nieuw: vervoerspunt en dorpstafel

Initiatieven in Gemonde houden dorp leefbaar

WENDY VAN LIJSSEL

Iedereen in Gemonde is woensdag 2 maart van 10.00 tot 12.00 uur welkom in dorpshuis De Kei voor de feestelijke aftrap van de eerste dorpstafel. Een fysieke tafel, die jong en oud de mogelijkheid biedt om gezellig samen te komen en tevens als vraagbaak dient voor mensen die hulp nodig hebben of willen bieden. Daarnaast is er een digitale versie waar vraag en aanbod samengebracht worden. Recent ging ook een vervoerspunt van start voor dorpelingen die zelf niet de mogelijkheid hebben om van A naar B te reizen.

Tijdens een aantal door welzijnsinstelling Partis gehouden bijeenkomsten in Gemonde kwam eind 2015 naar voren dat er in de gemeenschap behoefte is aan een dorpstafel en een vervoerspunt voor mensen die zelf geen mogelijkheden hebben om van A naar B te reizen. Dankzij de belangeloze inzet van inwoners staan beide initiatieven al op de kaart. Voor inwoners die geen vervoer hebben of door omstandigheden niet in staat zijn auto te rijden en afhankelijk zijn van derden is het vervoerspunt opgezet. Zes chauffeurs, met wisselende beschikbaarheid, en een begeleidster staan zeven dagen in de week klaar om van 08.00 tot 22.00 uur vrijwillig mensen van A naar B te brengen.

Daar zitten wel enige restricties aan vast. ,,Mensen dienen de rit 48 uur vooraf aan te melden, de maximale afstand die we overbruggen is 15 kilometer en de chauffeur is bereid om maximaal een uur te wachten. We zijn géén taxi, het is écht bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld anders hun boodschappen niet kunnen doen of naar het ziekenhuis, tandarts of huisarts moeten", waarschuwt Jos Geerts, die samen met Jeannette van Esch het vervoerspunt coördineert. Stuur voor meer informatie of aanmelden een e-mail naar vervoerspuntgemonde@gmail.com of bel naar 06-31 23 43 97.

Dorpstafel

Op 2 maart wordt in De Kei de eerste dorpstafel gehouden waarna iedereen wekelijks op woensdag tussen 10.00 uur 12.00 welkom is om aan te schuiven. Een titel die staat voor een punt waar mensen samen komen, maar gelijktijdig ook een plek waar je terecht kunt voor een hulpvraag bij kleine klusjes of het aanbieden van een helpende hand voor anderen die er om verlegen zitten. Zonder officiële plichtplegingen, lidmaatschap of ander gedoe. Daarnaast is er een online versie waar je een beroep op kunt doen. ,,We nodigen iedereen van harte uit bij de lancering of een ander moment. Ideeën, vragen of het aanbieden van hulp kan ter plekke, maar ook via www.dorpstafelgemonde.nl. Vervolgens wijst het zichzelf", vertelt Bertine Vorstenbosch, die onder meer met Netty en Ad Dankers aan het roer staat van het initiatief. Vorstenbosch nodigt niet alleen mensen uit om langs te komen, maar doet gelijktijdig een oproep in een zoektocht naar gastheren en -dames die bereid zijn als vrijwilliger te helpen. ,,Een gastvrije instelling en een luisterend oor is eigenlijk alles wat nodig is. De hoeveelheid tijd die iemand eraan wil besteden is uiteraard in overleg", klinkt het opgewekt. Mail voor meer informatie naar info@dorpstafelgemonde.nl.

Enquête

Vandaag, donderdag 25 februari, is in Gemonde een enquête huis aan huis verspreid. Deze vragenlijst gaat over de leefbaarheid en vraag en aanbod in het dorp. Hiermee wil de dorpstafel wensen, behoeften en eigen aanbod in het dorp in beeld brengen.