1.000 EURO VOOR INTERNETPLATFORM MECADEMY

WSD nomineert voor innovatieaward

Paul Bartels, Annemarie Kort en Antje Ritter van Mecademy, een internetplatform voor mensen met arbeidsbeperkende klachten, hebben onlangs de eerste nominatie voor de WSD Innovatieaward ontvangen. Jan Simons, algemeen directeur van WSD, heeft hen hiervoor een cheque van 1.000 euro overhandigd.

De WSD Innovatieaward is ingesteld ter ere van het zestigjarig bestaan van het in Boxtel gevestigde werkvoorzieningschap. In het jubileumjaar nomineert WSD acht organisaties vanwege hun innovatieve activiteiten op het gebied van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De onafhankelijke nominatiecommissie koos in de eerste nominatieronde unaniem voor de inzending van Mecademy.

ZELF REGIE NEMEN

Mecademy biedt een internetplatform waar mensen met arbeidsbeperkende klachten dagelijks door ervaringsdeskundigen in een online community begeleid worden. Doel van het platform is om deze mensen weer aan het werk te helpen. In een zeven weken durend programma leren deelnemers zelf de regie over hun vooruitgang in handen te krijgen. Niet de gezondheidsklachten staan centraal maar de manier waarop zij er mee omgaan.

Volgens Bartels valt er voor bedrijven en werknemers winst te behalen door deze groep anders om te laten gaan met de ervaren klachten: ,,Het zelfbeeld en de zelfredzaamheid van de deelnemers versterkt omdat zij zich richten op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Verzekeraars en arbodiensten hebben het zeven weken durende programma inmiddels ook omarmd. Het concept komt uit Engeland en is daar al bewezen succesvol. Wie beter dan de doelgroep kan immers de doelgroep op pad helpen?"

Ervaringsdeskundigen Ritter en Kort kunnen dit beamen. Kort: ,,Afgelopen week vertelde een deelnemer dat de fysiotherapeut hem had geadviseerd om te gaan wandelen. Hij kon echter niet eens de afstandbediening van tafel pakken. Als ik hem vervolgens vertel wat wandelen met je kan doen en dat ik zeven dagen per week wandel dan ziet zo'n deelnemer in dat het wel mogelijk is. Ik kon dat eerst ook niet maar inmiddels ben ik zover dat het me lukt."

VEREERD

Kort, Ritter en Bartels zijn vereerd met de nominatie. Bartels: ,,Vooral het juryrapport is ontzettend leuk om terug te lezen. Dat geeft een mooi beeld van hoe onze dienst gewaardeerd wordt." De nominatiecommissie, bestaande uit Pascale Boleij van Zorggroep Elde, René Wittens van Toekomst Schoonmaakbedrijven en Harry Hofman van Strukton, was vooral enthousiast over het feit dat de methode naar mogelijkheden van mensen kijkt en dat ervaringsdeskundigen deelnemers aan het programma helpen.

Naast Mecademy zullen in 2016 nog zeven organisaties genomineerd worden voor de WSD Innovatieaward. In november zal een van hen uiteindelijk de award winnen. Organisaties die op innovatieve wijze werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en die tevens een grote dosis realisme aan de dag leggen, kunnen in aanmerking komen voor een nominatie. Zowel arbeidsplaatsen die binnen de eigen organisatie gerealiseerd zijn als werk voor mensen met een arbeidsbeperking dat gecreëerd wordt in samenwerking met klanten, leveranciers en/of partners kunnen in aanmerking komen voor een nominatie. Inzenden is tot november mogelijk.


Boxtel viert Vrouwendag in Podium Boxtel

Eerder werd voor de Boxtelse Vrouwendag al gebruik gemaakt van gemeenschapshuis De Walnoot, brede school De Wilgenbroek en Sint-Ursula. Dit jaar is gekozen voor Podium Boxtel. In de theaterzaal aan de Burgakker worden dinsdag 8 maart vanaf 19.00 uur allerlei activiteiten georganiseerd, waarbij vrouwen vanaf 14 jaar welkom zijn.

Het evenement staat dit jaar in het teken van 'Vrouwen met karakter'. ,,Vrouwen die weten wat ze willen en bereid er volledig voor te gaan, zijn vol van energie, met enorme passie en bijzondere creativiteit", aldus de organisatie. De Boxtelse Katja de Man is speciaal uitgenodigd om iedere bezoeker toe te spreken en op zoek te gaan naar de kracht van die persoon.

Daarnaast is de avond gevuld met muziek en kunnen bezoekers dansen en kletsen in een ongedwongen sfeer. Voor bezoekers van 14 tot 18 jaar is een speciaal programma opgesteld dat onder meer bestaat uit henna en nagels lakken.

De toegangsprijs voor Internationale Vrouwendag bedraagt vier euro, inclusief hapjes.