In september 1969 maakte Boxtelaar Jan van Oploo deze foto van Hoogheem in aanbouw. Op de voorgrond is de sloop van de eerste Boxtelse gasfabriek zichtbaar. (Foto: Fotobank Heemkunde Boxtel, Jan van Oploo).
In september 1969 maakte Boxtelaar Jan van Oploo deze foto van Hoogheem in aanbouw. Op de voorgrond is de sloop van de eerste Boxtelse gasfabriek zichtbaar. (Foto: Fotobank Heemkunde Boxtel, Jan van Oploo). Foto: Jan van Oploo

HEEMKUNDE BOXTEL 75 JAAR (1)

Fotobank Boxtel fungeert ook als digitaal erfgoed

Heemkunde Boxtel exposeert ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaansjubileum in museum MuBo. Onder de titel Markante Boxtelaren is de expositie tot en met 10 april elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken. In een artikelenserie besteedt Heemkunde Boxtel in samenwerking met Brabants Centrum de komende weken aandacht aan een reeks onderwerpen die aansluit bij de tentoonstelling. Deze week deel 1: de fotowerkgroep van Heemkunde Boxtel.

CHRIST VAN EEKELEN

De Fotowerkgroep van Heemkunde Boxtel, Rini van Oirschot en Christ van Eekelen, heeft veel materiaal kunnen leveren voor de tentoonstelling '75 jaar Heemkunde Boxtel', die momenteel in MuBo te zien is. Alle foto's, van markante Boxtelaren tot vergelijkingsfoto's van veranderend Boxtel, komen uit de omvangrijke fotobank van de vereniging.

Deze fotobank bevat niet alleen digitale foto's, die door de huidige werkgroep gemaakt zijn, maar ook het omvangrijke archief van haar voorgangers: Piet Rood, August van Vught en Jan van Asveldt. Dit drietal, destijds allen lid van de Boxtelse Heemkundekring, begon in 1996 met het minutieus vastleggen van veranderend Boxtel. ,,De foto die je vandaag maakt, is morgen alweer geschiedenis", was het motto van Rood. Het was toen nog een hele kostenpost voor de Heemkundekring. Men werkte toen nog met analoge camera's. Van elke foto werd een afdruk gemaakt, die door Van Asveldt in vele mappen werden bewaard. Zo ontstond een heemkundearchief van duizenden foto's. Omstreeks 2002 begonnen Rood en Van Vught hun foto's met de digitale camera vast te leggen.

ANSICHTKAARTEN

In 2008 namen Van Oirschot en Van Eekelen het stokje van dit drietal over. Van Oirschot ging zich bezighouden met het blijven vastleggen van veranderd Boxtel, van Eekelen nam het beheer van de fotobank voor zijn rekening. Ook werden honderden oude ansichtkaarten uit de collectie van Wim Baaijens gescand. Al deze foto's werden digitaal overgebracht naar de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die beheerd wordt door de Universiteit van Tilburg.

Het Boxtelse deel van die fotobank bevatte toen foto's vanaf eind negentiende eeuw tot ongeveer de jaren zestig van de vorige eeuw. De foto's van August van Vught en Piet Rood overspanden de periode 1994 tot 2008. Er bleef dus een gat van ongeveer dertig jaar; 1965-1995 waarvan de fotobank geen foto's liet zien.

FACEBOOK

Door de populariteit van de Facebookpagina 'Je bent Boxtelaar als…' werd bekend dat Boxtelaar Jan van Oploo foto's uit die tijd publiceerde. Na een huisbezoekje werd afgesproken dat Van Oploo het gat zou dichten. Hij leverde honderden foto's aan uit de periode jaren zestig tot jaren negentig. Het zoveelste Boxtelse gat werd gedicht. Van Oploo leverde niet alleen foto's van het veranderende centrum en Breukelen, maar ook heel veel opnamen van de groeiende nieuwe wijk Selissen.

Heemkunde Boxtel heeft duizenden foto's op de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die te raadplegen is op de website www.filmenfotobank-nb.nl. De website is een initiatief van de Brabant Collectie van de Tilburg University. Binnenkort gaat deze site uit de lucht en gaat verder onder de paraplu van Erfgoed Brabant.

Om er helemaal zeker van te zijn dat de bijna tienduizend foto's, die Heemkunde Boxtel reeds op de site had staan, niet verloren gaan, heeft heemkundevoorzitter Dik Bol, van huis uit IT-specialist, zelf een tussenoplossing gebouwd. Deze gratis oplossing biedt een heel goed alternatief. De foto's zijn ook te bewonderen via de website www.heemkundeboxtel.nl/fotobank.

Maar de kogel is nog niet door de kerk. Over een paar maanden zal besloten worden of Heemkunde Boxtel gebruik gaat maken van de fotobank van Erfgoed Brabant of dat ze het heft in eigen hand neemt. Het allerbelangrijkste is dat de Boxtelaren kunnen blijven genieten van die duizenden foto´s van Heemkunde Boxtel. Het is ons digitaal erfgoed.

SCHOENENDOOS

Wie foto's in de oude schoenendoos heeft liggen die Heemkunde Boxtel op haar site mag plaatsen, kan contact opnemen met de fotowerkgroep. Bel naar Christ van Eekelen, telefoon (0411) 67 58 18 of mail naar foto@heemkundeboxtel.nl.


Médèz houdt

muzikale estafette

in kernen Gestel

Muziekschool Médèz houdt volgende maand een muzikale estafette in drie gemeenschapshuizen in de gemeente Sint-Michielsgestel. Ook inwoners van Gemonde met muzikale belangstelling zijn welkom op één van de locaties die 20 maart worden omgetoverd in een swingpaleis.

De route van de zogeheten Médèz Express voert langs drie gemeenschapshuizen in Sint-Michielsgestel. Het programma omvat veel optredens en een gezellige afterparty. Als eerste is de muzikale estafette te zien in De Huif in Sint-Michielsgestel (11.00-13.00 uur). Aansluitend wordt halt gehouden in Den Dungen (Litserborg, 13.00-15.00 uur) en Den Dungen (Den Durpsherd, 15.00-17.00 uur).

Op ieder locatie vinden het eerste uur allerlei optredens plaats. Het wordt een dynamisch programma waar leerlingen, ensembles, docenten en de harmonie zich van hun beste kant laten zien én horen. In het tweede uur is er een afterparty waar bezoekers alles te weten komen over lessen en activiteiten.

Médèz is vorig jaar zomer opgericht door de vier muziekverenigingen in Sint-Michielsgestel waaronder fanfare Sint-Lambertus in Gemonde. De lessen worden gegeven in de gemeenschapshuizen van de dorpen Sint-Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen en in Gemonde.

Médèz werkt uitsluitend met uitstekend gekwalificeerde docenten. Op dit moment volgen zo'n 235 cursisten les bij Médèz en dat aantal groeit nog steeds.