Achteraanzicht van de langgevelboerderij aan de Barrierweg in Liempde, die momenteel wordt verbouwd tot bezoekerscentrum. Vorige week is op de begane grond een betonvloer gestort. (Foto's: Peter de Koning).
Achteraanzicht van de langgevelboerderij aan de Barrierweg in Liempde, die momenteel wordt verbouwd tot bezoekerscentrum. Vorige week is op de begane grond een betonvloer gestort. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEZOEKERSCENTRUM D'N LIEMPDSEN HERD EIND 2016 KLAAR

Boerderij uit 1877 komt weer tot leven

MARC CLEUTJENS

,,Koffie?" Jan Habraken heeft net een grote pot gezet en schenkt de bekertjes vol van alle vrijwilligers die aan het werk zijn in D'n Liempdsen Herd. Met Jan van Lierop vormt hij een tweemanschap dat de verbouwing van de uit 1877 daterende boerderij aan de Barrierweg in Liempde coördineert. Dat gebeurt volgens een duidelijke planning, zonder dat er grote druk op de ketel is. ,,We zijn vrijwilligers hè", grinnikt Habraken. ,,We maken ook tijd voor een bakske koffie."

Een team van zes tot zeven vrijwilligers is elke week op dinsdag aan het werk in D'n Liempdsen Herd, die begin 2017 moet openen als een bezoekerscentrum voor Liempde en Het Groene Woud. Met dertien andere projecten behoort de klus tot het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, net als de verbouwing van het Groot Duijfhuis die elders op deze pagina wordt belicht. ,,Op andere dagen zijn we er ook wel hoor, maar de dinsdag is onze vaste werkdag", vertelt Van Lierop.

Nadat het dak van de boerderij vorig jaar werd vernieuwd, lijkt het ogenschijnlijk rustig in het monumentale pand dat ongeveer vijf jaar onbewoond was. ,,Schijn bedriegt", grinnikt Van Lierop tijdens een rondleiding die bezoekers terugbrengt naar grootmoeders tijd. ,,Veel authentieke elementen van de boerderij blijven behouden, zoals d'n herd, een paar bedstedes, de opkamer en een deel van de stal. Maar we voegen ook moderne elementen toe omdat hier straks ook gewoon gewerkt wordt. Op zolder komen kantoren, we richten een keuken in en zorgen voor een nieuwe toiletgroep."

Vorige week is in de boerderij een betonnen vloer gestort. Later komt er een isolerende laag op te liggen en dan komt de eigenlijke vloer pas. Wat opvalt is het vakwerk dat in de boerderij wordt geleverd. ,,Jaja, hier zijn vaklui aan het werk", grinnikt Van Lierop. ,,We zijn gepensioneerd en maken graag tijd vrij om ons oorspronkelijke beroep hier uit te oefenen. Dat doen we vrijwillig, maar niet vrijblijvend. En ieder heeft zijn eigen specialiteit. Zo hebben we twee echte metselaars, iemand die alles weet van elektronica. Ik zelf? Ik heb jarenlang in het onderwijs gezeten, maar ben van huis uit timmerman en heb de trap zelf gemaakt."

Van Lierop geniet van de bedrijvigheid in de Liempdse boerderij die zoveel elementen uit 1877 omvat, maar ook op tal van plekken wordt gemoderniseerd. ,,Het is straks na de opening geen museumstuk om alleen maar naar te kijken, er zal ook gewerkt worden. De boerderij komt weer helemaal tot leven." Wat de werkvoorbereider leuk vindt, is de koppeling die met de verbouwing van het Groot Duijfhuis gelegd kan worden. ,,Dat wordt ook een klein bezoekerscentrum, zeg maar een satelliet van de Barrierweg. En weet je wat helemaal leuk is? Daar zijn drie van mijn oud-leerlingen aan het werk..."

De zolder van de SPPiLL-boerderij aan de Barrierweg.