Afbeelding
Ronald Hogendoorn

xander koesen uit boxtel neemt deel aan vasaloppet

Langlaufend door 't Zweedse landschap

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sport is geen uitzondering in het leven van Xander Koesen (49). Na deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse, hardloopmarathons in onder meer Beijing en New York, survivalwedstrijden, vele uurtjes op de racefiets en de tennisbaan vond de Boxtelaar het tijd voor een nieuwe uitdaging. Zondag 6 maart neemt hij voor de Bas van de Goor Foundation deel aan de Vasaloppet: negentig kilometer langlaufen door de Zweedse sneeuw.

Toen Xander vijftien jaar geleden een televisiereportage over de Vasaloppet in Zweden zag, werd hij al 'getriggerd'. ,,Het leek me een mooie uitdaging, maar daarna heb ik er nooit meer aan gedacht." Tot negen maanden geleden een vriend hem opbelde en aangaf dat hun gezamenlijke vriend en oud-volleybalkampioen Bas van de Goor een nieuwe uitdaging wilde organiseren: deelname aan de langlauftocht in Zweden. ,,Ik wilde direct meedoen." De Vasaloppet, het evenement waarbij deelnemers van Sälen naar Mora langlaufen, is volgens Xander vergelijkbaar met wat de Elfstedentocht in Nederland betekent. ,,Deze tocht, waar 15.800 mensen aan de start staan, was in slechts 83 seconden uitverkocht..." In juni startte de groep met trainen. ,,Dat was op de warmste dag van het jaar. Met een temperatuur van 36 graden stonden we op de rolski's. Terwijl het op de wedstrijddag twintig graden onder nul kan zijn!"

De Boxtelaar ontmoette Van de Goor bijna tien jaar geleden, toen hij deelnam aan de marathon van Beijing. Het duo raakte bevriend. Xander kwam daardoor ook in aanraking met de foundation van de oud-Olympiër, die als doel heeft de kwaliteit van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. ,,Ik vind het een geweldig doel. De effecten van sport op mensen met diabetes zijn heel positief", legt Xander uit, die ook in zijn werk constant met sport bezig is. Na onder meer bij de Atletiekunie en Nijmeegse Vierdaagse te hebben gewerkt, is hij nu neergestreken in Tilburg bij Sport Support.

rechttoe rechtaan

Om de langlaufsport onder de knie te krijgen, startten Xander en zijn vrienden vorig jaar met techniektrainingen en maakten ze vele tochten met rolski's en lange skistokken over de weg. ,,Ik heb veel reacties gehad tijdens deze trainingen. Mensen hadden geen idee wat ik aan het doen was. En als we dit aan de Zweden vertellen, vinden ze het erg grappig. Zij hebben altijd sneeuw tot hun beschikking en kunnen zich niet voorstellen hoe wij in Nederland trainen", grinnikt de Boxtelaar. Hij geeft aan dat langlaufen een enorm technische sport is. ,,Het was erg wennen. Je hebt twee verschillende langlaufvormen: de skatestijl en de klassieke stijl. Wij beoefenen de tweede vorm, die meer rechttoe rechtaan is en daardoor behoorlijk zwaar. Bovendien is langlaufen in de sneeuw heel anders dan trainen op rolski's."

Met een groep van ongeveer twintig deelnemers en een aantal begeleiders reist Xander zondag 28 februari af naar Zweden. ,,Om te acclimatiseren én techniektraining te doen. We delen de volledige Vasaloppet in drieën en leggen iedere dag een gedeelte af. Zo kunnen we het parcours verkennen." De sportieve Boxtelaar verwacht ruim 9,5 uur over negentig kilometer te doen. ,,In mijn eentje zou ik sneller zijn, maar we krijgen te maken met een massastart. Duizenden mensen starten tegelijk, waardoor we met name in het begin vertraging oplopen. Over de finish kom ik sowieso, al is het op m'n knieën..." Door deelname aan de tocht haalt de groep ook een mooi bedrag voor de Bas van de Goor Foundation binnen.

Natuurlijk wil de Boxtelaar eerst de Vasaloppet voltooien, maar stiekem denkt hij alweer na over nieuwe uitdagingen. ,,Ik vind de langlaufsport erg leuk. Wie weet neem ik over een tijd deel aan een wedstrijd die nóg langer is."

Xander is op 6 maart live te volgen via www.vasaloppet.se. Mensen die een donatie willen doen voor de Bas van de Goor Foundation kunnen terecht op www.bvdgf.org/evenementen/evenement/deelnemers/16239/.

FOTO BOVEN: Xander Koesen tijdens een training in Duitsland. (Foto's: Ronald Hogendoorn).

Met rolski's trainde Xander Koesen de voorbije maanden voor de Vasaloppet. Hij kreeg veel verbaasde blikken van voorbijgangers...