Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Penalty's tegen de robots,
toch een lastig klusje...

CARRY DIRKX

Bijna alle vingers van de kinderen van de Sint-Willibrordusschool in Esch vlogen de lucht in bij de vraag wie er een penalty wilde tegenhouden van de voetbalrobots. Het bleek hartstikke moeilijk voor de kinderen uit groep 3, 4 en 5. ,,Die robots zijn echt knap", vond Willem uit groep 3. Het team voetbalrobots van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaf vorige week een demonstratie aan de kinderen van de school.

De ploeg voetbalrobots van de TU/e is niet zomaar een team. ,,Wij werden, in tegenstelling tot het Nederlands eftal, wél wereldkampioen in Brazilië, twee jaar geleden", zei Harrie van de Loo, verantwoordelijk voor de hardware van de robots.

Van de Loo komt uit Liempde, net als directeur Wilma van der Pol van de Sint-Willibrordusschool en zo was de demonstratie snel geregeld. ,,We doen een toer met de robots langs basisscholen om kinderen enthousiast te maken voor techniek én voor het EK voetbalrobots in Eindho

ven, van 30 maart tot 3 april", zei Van de Loo.

Met dat enthousiasme zat het wel goed in Esch. De kinderen hadden veel bewondering voor de vijf robots op het veld, die uit zichzelf over het veld bewogen. Vragen waren er genoeg. ,,Kan hij trucjes?", vroeg een leerling, terwijl iemand anders benieuwd was of de robot in de kruising kon schieten. Hoogtepunt was toch om zelf te keepen tegen een robot, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Alleen meester Onno wist één bal tegen te houden. ,,Wij horen bij de robotploeg", zei Willem uit groep 3 gauw. Zijn klasgenoot Pit mocht ook keepen. ,,Ik dacht 'dat doe ik wel even', maar het was moeilijk", bekende hij na afloop. ,,Ik vond het vooral cool dat ze zomaar bewogen." Ilja uit groep 5 liep als een robot terug naar de klas. ,,Het. Was. Heel. Leuk", deed hij een robot na.

FOTO ONDER: De Sint-Willibrordusschool in Esch kreeg vorige week bezoek van een robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bleek erg lastig om penalty's te scoren én te stoppen tegen deze robots. (Foto: Peter de Koning).