Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BUURTBEMIDDELING BOXTEL VIERT EERSTE LUSTRUM

'De meeste conflicten zijn overbodig'

MARC CLEUTJENS

Buurtbemiddeling Boxtel bestaat vijf jaar en viert het eerste lustrum woensdag 2 maart met een cabareteske BB-Show in jongerencentrum B-Town. Sinds de start hebben de veertien buurtmiddelaars vele tientallen zaken behandeld en - in de meeste gevallen - vrede gesticht tussen ruziënde buren. In het eerste jaar werden 28 zaken gemeld, vorig jaar moesten de buurtbemiddelaars 48 keer op stap. En de teller staat in 2016 alweer op 14.

Het was toenmalig wethouder Anton van Aert die Karin van Ditmars van ContourdeTwern inspireerde om in het Centrum voor Jeugd en Gezin een plek in te ruimen voor buurtbemiddeling. Opbouwwerker Van Ditmars, die het project met collega Janice Westerman nog altijd coördineert, schreef een projectplan waarin ze zich liet inspireren door een kleine vijftig andere projecten die overal in Nederland waren uitgerold. ,,Het was niet de bedoeling om het wiel in Boxtel opnieuw uit te vinden, maar wel te komen tot buurtbemiddeling die aansluit bij de plaatselijke situatie", vertelt Van Ditmars.

Vijf jaar geleden ging het project van start en inmiddels beschikt ContourdeTwern, dat het project leidt, over veertien buurtbemiddelaars. ,,Dat zijn vrijwilligers die in tweetallen aan de slag gaan als zich een zaak bij ons aandient", legt Van Ditmars uit. ,,Ze gaan altijd met zijn tweeën op pad en werken in wisselende samenstellingen. Afhankelijk van het onderwerp en de aard van een conflict zoeken Janice en ik naar een duo dat het beste past." Het Centrum voor Criminaliteitspreventie kijkt over de Boxtelse schouder mee en ondersteunt ook dit plaatselijke initiatief.

GELUIDSOVERLAST

Buurtbemiddeling Boxtel wordt in de meeste gevallen ingeschakeld als sprake is van een burenconflict. Vaak is geluidsoverlast de oorzaak, veroorzaakt door muziek, huisdieren, kinderen of auto's en motoren. Maar ook vervuiling, vandalisme, pesterijen en twisten over tuinen en erfafscheidingen komen nogal eens voor. ,,Wat opvalt is dat geen enkele zaak hetzelfde is en telkens weer een andere oplossing gezocht moet worden", vertelt Van Ditmars. ,,Dat vergt telkens weer de nodige creativiteit van de buurtbemiddelaars."

Twee ervaren buurtbemiddelaars zijn Guus en Gerda. Hun achternamen maken ze omwille van hun privacy niet bekend. Guus was ondernemer en vult zijn vrije tijd graag als vrijwilliger. ,,Een buurman bracht me op het idee om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan", vertelt de Boxtelaar die sinds de oprichting actief is. ,,Ik heb veel ervaring in omgaan met mensen en denk dat ik creatief ben in oplossingen bedenken als zich conflictsituaties voordoen." Gerda is nu twee jaar buurtbemiddelaar. ,,Deze vorm van vrijwilligerswerk sluit aan bij mijn achtergrond", vertelt ze. ,,Ik heb vele jaren in de hulpverlening gewerkt."

Guus is van mening dat de meeste burenconflicten 'eigenlijk overbodig' zijn. ,,De oorzaak ligt vaak in de manier waarop mensen met elkaar communiceren of dat juist verzuimen", meent hij. Volgens Gerda lukt het meestal om ruziënde buren of buurtgenoten in enkele stappen nader tot elkaar te brengen. ,,Onze aanpak is laagdrempelig, we gaan in gesprek met de klagers en zoeken vervolgens contact met de beklaagden. Het uitgangspunt is altijd dat de mensen geen vrienden voor het leven hoeven te worden, maar dat ze wel moeten proberen prettig met elkaar om te gaan."

Guus vult aan dat een eerste gesprek met buren meestal op neutraal terrein plaatsvindt. ,,Daar gelden enkele spelregels, zoals het voorkomen van schelden en schreeuwen. Natuurlijk mag iedereen zijn of haar hart luchten, maar we houden het netjes. Onze ervaring is dat mensen vaak bereid zijn om er samen uit te komen, maar een klein duwtje nodig hebben. Het mooiste moment is dan als buren elkaar de hand geven, elkaar even aankijken."

AFSPRAKEN MAKEN

De buurtbemiddelaars maken aan het einde van een gesprek altijd afspraken die aan het papier worden toevertrouwd. Zo kan later teruggevallen worden op de beloften die buren gemaakt hebben. ,,We houden na vier tot zes weken altijd een evaluatiegesprek en gaan na of mensen nog steeds handelen volgens de afspraken", zegt coördinator Van Ditmars. Met Guus en Gerda constateert ze dat de vrijwilligers niet altijd ingezet kunnen worden. ,,Sommige conflicten zijn zo intens dat professionele begeleiding nodig is en we niet voldoende handvatten hebben", erkent Gerda.

Om die reden worden sommige burenruzies bij voorbaat doorverwezen naar andere instanties. Van Ditmars: ,,Het kan zijn dat er een diepere problematiek speelt waarbij bijvoorbeeld alcohol, drugs of een psychiatrische achtergrond van iemand meespeelt." In alle andere gevallen is buurtbemiddeling een prima initiatief om er samen met de buren uit te komen. ,,Meestal beseffen mensen dat het oplossen van een conflict lucht geeft", stelt de coördinator. ,,In onze gesprekken houden we buren voor dat het belangrijker is om te kiezen voor je geluk dan voor je gelijk."

BB-SHOW

Inwoners die de lustrumshow van Buurtbemiddeling Boxtel woensdag 2 maart in B-Town willen bijwonen, kunnen zich aanmelden via e-mail: buurtbemiddelingboxtel@contourdetwern.nl. De toegang is gratis. De show begint om 20.45 uur, de zaal is vanaf 20.15 open.

FOTO ONDER: Janice Westerman (links) en Karin van Ditmars hangen posters op voor de BB-Show op woensdag 3 maart in B-Town. (Foto: Peter de Koning).