Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BOXTEL'S HARMONIE VERBOUWT SNOOKERCENTRUM TOT CLUBHONK

Muziekhuis hoopt op kruisbestuiving

De leden van Boxtel's Harmonie besteden momenteel niet alleen hun vrije tijd aan het samen muziek maken. Ook steken ze de handen uit de mouwen voor een grote verbouwing. Het voormalig snookercentrum aan de Passage Riche wordt hun nieuwe clubhuis. Maar Muziekhuis Boxtel stelt de deuren ook graag open voor andere gebruikers.

Afgelopen vrijdag werd het voorlopig koopcontract getekend en droeg eigenaar Roeland de Leijer van de gelijknamige drankenhandel zijn pand over aan de nieuwe Stichting Muziekhuis Boxtel. ,,Boxtel's Harmonie wordt hoofdgebruiker van het Muziekhuis, maar heeft straks het gebouw natuurlijk niet de héle week nodig. Op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond zijn er repetities van de diverse orkesten binnen onze vereniging. Maar op de rest van de avonden kunnen ook andere verenigingen en instellingen gebruikmaken van onze accommodatie", vertelt Paul van Alphen. In december werd hij tot voorzitter van Boxtel's Harmonie gekozen.

Van Alphen zegt dat al diverse andere verenigingen belangstelling hebben getoond om zich in Muziekhuis Boxtel te vestigen. ,,Maar dat zijn voornamelijk groepen die 's avonds van de accommodatie gebruik willen maken. Terwijl ook overdag ruimte beschikbaar is voor bijeenkomsten. Dan gebruikt de harmonie eigenlijk alleen de afzonderlijke leslokalen die we in het gebouw realiseren voor onze interne muziekopleiding. De repetitiezaal en de ontmoetingsruimte zijn dan ook afzonderlijk te gebruiken."

KOOPJES JAGEN

De harmonievoorzitter wijst op een inklapbare scheidingswand. ,,Kijk, die hebben we voor een prikkie via Marktplaats op de kop getikt. Als je die nieuw moet kopen, kost dat duizenden euro's. Wij betaalden 250 euro, maar moesten er wel een eindje voor rijden. Enkele leden hebben hem in Heerenveen opgehaald; daar komt de scheidingswand uit een gesloopt gemeenschapshuis."

De scharnierende tussenwand is een mooi voorbeeld van hoe Boxtel's Harmonie met zo min mogelijk kosten het toekomstige clubhuis wil verbouwen. Her en der zijn de voorbije maanden al restanten bakste-


Swanee Bridge Jazzband

De muzikanten van de Swanee Bridge Jazzband nemen hun luisteraars zondag 28 februari mee terug in de tijd, naar de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Van 14.30 tot 17.30 uur vertolkt het orkest in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat dixieland, oude stijl jazz en swing van grootheden als Louis Armstrong, Chris Barber, Glenn Miller en Duke Ellington. De maandelijkse muziekmiddag is gratis toegankelijk.


nen opgehaald die worden verwerkt in tussenmuren. ,,Het maakt niet uit dat het partijen met verschillende formaten zijn. De wanden worden straks toch gestuukt", vertelt trompettist Wim Tiellemans, die als projectleider de verbouwing in goede banen leidt. Via internet en contacten van leden is ook al meubilair en een keukenblok aangeschaft. Tiellemans wijst hij op twee pallets met tapijttegels. ,,Gekregen van Arjen Witteveen. Ze lagen in zijn winkel aan de Rechterstraat waar onlangs Op=Op is geopend. Zo goed als nieuw..."

Om geluidsoverlast tegen te gaan wordt Muziekhuis Boxtel flink geïsoleerd. ,,In opdracht van de gemeente hebben we door een deskundige een geluidsrapport op laten stellen en de adviezen die daarin zijn vermeld, voeren we nauwkeurig uit. Zo wordt vóór de muur waarmee onze muziekzaal aan het ervoor gelegen restaurant grenst een dubbeldikke wand van ruim zestig centimeter dik steenwol geplaatst. En ook de andere wanden en het plafond worden met dit materiaal hiermee bekleed", vertelt Tiellemans, die met een clubje van hoofdzakelijk gepensioneerde muzikanten vrijwel dagelijks op de bouwplaats is te vinden. ,,Gelukkig hebben we twee leden in onze club die een bedrijf hebben dat gespecialiseerd is in deze werkzaamheden: René van Hemmen en Rob van Kleef. Dat maakt dat we ook hiervoor niet de hoofdprijs hoeven te betalen", vult voorzitter Van Alphen aan.

In mei hoopt Boxtel's Harmonie de eerste repetities te houden in het Muziekhuis. ,,Alle werkzaamheden zullen dan nog niet zijn afgerond, maar repeteren moet dan kunnen. Ergens vóór de zomer moet het bouwproject helemaal afgerond zijn. Dus als er clubs zijn die onderdak zoeken: na de grote vakantie zijn ze welkom", benadrukt voorzitter Van Alphen. En dat hoeven volgens hem per definitie geen muziekgroepen te zijn: ,,We juichen het toe als ook andere clubs toetreden. Het zou mooi zijn als dit gebouw in de toekomst een ontmoetingscentrum in de wijk wordt waarin een kruisbestuiving tot stand komt van verschillende disciplines."

Particulieren, clubs of instellingen met interesse voor gebruik van Muziekhuis Boxtel kunnen informatie opvragen via e-mail: penningmeester@stichtingmuziekhuisboxtel.nl.

FOTO BOVEN: De leden van Boxtel's Harmonie steken de handen uit de mouwen tijdens de verbouwing van het vroegere snookercentrum. Wim Hoffmans, Willy Hazenberg en Jacques van der Velden (v.l.n.r.) bouwen met 'blokken' steenwol de isolatiewand in Muziekhuis Boxtel.

Paul van Alphen is sinds twee maanden van voorzitter van Boxtel's Harmonie. ,,Het Muziekhuis moet een ontmoetingscentrum voor de wijk worden.