Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

33e editie van driedaags tonpraatevenement op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart

Drie debutanten van Gimmese bodem in de Romkan

WENDY VAN LIJSSEL

René Goossens, Paul van der Heijden en Willian Schellekens kruipen op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart om 20.00 uur en zondag 6 maart om 19.00 uur voor het eerst in de ton tijdens het Romkankletsen. Dit jaar is de 33e editie van het evenement in zaal Kloosterzicht te Gemonde. Het trio verzorgt samen met ouwe rotten Jan Schellekens, Ties van der Sloot, Ben van der Sangen en Christ Goossens een programma waarbij het geen betoog hoeft dat bezoekers, net als in voorgaande jaren, vermaakt gaan worden met een hoop slappe klets.

33 jaar geleden bezochten enkele Gemondenaren een kletsavond in een buurtgemeente. Ze besloten dat ze zelf ook wel zo'n evenement konden organiseren en het Romkankletsen was geboren. Dit jaar staan er maar liefst zeven buutreders klaar voor het Romkankletsen. Voor Jan, Ties, Bert en Christ is het intussen 'gesneden koek'. Zij hebben allemaal ervaring en kennen de ton. Zeker Ben. Hij kruipt voor de 31e keer in de 'Romkan'. ,,Ik heb in al die jaren door omstandigheden twee keer af moeten haken, maar was er vanaf het eerste uur bij", vertelt hij en vervolgt lachend: ,,Drie weken voordat het evenement de eerste keer plaatsvond, werd ik gevraagd. Ik ben vervolgens zo in het diepe gesprongen. Ik vond het zo leuk dat ik het ben blijven doen." Laatstgenoemde is een understatement. Ben meldt tussen neus en lippen tientallen keren per jaar te toeren als tonprater.

reneos ramazzotti

Voor René, Paul en Willian uit Gemonde is dat een ander verhaal. Zij maken dit jaar hun debuut. De 21 jarige René is de jongste van het spul. Babbelen zit hem in de genen en over de vraag om mee te doen aan het evenement hoefde hij niet lang te denken. ,,Ik heb direct 'ja' gezegd. Vorig jaar heb ik tijdens carnaval in Den Dungen kort een grappig praatje gehouden. Ik had de lachers op mijn hand en dat smaakte naar meer", vertelt hij. Een typetje bedenken was niet zo moeilijk. ,,Ik ben tijdens het Romkankletsen, Reneos Ramazzotti, geïnspireerd op plaatselijk zanger Kapalone en een vriend van me die ook als zanger in te huren is", aldus René.

Hij, Paul en Willian worden niet zomaar voor de leeuwen gegooid. Zij zijn de afgelopen maanden intensief begeleid door Jan. Net als Ben is ook hij een ervaringsdeskundige. Hij kruipt niet alleen al decennia in de Gemondse ton, maar ook die elders in Brabant worden opgesteld. Hoewel hij dit jaar wederom zijn plekje opeist, kan er niet op hem gestemd worden als beste van de avond in de strijd om de Christ Cup. Jan geldt als kers op de taart en heeft zich vooral vastgebeten in het begeleiden van de nieuwelingen.

voorbereiding

Zoals Paul. Hij bezocht in het verleden diverse keren het Romkankletsen en bedacht al eerder dat hij wel eens in de ton wilde. Iets wat hij dit jaar ook echt gaat doen. ,,Ik denk wel onzin te kunnen verkopen en het lijkt me leuk om te doen", motiveert Paul zijn besluit. Hij voegt toe zich goed voorbereid te hebben door onder andere tonpratersavonden te bezoeken. ,,Ik heb goed opgelet wat bij het publiek aansloeg. Mensen reageren het best op actuele grappen. Verder heb ik gekeken naar de mimiek, de toon en de snelheid waarop de optredens gebracht werden", vat Paul het samen. De opgedane kennis heeft hij verwerkt in zijn typetje 'Ootje de Partyplanner'.

De laatste debutant is Willian, die twintig jaar de volgspot tijdens het Romkankletsen bediende. Dit jaar staat deze echter op hem gericht. Iets wat hij bijzonder spannend vindt. ,,Eigenlijk ben ik nú al zenuwachtig", bekent hij. Toch is hij ook blij de stap genomen te hebben. ,,Ik wilde dit eigenlijk al lang, maar durfde niet. Voorheen stonden er in de ton alleen maar mensen die hun sporen al verdiend hadden. Nu zijn er drie nieuwe en dat maakt het gemakkelijker", legt hij uit. Hij schreef zijn buut als klusjesman ook zelf en heeft ervoor gezorgd dat het kort, krachtig en humoristisch is.

lachers op de hand

Het drietal is goed voorbereid en druk bezig om hun act te oefenen en aan de hand van aanwijzingen te verfijnen. Eensgezind: ,,Dankzij de goede begeleiding hebben we er alle vertrouwen in om de lachers op onze hand te krijgen en samen met de rest, iedereen een plezierige avond te bezorgen."

Kaartjes voor het Romkankletsen kosten 10 euro zijn te koop bij doe-het-zelf-zaak Willy Schellekens, tankstation Bart Schellekens en eetcafé Kloosterzicht. De zaal is op alle dagen een uur voor aanvang geopend.

FOTO LINKSBOVEN: De debutanten tijdens de 33e editie van het Romkankletsen in Gemonde. V.l.n.r.: Willian Schellekens, Paul van der Heijden en René Goossens.

FOTO RECHTSBOVEN: Ben van der Sangen kruipt op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart voor de 31e keer in de Romkan. (Foto's: Wendy van Lijssel).

Gemonde

Kaartavond gilde

In clubhuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde houdt het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan morgen, vrijdag 26 februari een kaartavond voor iedereen. Vanaf 20.00 uur kunnen belangstellenden rikken en jokeren om mooie prijzen. Vanaf een halfuur vóór aanvang zijn bezoekers welkom. Deelname aan de kaartavond van het gilde bedraagt 2,50 euro.

Afbeelding