Boukje Canaan (links) startte vorig jaar met de opleiding 'Bekwaam afscheidsfotograaf'. De Boxtelse Daisy Renders is één van de acht cursisten die zondag haar diploma kreeg uitgereikt. (Foto: Johan Horst).
Boukje Canaan (links) startte vorig jaar met de opleiding 'Bekwaam afscheidsfotograaf'. De Boxtelse Daisy Renders is één van de acht cursisten die zondag haar diploma kreeg uitgereikt. (Foto: Johan Horst). Foto: Annelieke van der Linden

acht mensen ronden opleiding van boukje canaan af

Afscheidsfotograaf: 'steeds gewoner'

Het vak afscheidsfotograaf is hard op weg een erkend beroep te worden. De Boxtelse Boukje Canaan is al enkele jaren expert in deze vorm van fotografie en startte in 2015 met de nieuwe opleiding 'Bekwaam afscheidsfotograaf'. Een pilotgroep, bestaande uit acht mensen volgde deze cursus en rondde deze zondag met goed gevolg af. Het is de eerste groep gediplomeerde afscheidsfotografen in Nederland.

Naast de presentatie van hun werk verzorgden alle examenkandidaten een korte lezing met hun verdieping in de afscheidsfotografie. Zondag vond de diplomauitreiking plaats op een bijzondere locatie: uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam. Op deze plek vindt momenteel de tentoonstelling 'Post Mortem' plaats waar werk van hedendaagse afscheidsfotografen in Nederland, onder wie Canaan, wordt geëxposeerd.

fotoherinnering

Een van de gediplomeerden is de Boxtelse Daisy Renders. Zij is naast fotograaf ook grafisch ontwerper en runt een eigen bedrijf. Zo was ze ook de ontwerper van het uitgereikte diploma.

Renders en Canaan werkten al meerdere keren samen, onder meer bij een afscheidsreportage en een reclamefolder voor Yarden. ,,Ik hoop veel nabestaanden een dierbare fotoherinnering te geven om vast te houden", aldus Renders.

Tegenwoordig is het steeds gewoner dat er een afscheidsfotograaf aanwezig is tijdens een uitvaartplechtigheid, aldus Canaan. ,,Herinneringen vastleggen voor de nabestaanden geeft troost en biedt steun nadien. De liefde die men voelt voor de overledene is niet weg en dat is precies wat wordt vastgelegd door een goede afscheidsfotograaf; de liefde die er nog altijd is." Inmiddels is een tweede groep in januari gestart aan de opleiding tot afscheidsfotograaf. Daarnaast wordt gewerkt aan een keurmerk afscheidsfotograaf voor de Nederlandse netwerkorganisatie afscheidsmomenten.nl. Ook Renders draagt hier haar steentje aan bij.