Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL TEKENT EERSTE CONVENANT TEGEN VOEDSELVERSPILLING

Horeca geeft voortaan doggybag mee

HENK VAN WEERT

De Boxtelse gemeenteraad heeft een breed draagvlak gevonden in de strijd tegen voedselverspilling. Nadat in december een motie van Combinatie95 door zes van de zeven andere fracties werd onderschreven, benaderden de raadsleden met succes alle supermarkten, restaurants en scholen. Boxtel is de eerste gemeente in Nederland die een convenant tegen voedselverspilling opstelde en ondertekende. ,,Een/derde van ons voedsel wordt ongebruikt weggegooid. Dat móet toch anders kunnen."

Vierhonderd mensen in Boxtel hebben dagelijks niet fatsoenlijk te eten, hield raadslid Stefan de Nijs van Combinatie95 maandag de aanwezigen in de raadzaal voor. ,,Dat is toch onbegrijpelijk in een rijk land als het onze?" Door het ongebruikte voedsel dat nu wordt weggegooid eerlijker te verdelen, hopen de initiatiefnemers deze situatie te veranderen. ,,Maar de strijd tegen voedselverspilling dient nog meer doelen: die draagt bijvoorbeeld ook bij aan energie- en waterbesparing", aldus De Nijs.

In het gemeentehuis verzamelden zich deze week vooral veel politici om samen met een handjevol ondernemers en schooldirecteuren symbolisch het convenant tegen voedselverspilling te ondertekenen. Symbolisch, want de échte convenanten waren door de diverse deelnemers ondernemers en onderwijsvertegenwoordigers eerder al van een handtekening voorzien tijdens een rondgang van de raadsleden door Boxtel.

DOGGYBAG

Namens de deelnemende horeca-ondernemers sprak Niels Snaphaan. Hij is kok in restaurant Brownies & Downies. ,,In de horeca kan niemand tégen het terugbrengen van verspilling zijn, want daardoor kun je juist meer geld verdienen. En daar draait het in deze wereld tenslotte toch allemaal om... In onze zaak gaan we er al bewust mee om. Bijvoorbeeld door een doggybag aan te bieden als mensen hun bord niet leegeten. En voor kinderen maken we speciale kleinere porties, zodat er zo min mogelijk eten overblijft." Aan de Croonpassage worden restanten van bijvoorbeeld partijtjes die in de lunchroom worden gehouden, 's anderendaags aangeboden als lunchplankje. ,,Het is prima voedsel dat we onze klanten nog best voor kunnen zetten." Ook in andere restaurants krijgen klanten voortaan het aanbod om overgebleven resten mee naar huis te nemen.

BUITENBEENTJES

De supermarkten Plus, Jumbo, Coop en Albert Heijn hebben zich ook aangesloten bij het convenant. AH-ondernemer Ronald de Jong vertelde dat in zijn winkel al volop aandacht is voor het onderwerp. ,,Ik noem bijvoorbeeld onze 'buitenbeentjes'. Het is groente en fruit dat vanwege een afwijkende vorm of kleur niet in de schappen terechtkomt. Maar voor de consumptie mankeert er niets aan en daarom verkopen we ze voor gereduceerde prijzen. Zo hebben we deze week een kilo peertjes voor een euro in de aanbieding." De Jong wees erop dat weinig verspilling begint bij een goede bestelling en inkoop. ,,En mochten we dan toch nog eens iets over hebben, dan gaat dat naar de Voedselbank of terug naar het distributiecentrum om te worden verwerkt tot groene stroom."

NAAR DE GEITENWEI

Het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel werd vertegenwoordigd door directeur Stefan van de Vries van de Prinses Amaliaschool. ,,Op onze school kennen we gezamenlijke eetmomenten en daar worden voedselrestanten verzameld en naar de Geitenwei gebracht. En als een kind voortdurend te veel eten mee naar school neemt, spreken we de ouders daarop aan. Alle acht Christoffel-scholen zijn enthousiast over dit convenant. We werken er graag aan mee."

Oppositiepartij Balans is de enige fractie in de raad die het convenant niet heeft ondertekend. Fractievoorzitter Wim van der Zanden zei in de raadsvergadering van december dat zijn partij van mening is dat er op dit vlak al genoeg gebeurt. Naast initiatiefnemer Combinatie95 werden ook handtekeningen gezet door de fracties van SP, INbox, D66, CDA, PvdA/GroenLinks en VVD.

FOTO BOVEN: Supermarktondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn ondertekent het convenant tegen voedselverspilling. Ook zijn collega's van Jumbo, Plus en Coop sluiten aan bij het initiatief van de Boxtelse gemeenteraad, net als de meeste restaurants en basisscholen. (Foto: Albert Stolwijk).