Onder leiding van Arthur Tak (midden) ontdekken scholieren de werking van een veldtelefoon. Die maakte het in de Tweede Wereldoorlog mogelijk om met meerdere personen tegelijk te telefoneren, ook op het slagveld. (Foto: Marc Cleutjens).
Onder leiding van Arthur Tak (midden) ontdekken scholieren de werking van een veldtelefoon. Die maakte het in de Tweede Wereldoorlog mogelijk om met meerdere personen tegelijk te telefoneren, ook op het slagveld. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

SCHOLIEREN MAKEN KENNIS MET SOLDATENLEVEN IN TWEEDE WERELDOORLOG

Kampina Airborne pakt educatieve rol op

MARC CLEUTJENS

De vrijwilligers van de Kampina Airborne Memorial Group beschouwen ook educatie als een belangrijk onderdeel van hun takenpakket. De groep onder leiding van Boxtelaar Roel Manders, die eenmaal per jaar een bivak houdt nabij natuurgebied Kampina en zo de hulp aan Airbornes in het bos in 1944 herdenkt, vertelt scholieren graag over de gebeurtenissen in de laatste dagen voor de bevrijding van Boxtel.

Verschillende schoolklassen brachten vorig najaar een 'werkbezoek' aan het kampement dat de leden van de re-enactmentgroep op de Roond hadden ingericht. Op een terrein nabij de entree van de Kampina bivakkeerde de groep die bestaat uit vrijwilligers uit Nederland en België enkele dagen in authentieke tentjes uit de Tweede Wereldoorlog.

,,Het bezoek aan de Angelaschool is een vervolg op de excursie die alle leerlingen van groep 8 vorig schooljaar aan ons hebben gebracht", vertelt Manders. ,,De groepen waren zo enthousiast dat we op uitnodiging van de leerkrachten nu te gast zijn in de school en hier in kleinere groepjes gaan vertellen over de Tweede Wereldoorlog in Boxtel." De Boxtelaar erkent dat zijn groep graag vaker te gast zou zijn op scholen in zijn woonplaats. ,,Maar omdat we echt overal vandaan komen, zal dat in de praktijk niet zo gemakkelijk te organiseren zijn", houdt hij een slag om de arm.

BEELD SCHETSEN

Educatie past evenwel prima bij de rol die de Kampina Airborne Memorial Group is gaan spelen in Boxtel. Van een groep enthousiaste verzamelaars die volgens onwetende buitenstaanders 'oorlogje spelen' in het bos is het gezelschap eerder te kenschetsen als een vraagbaak voor scholieren en andere belangstellenden die willen zien, voelen, ruiken en proeven hoe de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden was. ,,Door zoveel mogelijk materieel van toen mee te nemen, denken we dat we een aardig beeld van de jaren 1940-1945 kunnen schetsen", glundert Manders.

Dat wordt duidelijk in de grote hal van de Angelaschool waar vrijdagmiddag alle leerlingen van drie groepen 8 worden rondgeleid langs tafeltjes waarop attributen uit de oorlogsjaren te zien zijn. Van originele Engelse en Duitse helmen tot parachutestof, resten van zweefvliegtuigen waarmee troepen werden gedropt en alledaagse artikelen die tot de basisuitrusting van de geallieerden behoorden. Zelfs een echte Mars-chocoladereep uit 1944 is bewaard gebleven.

Een van de re-enacters heeft zijn motor meegenomen naar Boxtel. ,,Ik heb er vanmorgen nog een rondje op gereden", glundert Jeroen Roos. Om te voorkomen dat er olie op de vloerbedekking druppelt, hebben leerlingen de hal bedenkt met matten. ,,Ik had vandaag mijn zeventig jaar oude Jeep mee willen nemen", vertelt Arthur Tak, die ook tot de Kampina Airborne Memorial Group behoort. ,,Ik heb er dit jaar al drie keer mee gereden, maar juist vanochtend wilde hij niet starten. Balen voor mij én voor de kinderen natuurlijk."

HEEL INTERESSANT

Er blijft genoeg te genieten over. Juf Cecile Torres Ruano wil maar wat graag op de BSA zitten. ,,Alle kinderen hebben er al op gezeten met die stoere helm op", lacht ze. ,,Nu ben ik aan de beurt." Leerling Olga helpt haar een handje bij het vastsnoeren van de helm. ,,Het is heel bijzonder om deze groep op school re-enacters te verwelkomen", vertelt Torres Ruano. ,,Hun gastles sluit prima aan op de lessen die we in de klas hebben gegeven over de Tweede Wereldoorlog."

Met de andere groep 8-leerkrachten wordt momenteel uitgebreid aandacht besteed aan alle gebeurtenissen in het begin van de twintigste eeuw. ,,We stappen niet pardoes in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar laten zien hoe de kiem voor deze strijd werd gelegd in de Frans-Duitse Oorlog en de Eerste Wereldoorlog",, vult leerkracht Abel Adams aan.

De leerlingen luisteren ademloos naar de verhalen van Roel Manders en de andere re-enacters. ,,Ik vind het heel interessant", vertelt Scott terwijl hij een zware ijzeren helm opzet. ,,Nu pas leer je wat soldaten zoal bij zich hebben." ,,En je leert hoe ze vroeger contact maakten", vult Lynn aan. ,,Niet met een mobieltje maar met een veldtelefoon."