Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CREATIEVE NUMMERING VAN GERENOVEERDE FLATGEBOUWEN

Cijfers maken verschil op Hof ter Aa

HENK VAN WEERT

De vorig jaar gerenoveerde flatgebouwen aan de Hof ter Aa, Keizerstraat en Harperhof in de wijk Selissenwal zijn vorige week in opdracht van woonstichting Sint-Joseph voorzien van enorme getallen. Vanaf de Dommel loopt de nummering op van één tot zes.

Op de witte eindgevels van de zes flats zijn donkergrijze vlakken aangebracht waartegen de lichte, bijna manshoge cijfers opvallend zichtbaar worden. De getallen zijn vormgegeven in vloeiende lijnen, een ontwerp van de Eindhovense Studio Maatwerk. In de avonduren worden de cijfers van achter belicht. Vanaf de Bosscheweg zijn de aanduidingen goed te zien.

Elk flatgebouw heeft nu een eigen kenmerk, dat mede door de bewoners zelf is gekozen. De flats aan de Hof ter Aa dragen de nummers 1 tot en met 3, de flat aan de Keizerstraat is nummer 4 en de twee woongebouw aan de Harperhof zijn voorzien van de nummer 5 en 6.

Het in de jaren zestig van de vorige eeuw opgetrokken wooncomplex omvat 144 huurwoningen die vooral populair zijn bij starters op de woningmarkt. (Foto: Peter de Koning).


NIEUWE RIOLERING IN GEDEELTE SELISSENWAL

Van Randerodestraat op de schop

Na de voltooiing van de nieuwbouw van project Landduin en de renovatie van een aantal portiekwoningen aan de Van Randerodestraat, werkt de gemeente Boxtel aan een plan voor de herinrichting van de weg. Gelijktijdig met deze klus wordt de riolering vernieuwd en daarvoor wordt vanaf 7 maart het eerste voorwerk verricht.

De nieuwe woningen werden gebouwd in opdracht van woonstichting Sint-Joseph en staan haaks op zowel de Van Randerodestraat als Het Schild. Hierdoor is in dit gedeelte van de wijk Selissenwal een aantal bouwblokken doorgebroken en een open structuur ontstaan. Enkele portiekwoningen werden tegelijkertijd gerenoveerd.

De gemeente werkt aan een herinrichtingsplan voor een deel van de Van Randerodestraat, gelegen tussen de Keizerstraat en de Sint-Severusstraat. De riolering wordt omgevormd tot een infiltratiesysteem waarbij regenwater in de bodem kan doordringen en niet meer via buizen naar de waterzuivering wordt getransporteerd. Van de Sint-Severusstraat tot de Keizerstraat wordt een nieuwe rioolbuis aangelegd; de infiltratievoorzieningen in Het Schild worden ook op deze buis aangesloten.

Om het infiltratiesysteem aan te leggen dient de grondwaterstand tijdelijk te worden verlaagd. Daarbij bestaat er volgens de gemeente altijd een geringe kans dat 'zettingen' in de bodem optreden 'die mogelijk geringe schade aan woningen kunnen veroorzaken'. Ook kan er als gevolg van trillingen schade ontstaan. ,,Afhankelijk van de plaatselijke bodemopbouw is het gebruikelijk om voorafgaand aan de start van de werkzaamheden de staat van de omliggende bouwwerken te inventariseren", zo stelt de gemeente in een bewonersbrief. ,,Dit doen we door middel van een bouwkundige vooropname. Bij zo'n opname wordt de bouwkundige staat van de woning vastgelegd en worden beschrijvingen en foto's gemaakt van geconstateerde gebreken." (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding