeler van NOC*NSF.

Demonstratiewedstrijden en clinics wisselen elkaar af zodat iedereen tot 18.00 uur op gezette tijden kan komen kijken. Het belangrijkste vinden de drie kartrekkers dat een relatief kleine vereniging uit Boxtel de eerste in Noord-Brabant is die deze handschoen oppakt: ,,We hebben geen verwachtingen, maar hopen op volle tribunes."

MEEDOEN

Wie mee wil doen aan de clinic kan zich aanmelden via e-mail: hcb92@handbal.nl. Op www.hcb92handbal.nl staat meer informatie.

Zaalvoetbal

Uitslagen zaterdag 20 februari

Café 't Geveltje – Adm. Jilesen        4-10

v.d. Langenberg /Fleur - Le Temps Perdu        5-5

C.J. v.d. Sande – Goossens Advies        7-6

Gebr. Bekkers – v. Dongen/v.d. Wiel        10-3

Heva Autobedrijf – Team Elizabeth        4-5

Uitslagen maandag 22 februari

Vermeer Verz. – Comsche Hoeve        3-4

Faes Entertainment - v.d. Heijden Milieu        3-0

Groen als Gras – Termeer Support        2-2

v. Stekelenburg – Vinyl- en Tapijtwinkel        4-6

Programma zaterdag 27 februari

Team Elizabeth - v.d. Langenberg/Fleur        17.00

Goossens Adv. - Temps Perdu/Flickm.        17.45

Pika Bikes/'t Geveltje – Kwalitaria Strik        18.30

v. Stekelenburg – Tahadi        19.15

Filipe/ElzenMaas - Heva        20.00

Hart van Boxtel – Laansma Tuinen        20.45

Programma maandag 29 febuari

Café Markzicht – Celdex        19.00

FC Blokfit – Scheutjens        19.45

Rijschool Gestel 2- Verbeij/Hanekroot        20.30

Hart v. Boxtel – Markzicht Boxtel        21.15

Green Team – Plein 2        22.00