De Vlaamse pianiste Marie François opende de nieuwe reeks DoMus kamerconcerten in de woning van Eric en Arlette Schoones. (Foto: Gerard Schalkx).
De Vlaamse pianiste Marie François opende de nieuwe reeks DoMus kamerconcerten in de woning van Eric en Arlette Schoones. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Succesvolle opening serie DoMus Kamerconcerten

Temperamentvol recital Marie François

Het eerste concert in de nieuwe serie DoMus Kamerconcerten van muziekpedagogen Eric en Arlette Schoones werd gegeven door de Vlaamse pianiste Marie François, die al begon met piano spelen op vijfjarige leeftijd en nu, zeventien jaar verder, een pianiste is die nog vaak van zich zal laten horen. Ze won concoursen, studeerde onder meer in Siena bij Lilya Zilberstein en speelde al in het Concertgebouw in Amsterdam.

In Boxtel speelde François een gevarieerd programma en ze bezit de techniek om veeleisende stukken op een hoog niveau te spelen, maar er is meer. Aan het begin van haar recital toonde ze in de sonate van Muzio Clementi veel gevoel voor structuur en nuance.

In de toegankelijke maar tegelijkertijd ondoorgrondelijke muziek van Schubert vertelde ze met veel inlevingsvermogen een verhaal. De eerste impromptu klonk als een eenzame zwerftocht, typerend voor de romantiek. In de tweede en ook in de vierde impromptu imponeerde François met een verfijnd toucher in de snelle parelende passages, waardoor de piano een instrument leek zonder toetsen, hamertjes en snaren.

VERTELLENDE TOON

In de derde Ballade van Chopin was er weer die vertellende toon van de eerste impromptu van Schubert en François bracht dit stuk met veel temperament tot leven. Dat deed ze ook in Jeux d'eaux, in de zo eigen klankenwereld van Ravel. Ook daar wist de jonge pianiste haar publiek te raken, en de vijftig mensen die naar het concert waren gekomen bedankten haar met een hartelijk applaus.

Voor de zomer volgt nog een aantal DoMus Kamerconcerten, met onder anderen twee zangeressen, jazz met Sofie Dhondt en Eric Schoones met standards in de versie van Diana Krall en met altzangeres Carina Vinke en Eric Schoones aan de piano met heel andere repertoire: Mahler, Wagner en Richard Strauss. Ook zullen jonge pianotalenten van de Imola Piano Akademie uit Eindhoven optreden. Data worden nog bekend gemaakt.

Meer weten? Kijk op www.ericschoones-muziek.nl.