Hans Leenders (links) en Bob van Riel vestigden zich tien jaar geleden als huisarts in Boxtel. Hun praktijk is gevestigd aan de Bosscheweg. (Foto: Henk van Weert).
Hans Leenders (links) en Bob van Riel vestigden zich tien jaar geleden als huisarts in Boxtel. Hun praktijk is gevestigd aan de Bosscheweg. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HUISARTSEN LEENDERS EN VAN RIEL:

'Vereenzaming groter door afbouw zorgcentra'

HENK VAN WEERT

Sinds ze zich na hun studie tien jaar geleden in Boxtel vestigden als huisarts, hebben Hans Leenders en Bob van Riel de zorgsector flink zien veranderen. Met als gevolg dat ze er veel werk bij gekregen hebben. Maar het plezier is er niet minder door geworden...

Eén van die veranderingen in de zorg heeft tot gevolg dat woonzorgcentra worden afgebouwd en dat senioren langer thuis blijven wonen. Een bezuinigingsmaatregel die Van Riel en Leenders weliswaar kunnen begrijpen, maar die lang niet voor iedereen positief uitpakt.

,,We zien ouderen thuis vereenzamen omdat er weinig of geen mensen op visite komen. Terwijl ze in een verzorgingshuis aanspraak vinden en aan gezamenlijke activiteiten kunnen meedoen. Tuurlijk, voor sommige mensen is het prima dat ze zelfstandig blijven, maar dat geldt zeker niet voor álle senioren. Veel kinderen van deze groep mensen is tweeverdiener en heeft simpelweg de tijd niet om mantelzorger te zijn", zegt Leenders.

Van Riel knikt: ,,De geborgenheid van een zorginstelling verdwijnt en dat is jammer. Natuurlijk is het goed dat mensen op leeftijd langer thuis kunnen blijven wonen, maar dat zou een keuze moeten kunnen zijn. En die keus is er vandaag de dag niet. Dit zorgt ervoor dat de werkdruk bij huisartsen toeneemt. Het vraagt de nodige organisatie binnen de praktijk om dat allemaal geregeld te krijgen. Denk alleen maar eens aan het instellen van het insuline-niveau bij diabetici. Tien jaar geleden kwam dat sporadisch voor en nu is het dagelijkse praktijk."

PRAKTIJKMANAGER

Ook in de geestelijke gezondheidszorg worden mensen steeds minder snel opgenomen. ,,En dus komt de begeleiding van mensen die psychisch in de war zijn, op ons bordje. De vergoeding die daar tegenover staat, staat onder spanning. We houden ons hart vast als dat straks ook zo gaat als wij met de jeugdzorg worden 'belast'", zegt Leenders.

De veranderingen in de zorg hebben er ook toe geleid dat in de in 2007 geopende praktijk aan de Bosscheweg steeds meer mensen werkzaam zijn. Van Riel: ,,Het eerste anderhalf jaar dat we in Boxtel werkzaam waren, hadden we onze praktijk in Ten Brueckelen aan de Annastraat. We hadden toen twee medewerkers en


inmiddels zijn dat er veertien." Zijn collega knikt instemmend: ,,En dat maakt het werken wel leuker. Bovendien kun je sneller 'schakelen' als je met meer mensen werkt. Maar het vergt ook hier weer de nodige organisatie. Vandaar dat we een praktijkmanager hebben aangenomen."

De twee huisartsen zijn van mening dat de zorg in de regio goed is geregeld. ,,We hebben een poli diagnostiek in Liduina en op relatief korte afstand ziekenhuizen in 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg", constateert Leenders. ,,En als onze patiënten ergens niet voor terecht kunnen, doen we het gewoon zelf." Ook roemt het tweetal de samenwerking tussen de lokale huisartsen. Er heerst een grote collegialiteit. Vier tot vijf keer per jaar wordt overleg gevoerd met elkaar en gezamenlijk zorgen ze voor de nodige bijscholing.

INTERNETAFSPRAAK

De twee huisartsen raakten bevriend tijdens hun studie in Amsterdam. Van Riel (oorspronkelijk afkomstig uit Berkel-Enschot): ,,Ik hoorde destijds dat Pieter Hogendorf zijn praktijk in Esch wilde stoppen en ik ben met hem in gesprek gegaan voor een overname. Tijdens die gesprekken hoorde ik van Hogendorf dat ook Peter van der Ven in Boxtel wilde stoppen als huisarts. Toen heb ik Hans gebeld en uiteindelijk hebben we samen beide praktijken voortgezet. Het is fijn dat we een nieuw pand konden bouwen. Dan kun je alles helemaal naar eigen inzicht opzetten. Hogendorf en Van der Ven werkten nog met analoge patiëntenkaarten, wij hebben alles meteen gedigitaliseerd."

Die digitalisering gaat almaar door. Leenders, afkomstig uit Valkenswaard: ,,We zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen onze patiënten sinds enige tijd met hun DigiD via internet inloggen om een afspraak te maken. En zo groeit onze praktijk maar door. We werken er met veel plezier en zien het als een bouwwerk dat nooit af is."

PARKEREN

De modern ingerichte huisartsenpraktijk aan de Bosscheweg biedt genoeg ruimte en heeft naast enkele spreekkamers onder meer ook enkele behandelkamers. Leenders en Van Riel kunnen er prima uit de voeten. Toch hebben ze wat zorgen over de bereikbaarheid van hun praktijk. ,,De gemeente gaat het parkeerbeleid in het centrum van Boxtel drastisch veranderen en dat betekent dat in onze straat alleen parkeerplekken komen voor vergunninghouders. Gelukkig hebben we samen met apotheek Boots enkele plaatsen waar mensen hun auto neer kunnen zetten, maar het komt ook wel voor dat die door anderen worden benut", stelt Leenders.

Van Riel haakt er op in: ,,We maken daar geen praat over en willen niet als politieagent optreden. Maar als straks elders in de buurt alleen vergunninghouders mogen parkeren, houden wij ons hart vast. We zijn al bij de gemeente geweest om ons probleem te bespreken. Het enige dat we daar te horen kregen, was dat we maar bezwaar moeten maken tegen het verkeersbesluit. Een beetje teleurstellend. Het getuigt zeker niet van een meewerkende opstelling."

FOTO BOVEN: Hans Leenders (links) en Bob van Riel vestigden zich tien jaar geleden als huisarts in Boxtel. Hun praktijk is gevestigd aan de Bosscheweg. (Foto: Henk van Weert).


Dommelstroom

De coöperatie Dommelstroom, die in Sint-Michielsgestel ijvert voor de bouw van een waterkrachtcentrale om duurzame energie op te wekken organiseert zaterdag 27 februari een wandeltocht naar de stuw in de Dommel. Mensen die mee willen lopen, dienen om 10.00 uur aanwezig te zijn bij de toren op het Petrus Dondersplein. Aanmelden is niet nodig.