Leerlingen uit de groepen 7 van de Angelaschool leren zelf een website bouwen. Rik, Jerrel en Vincent (v.l.n.r.) aan het werk met de Code Qube. (Foto: Gerard Schalkx).
Leerlingen uit de groepen 7 van de Angelaschool leren zelf een website bouwen. Rik, Jerrel en Vincent (v.l.n.r.) aan het werk met de Code Qube. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ANGELASCHOOL VOERT ICT-PILOT MET CODE QUBE UIT

Schooljeugd leert eigen website bouwen

HENK VAN WEERT

In vijf lessen leren Boxtelse basisschoolleerlingen momenteel zelf een website te bouwen. Op de Angelaschool wordt het eerste pilotproject gehouden van de zogeheten Code Qube. Die wordt uitgetest door leerlingen uit de twee groepen 7. De Code Qube was vorig jaar het afstudeerproject van twee studenten van Avans Hogeschool. Zij wonnen er een prijs van 5.000 euro mee van de Kunstbalie in Tilburg.

Een website bouw je op een laptop, zou je denken. ,,Maar dat is een methode waarbij je al snel helemaal in jezelf bent gekeerd en dat leek ons voor kinderen nou niet de aangewezen manier", vertelt Sharina uit Tilburg. Samen met Jessica uit Zwijndrecht studeerde ze Communicatie & Multimedia-design in Breda en inmiddels hebben beide een baan. Sharina als grafisch vormgever en Jessica als programmeur. Dankzij de prijs die zij wonnen voor hun afstudeerproject kreeg het tweetal de mogelijkheid het ontwerp van de Code Qube ook in uitvoering te nemen.

,,De kinderen leren met de Code Qube spelenderwijs samen een site op te zetten, van ontwerp tot coderingen. Met magnetische 'puzzelstukjes' die op de zeskantige kunststof boxen worden geplakt die de groepjes leerlingen voor zich hebben staan. Alle onderdeeltjes moeten in de goede volgorde worden gezet om de site te kunnen laten 'draaien'. En dus moeten de kinderen met elkaar samenwerken en goed communiceren om tot een goed eindresultaat te komen", vertelt Jessica. Als de goede formules zijn gevonden, wordt aan het einde van de cursus van vijf lessen de site ook digitaal opgezet. Daarvoor is de Code Qube ook uitgerust met twee tablets.

TALENTONTWIKKELING

Als technisch coördinator was lerares Gerrie van de Kerkhof meteen enthousiast om de Code Qube uit te laten testen door de jeugd van de Angelaschool. ,,We doen op onze school aan talentontwikkeling van onze leerlingen. En wat is er dan mooier dat de kinderen met een eigen website waarop hun digitale portfolio staat naar het voortgezet onderwijs kunnen overstappen?"

Rik, Jerrel en Vincent willen een website bouwen over pinda's. ,,Omdat ik die zo lekker vindt", grinnikt Jerrel. Ze ontwerpen met viltstift een logo en kiezen ook de diverse 'buttons' die nodig zijn om verschillende soorten informatie tevoorschijn te laten komen op hun site. Op de vraag of hij vaak achter de laptop zit, schudt Jerrel het hoofd: ,,Nee, ik speel veel liever buiten."

Rik zegt juist het tegenovergestelde type te zijn: ,,Ik ben altijd met mijn computer bezig. Maar een website heb ik nog nooit gebouwd. Heel leuk hoor!" Vincent kijkt ondertussen naar de plastic puzzelstukjes waarop tal van moeilijke codes van de programmeertaal die nodig is om een website te kunnen bouwen. ,,Helemaal onbekend is het niet. Als je op je pc soms op een verkeerde knop drukt, zie je ook wel eens een scherm met die rare codes. Tof dat wij nu leren wat het allemaal betekent."

FOTO BOVEN: Leerlingen uit de groepen 7 van de Angelaschool leren zelf een website bouwen. Rik, Jerrel en Vincent (v.l.n.r.) aan het werk met de Code Qube. (Foto: Gerard Schalkx).


