Op diverse plekken in de bebouwde kom van Boxtel heeft de voorbije jaren inbreiding plaatsgevonden. Zoals op de voormalige camping Den Bergh. Het wordt tijd dat gekozen wordt voor een uitbreidingslocatie, vinden diverse fracties. (Foto: Peter de Koning).
Op diverse plekken in de bebouwde kom van Boxtel heeft de voorbije jaren inbreiding plaatsgevonden. Zoals op de voormalige camping Den Bergh. Het wordt tijd dat gekozen wordt voor een uitbreidingslocatie, vinden diverse fracties. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'Elders stagneert woningbouw, Boxtel bouwt door'

HENK VAN WEERT

De achtste aflevering van de serie Politieke Barometer belicht de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Boxtel. Het college van B. en W. wijst erop dat hier tijdens de economische crisis ruimte werd geboden aan woningbouwplannen en keuzes werden gemaakt voor nieuwe uitbreidingslocaties. Dat zorgt er volgens haar voor dat nu overal bouwbedrijven aan de slag zijn.

Nadat het terrein van de vroegere huishoudschool op de hoek van de Molenstraat en de Jan Kruijsenstraat jarenlang braak lag vanwege bodemverontreiniging, kon daar na een sanering het vorig jaar zomer afgeronde bouwproject Panta Rhei van start gaan. Ook aan de Vicaris Van Alphenlaan lag jaren het voormalige Joice-terrein braak en daar werden vorig jaar ruime koopwoningen opgeleverd. En na veel touwtrekken over de bouwgrond, kon woonstichting Sint-Joseph vorig jaar ook de sleutels van de nieuwe sociale huurwoningen in het plan Zonnegolven II worden uitgegeven.

Daarnaast is op de vroegere camping Den Bergh nieuwbouw verrezen; bovendien worden daar momenteel nog enkele huizen in de vrije sector afgebouwd. En dan wordt er nog gebouwd in het wijkje Sparrenlaene aan de Molenwijkseweg, waar op de plek van het afgebroken Gezondheidsdienst voor Dieren fraaie koopwoningen zijn verrezen of nog in aanbouw zijn.

STATUSHOUDERS

In de komende jaren zal worden gebouwd aan de Eindhovenseweg (omgeving Joris Meubelen), Prins Hendrikstraat (zusterhuis oblaten) en Munselse Hoeve. Tel daarbij op dat de gemeenteraad inmiddels heeft ingestemd met de uitgangspunten van een ontwerp-bestemmingsplan in Lennisheuvel (Heerenbeekloop) en het college eind vorig jaar de eerste contouren voor een bouwplan in Liempde (Hamsestraat/Roderweg) schetste, dan kan gesteld worden dat Boxtel op ruimtelijk gebied volop aan de weg timmert.

Een speciale projectgroep houdt zich daarnaast bezig om invulling te geven aan de taakstelling die de gemeente heeft om asielzoekers met een verblijfsstatus onderdak te verlenen. Tenslotte presenteerde het college vorige week het concept voor een nieuwe woonvisie waar de gemeenteraad al langere tijd op wacht. Volgende maand komt die op de politieke agenda.

TIJD EN GELD VERSPILD

Als grootste coalitiepartij erkent Combinatie95 dat in Boxtel is doorgebouwd tijdens de crisis, maar fractievoorzitter Peter Manniën wijst erop dat dit niet gebeurde op de schaal die nodig was. Hij wijst erop dat door het vorige college, waarin de huidige oppositiepartij Balans de wethouder voor ruimtelijke ontwikkeling leverde in de persoon van Wim van der Zanden, veel tijd en veel geld verspilde aan in zijn ogen onhaalbare plannen om in de buurtschap Selissen te bouwen.

Sinds het aantreden van het huidige college is Manniën's partijgenoot Peter van de Wiel verantwoordelijk voor hetgeen Boxtel op ruimtelijk gebied ontwikkelt. ,,Er zal een alternatieve aanpak moeten komen. Om aan de woningvraag te voldoen hebben we niet voldoende aan inbreidingslocaties en zal er snel een nieuwbouwlocatie gevonden moeten worden. In Lennisheuvel en Liempde moeten de geplande bouwprojecten snel van start gaan en dat lijkt nu ook te gaan gebeuren", aldus Manniën.

Politieke
Barometer

Op zijn beurt constateert Van der Zanden dat het fijn is dat de bouwprojecten die in de vorige bestuursperiode zijn vlot getrokken, klaar zijn of hun voltooiing naderen. ,,Wij pleiten al jaren voor woningbouw in de kleine kernen daarom waren we zo verheugd dat de provinciale blokkade daarvoor is opgeruimd."

