Ad van Haaren, Harrie Eijkemans, Kees van de Loo, Pieter Oosterhof en Wilfred Kreijveld (v.l.n.r.) werken elke zaterdag in gemeenschapshuis Orion aan het decor voor Midzomernachtsdroom. (Foto: Gerard Schalkx).
Ad van Haaren, Harrie Eijkemans, Kees van de Loo, Pieter Oosterhof en Wilfred Kreijveld (v.l.n.r.) werken elke zaterdag in gemeenschapshuis Orion aan het decor voor Midzomernachtsdroom. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

TEEJATERGROEP ORION LEGT LAATSTE HAND AAN DECOR 'MIDZOMERNACHTSDROOM'

'Wat de regisseur ook wil, wij maken het...'

HENK VAN WEERT

Ze blijven het liefst achter de schermen. En de schermen zijn in dit geval decors die ze zelf maken. Voor elke voorstelling van Teejatergroep Orion weer opnieuw. Een gesprek met de mannen die nu bezig zijn voor Midzomernachtsdroom van William Shakespeare. ,,De acteurs staan straks in drie verschillende omgevingen. En toch hoeft het doek niet dicht..."

Met uitzondering van Kees van de Loo, die als gepensioneerd timmerman niet alleen meehelpt om de decorstukken te vervaardigen, maar ook een van de rollen voor zijn rekening neemt, krijgt het publiek tijdens de voorstellingen de mannen van de bouwploeg niet te zien. O ja, deze keer staat ook Ad van Haaren voor een keertje weer op de planken in het Lennisheuvelse gemeenschapshuis Orion: ,,Ik was vijftien jaar acteur, maar vond het een paar jaar geleden welletjes. Maar nu hadden ze nog een mannelijke rol vrij en doe ik toch maar weer mee...", grinnikt Van Haaren. Van de Loo knikt: ,,Ad is iemand die ons altijd uit de brand helpt."

HERGEBRUIK

De decorbouwers hebben de afgelopen 34 jaar wel een en ander zien veranderen. ,,Ik doe nu al zo'n 25 jaar mee en in het verleden klonk er al applaus als het doek openging. Dat ervoeren wij als een compliment voor ons werk. Maar dat klappen voor aanvang van het stuk is er niet meer bij. De toeschouwers zijn verwend geraakt, denk ik...", vertelt Wilfred Kreijveld. Hij is verantwoordelijk voor het licht en geluid en bedacht deze keer ook de meeste ideeën voor de invulling van het decor.

Pieter Oosterhof noemt zichzelf de aanjager van de decorploeg en vertelt dat met minimale middelen geprobeerd wordt een maximaal resultaat te bereiken. ,,We hebben nu eenmaal geen groot budget. Dus hergebruiken we spullen van vorige toneeluitvoeringen meermalen." Van de Loo lacht als hij deze opmerking hoort: ,,Ja, elke stukje hout dat groter is dan twintig centimeter wordt bewaard!"

DRAAIENDE ZUILEN

Harrie Eijkemans is naast toneelmeester van Teejatergroep Orion ook de man van de speciale effecten. Afgelopen zaterdag werkte hij met Van Haaren aan vier driekantige zuilen op het toneel. Via een ingenieuze constructie kunnen die straks in één keer draaien. ,,Het zorgt ervoor dat we in een mum van tijd van het ene naar het andere decor kunnen switchen zonder dat het doek dicht gaat.

De vijf mannen hebben zichtbaar lol in hun werk. ,,De regisseur mag vragen wat hij of zij wil. En dan zeggen wij wel of het uitvoerbaar is", vertelt Kreijveld. Glunderend: ,,En weet je? In al die jaren hebben we nog nooit 'nee' hoeven zeggen!"

MODERNE VERSIE

In de eigentijdse bewerking van Michelle van Daalhof laat Teejatergroep Orion zien dat de thema's van Shakespeare van alle tijden zijn. Misverstanden, een generatiekloof, onbeantwoorde liefdes, natuur die verloren gaat.

'Midzomernachtsdroom' wordt vrijdag 4, zaterdag 5, woensdag 9, vrijdag 11 en zaterdag 12 maart om 20.00 uur opgevoerd. De regie is in handen van Minke van Hoof. Inmiddels is de helft van de vijfhonderd beschikbaar kaartjes al gereserveerd. Toegangsbewijzen kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij Ellen van de Loo, telefoon (0411) 67 44 85, e-mail: ellenkeesloo@gmail.com.