BOXTEL VIERT BOEKENWEEK MET LITERATUUR, MUZIEK EN HAPJES

Boek & Bal richt blik op Duitsland

MARC CLEUTJENS

'Was ich nog zu sagen hätte'. Dat is het thema van de Boekenweek die dit jaar van 12 tot en met 20 maart wordt gehouden en zich helemaal richt op Duitsland. Boxtel viert zijn eigen Boek & Bal op zaterdag 12 maart.

Na enkele jaren afwezigheid is het lokale boekenfeest terug van weggeweest, maar is wel gekozen voor een nieuwe naam (Boek & Bal) én ene nieuwe opzet. Het Boek & Bal wordt georganiseerd door lokale boekhandels, schrijvers, dichters, kunstliefhebbers en muzikanten en omvat niet alleen een attractief middagprogramma in restaurants maar ook een avondvullende show in Podium Boxtel.

Inmiddels is de stichting Boek & Bal Boxtel en Omgeving opgericht die met steun van Bruna en The Read Shop in Boxtel samenwerkt met andere partijen, waaronder The Read Shop in Sint-Michielsgestel, bibliotheek De Meierij, Kunstlicht99, Podium Boxtel en de gemeente Boxtel.

Verrassend is het culinaire element dat aan Boek & Bal wordt toegevoegd. Belangstellenden kunnen op 12 maart 's middags meedoen aan een eet- en leesmenu in Le Temps Perdu (lunch vanaf 12.00 uur) en Tafel 25 (diner vanaf 17.00 uur) waar tal van literaire optredens zijn gepland, onder meer van Merlijn Huntjens en Martje Wijers van DichtSlamRap, de schrijfsters Irma Uhlenbusch en Chantal van Mierlo en dichter Fons van Asten. Uhlenbusch verzorgt die dag bovendien van 16.00 tot 17.00 uur een schrijfworkshop bij Le Temps Perdu.

PETER BUWALDA

Het avondprogramma van Boek & Bal in Podium Boxtel begint om 20.00 uur en omvat als hoofdprogramma een interview met schrijver Peter Buwalda, bekend van de roman 'Bonita Avenue'. Buwalda wordt geïnterviewd door neerlandicus en docent Lukas Meijsen van het Jacob-Roelandslyceum.

De opening van Boek & Bal staat in het teken van het werk van Frank van Pamelen, die tevens is aangetrokken als presentator van het Boxtelse boekenfeest. Van Pamelen is schrijver, dichter en kleinkunstenaar en zal vertellen over de literaire thriller 'De wraak van Vondel' die onlangs verscheen.

Voorafgaand aan enkele signeersessies en een optreden van de band Philip Kroonenberg and his Magic Magiscians is er ruimte voor poëzie met de dichteressen Loren Brouwers en Martje Wijers, die eerder te zien waren tijdens DichtSlamRap. Theaterstudenten van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch verzorgen interactieve optredens, voorts worden in Duitsland gemaakte foto's van Boxtelaar Guus van Griensven getoond.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor Boek & Bal in Podium Boxtel kosten tien euro en zijn in Boxtel te koop bij Hebbes, Jumbo, Bruna en The Read Shop. In Liempde vindt kaartverkoop plaats bij drogist Bewust Beter.


Boekenweek in

lunchgalerie

Sint-Michielgestel

Voorafgaand aan Boek & Bal op zaterdag 12 maart in Boxtel, staat Sint-Michielsgestel woensdag 2 maart al in het teken van literatuur.

In lunchgalerie De Rijker aan de Torenstraat 4 in Sint-Michielsgestel wordt vanaf 20.00 uur een gevarieerd avondprogramma aangeboden, dat vooruitblikt op de Duits getinte Boekenweek met 'Literatur, Gesang, Bier und Wurst'. De avond wordt mede georganiseerd door bibliotheek De Meierij.

Afbeelding