Dat het huidige college de uitbreidingslocatie Roderweg/Hamsestraat in Liempde heeft omarmd, doet Balans deugd: ,,Die plek heeft óók onze voorkeur. Wel dient daarbij een nieuwe rondweg integraal onderdeel van de plannen te worden, zodat het sluipverkeer in Liempde ook effectief aangepakt kan worden."

Naast woningbouw in het plan Heerenbeekloop blijft Balans pleiten voor huizen rondom gemeenschapshuis Orion, maar het dagelijks bestuur van de gemeente Boxtel ziet daar geen heil in. Het belang van voldoende en kwalitatief goede woningbouw aansluitend op de vraag, wordt onvoldoende erkend en dus ook niet actief genoeg aangepakt, vindt Balans.

SCHEEFWONEN

Namens de SP dringt Dave van de Ven erop aan dat de komende jaren vooral meer sociale huurwoningen gerealiseerd moeten worden en hij wordt daarmee op zijn wenken bediend in de genoemde concept-woonvisie. ,,Maar kan beter. De druk op markt van sociale woningbouw wordt groter door de plaatsing van statushouders. Er zal dus echt meer gebouwd moeten worden en gezocht worden naar creatieve oplossingen zoals tijdelijke woonunits en inzet van maatschappelijk vastgoed."

INbox is bij monde van Marria van den Hoven juist van mening dat er voldoende sociale huurwoningen zijn in Boxtel, maar dat die vaak worden bewoond door mensen waarvoor ze eigenlijk niet zijn bedoeld. Dit zogeheten scheefwonen wil het college ook aanpakken, zo is te lezen in de woonvisie.

Het is de komende jaren een uitdaging om de woningbehoefte kwalitatief én kwantitatief inhoud en vorm te geven, vindt Jos Hegeman van D66: ,,Diversiteit en levensloopbestendigheid zijn daarbij van belang."

MANTELZORG

,,In onze vergrijzende samenleving is het belangrijk dat de mogelijkheden om mantelzorg dichtbij huis te hebben vergroot worden. Wij zijn blij dat onze amendementen en moties over mantelzorgwoningen en de blijverslening (een financieringsregeling om woningen levensloopbestendig te maken - red.) overgenomen zijn", stelt Hélène van As van het CDA. Zij pleit voor betaalbare huisvestingsmogelijkheden voor jongeren. En met name in Liempde en Lennisheuvel hebben starters moeite om woonruimte te vinden.

De fractie van PvdA/GroenLinks is van mening dat Boxtel het onderste uit de kast heeft gehaald om te kunnen bouwen. ,,Dat het in Liempde vijf jaar geduurd heeft voordat uitbreidingslocatie is gekozen, dat is echter een minpunt", stelt Anja van den Einden. ,,Qua inbreiding is er veel gebeurd met voor Boxtel passende woningbouw."

BEREIKBAARHEID

Dat er volop is en wordt gebouwd erkent ook Dymph van de Vries (VVD). ,,Maar we moeten zeker voor de toekomst op zoek naar een nieuwe woningbouwlocatie. Ook de bereikbaarheid blijft een punt van aandacht." De liberale denkt dat veel ouderen liever op de begane grond wonen dan in een appartement. ,,Patiobungalows en kangoeroewoningen zijn hiervoor mooie oplossingen." In een kangoeroewoning wonen zorgbehoevende mensen zelfstandig terwijl ze deel uitmaken van het gezin van een mantelzorger.

Het bouwen op zogeheten inbreidingslocaties verloopt in de ogen van Van de Vries naar wens, maar net als andere fracties vindt de VVD dat er ingezet moet worden op een nieuwbouwlocatie. ,,De belangrijkste aandachtspunten zijn starters, statushouders en ouderen. Om starters een goede kans te geven moeten er natuurlijk voldoende woningen beschikbaar komen, maar moet ook het scheefhuren opgelost worden door voldoende en aantrekkelijke doorgroeiwoningen. Het is zaak te inventariseren waar gemeentelijk vastgoed omgezet kan worden naar woonvoorzieningen voor statushouders."

De volgende aflevering van de Politieke Barometer gaat over de infrastructuur van Boxtel. Het is het negende van tien speerpunten waarmee het college van B. en W. in het voorjaar van 2014 haar beleidsprogramma presenteerde.

      ...DYMPH VAN DE VRIES...
           ...HÉLÈNE VAN AS...
             ...PETER MANNIËN...