Piet van der Donk van bouwbdrijf  Van Niftrik aan het werk in het Groot Duijfhuis. Een gedeelte van de monumentale boerderij wordt verbouwd tot informatiepunt. ,,Dit is geen standaardklus.
Piet van der Donk van bouwbdrijf Van Niftrik aan het werk in het Groot Duijfhuis. Een gedeelte van de monumentale boerderij wordt verbouwd tot informatiepunt. ,,Dit is geen standaardklus." (Foto's: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

• monumentale boerderij wordt informatiepunt • terugkeer van historisch boerenerf op kasteren

'Groot Duijfhuis Liempde móet je delen met publiek'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Terwijl de monumentale boerderij aan de Barrierweg in Liempde wordt omgetoverd tot bezoekerscentrum, vindt momenteel ook elders in het dorp, in de buurtschap Kasteren een grootschalige verbouwing plaats aan een historisch pand. Het stalgedeelte van het Groot Duijfhuis, de boerderij die sinds 2000 in bezit is van Brabants Landschap, wordt ingericht als punt waar educatie, exposities en lezingen samenkomen. Ook het erf krijgt een metamorfose.

,,Het Groot Duijfhuis is één van de meest in het oog springende boerderijen in Nederland. Niet voor niets is een miniatuurversie van de hoeve opgenomen in Madurodam", zegt Wessel Zonneveld lachend. De bouwcoördinator van Brabants Landschap noemt de verbouwing van de Liempdse boerderij 'een van zijn leukste projecten'. ,,Brabants Landschap is al enige tijd eigenaar van het Groot Duijfhuis. Je kunt deze prachtige plek voor jezelf houden, maar wij vinden dat je dit juist moét delen met het publiek. Bovendien gebeurt de verbouwing van dit rijksmonument in samenwerking met de lokale gemeenschap, dat is uniek. Ook is het Groot Duijfhuis de ideale bestemming voor een uitvalsbasis voor excursies die straks in nauwe verbinding staat met de informatiecentrum D'n Liempdsen Herd in de boerderij aan de Barrierweg."

Medewerkers van bouwbedrijf Van Niftrik uit Rosmalen zijn rond de kerstperiode gestart met de verbouwing. Sibo de Man van ODM Architecten uit Amsterdam zorgde voor het bijzondere ontwerp waarbij hij moderne elementen heeft toegevoegd aan de historische en beeldbepalende kenmerken van de boerderij. ,,Ons viel al gauw op dat het stalgedeelte hoog is. Er is veel ruimte in de kap. Om extra beleving te creëren, wordt een vloer over de gebinten gedrapeerd", legt bouwcoördinator Zonneveld uit. Bezoekers komen met een trap op deze extra verdieping. Van hieruit hebben bezoekers een fraai uitzicht over de ruimte en kunnen ze de dakconstructie nader bekijken. ,,We willen deze plek benutten om een expositie in te richten of om groepen mensen toe te spreken. Ik weet het zeker: het eerste wat leerlingen van schoolklassen doen, is via de trap naar boven rennen. Dit wordt een populaire plek."

KATHEDRAAL

Bijzonder is ook de glazen pui die aan de voorzijde van de voormalige stal wordt gerealiseerd. Wanneer het informatiepunt gesloten is, kunnen wandelaars of fietsers via deze pui toch een blik werpen op het interieur. Zonneveld: ,,En als ze op een knopje drukken, wordt de gehele ruimte verlicht. Dan lijkt het wel een kathedraal..."

Het pand wordt duurzaam verwarmd met een stukhoutkachel, die bediend wordt vanuit de aangrenzende stal. Daar draagt Bram Vervest zorg voor. De dertiger, die werkzaam is bij Brabants Landschap, woont sinds 2010 met zijn vrouw in een gedeelte van de boerderij en zorgt onder meer voor het onderhoud van het terrein. ,,Het is een prachtige plek. Zolang ik bij Brabants Landschap werk, kan ik hier blijven wonen. Misschien blijf ik dat dan ook wel tot mijn 85e doen", lacht Vervest.

FRIESE DIKBIL

In het informatiepunt, dat ook wel satelliet van D'n Liempdsen Herd wordt genoemd, kunnen bezoekers onder meer informatie vinden over het Dommeldal, de herintroductie van het edelhert in Het Groene Woud en de historie van de kartuizermonniken, ooit eigenaar van het Groot Duijfhuis. Zonneveld benadrukt dat het Groot Duijfhuis geen bemand informatiepunt wordt dat op gezette tijden geopend is. ,,Groepen kunnen onder begeleiding van gidsen, die door SPPiLL worden opgeleid, terugkeren op deze plek en hier een kijkje nemen, onder het genot van een kopje koffie. Met behulp van led-schermen en fraaie afbeeldingen tonen we de informatie", legt Zonneveld uit. Speciale aandacht is er voor Sjef (Sjefke) van den Braak, de bekende pachter die vanaf 1947 in het Groot Duijfhuis woonde en voor het vee zorgde. Hij overleed in 2009. Een interactief standbeeld van één van de Friese dikbillen, de stieren die Van den Braak verzorgde, komt in het informatiepunt te staan.

LOKALE VERENIGINGEN

De verwachting is dat de verbouwing omstreeks juli afgerond, vervolgens wordt gestart met het interieur. Tegelijkertijd is het erf aan de beurt. In samenwerking met SPPiLL schreef Brabants Landschap een ontwerpwedstrijd uit waaraan meerdere landschapsarchitectenbureaus aan deelnamen. Het ontwerp van Annerie van Daatselaar kwam als winnaar uit de bus. ,,Het oude boerenerf keert terug op Kasteren. De inrit wordt een zandpad waar best een plukje gras mag groeien en om het nieuwe parkeerterrein wordt beplanting neergezet. Ook leggen we een ommetje aan via de duiventoren, moestuin, vlechtheg en gerestaureerde kippenschuur richting de Dommel, waar we een bankje neerzetten", aldus Zonneveld. ,,Zo kunnen bezoekers genieten van een prachtig uitzicht." Vervest geeft aan dat bij de realisatie van het boerenerf ook de samenwerking wordt gezocht met lokale verenigingen, zoals Natuurwerkgroep Liempde.

De verwachting is dat het infopunt in 2017 geopend is voor publiek.

Vanaf het erf van het Groot Duijfhuis start een ommetje via de duiventoren richting de Dommel.
Om optimaal gebruik te maken van de ruimte die het stalgedeelte biedt, wordt er een extra verdieping gecreëerd. De vloer komt over de gereconstrueerde gebinten van de monumentale boerderij te liggen.
Sibo de Man van ODM Architecten uit Amsterdam zorgde voor het bijzondere ontwerp waarbij historische en moderne elementen verweven worden. Ook de Friese dikbil van voormalig bewoner Sjef van den Braak keer terug...