Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

naast woonvisie komt gemeente jaarlijks met update

Boxtel legt de focus op huurwoningen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,De laatste jaren is gebleken dat de wereld snel verandert en in korte tijd op z'n kop kan staan. Dat deed ons beseffen dat we de woonvisie anders moesten insteken", aldus wethouder Peter van de Wiel, verantwoordelijk voor volkshuisvesting in de gemeente.

Naast een woonvisie, die loopt tot en met 2025 en waarin vijf hoofddoelen centraal staan, wordt daarom jaarlijks een zogenaamde 'uitvoeringsagenda' opgesteld met een actuele update over het thema wonen in Boxtel. De vorige woonvisie liep tot 2014. ,,Het werd dus hoog tijd om met een nieuw document te komen", aldus wethouder Van de Wiel. Op basis van input van gemeenteraadsleden, inwoners en organisaties als woonstichting Sint-Joseph en de Seniorenraad heeft Boxtel inmiddels de concept-versie opgesteld.

In de periode 2016-2025 worden 1.315 nieuwe woningen gebouwd in Boxtel, zo is in de concept-visie opgenomen. ,,Dit cijfer is gebaseerd op de situatie van 2014. Zodra we een actuelere situatie hebben, wordt die verwerkt in de uitvoeringsagenda", zegt Van de Wiel. Een kwart bestaat uit huurwoningen in de vrije sector, 25 tot 45 procent is bedoeld voor sociale huurwoningen en 30 tot 50 procent zal bestaan uit koopwoningen.

De gemeente stelt zichzelf een aantal uitgangspunten ten doel op het gebied van wonen. Zo moeten er betaalbare woningen voor iedereen beschikbaar zijn. ,,Scheefwonen, waarbij mensen leven in een sociale huurwoning terwijl ze een te hoog inkomen hebben, blijft een knelpunt. Daarnaast is er een groep die tussen wal en schip valt, doordat deze mensen te veel verdienen voor een sociale huurwoning, terwijl een koopwoning vaak een brug te ver is. Hierdoor komt er geen doorstroming op gang."

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol in de nieuwe woonvisie, zowel bij nieuwbouw als de bestaande woonvoorraad. ,,We steunen initiatieven die leiden tot betere energieprestaties in woningen. Dat is goed voor het klimaat, maar óók voor de betaalbaarheid voor de woning. Het zorgt voor lagere energielasten", legt Van de Wiel uit.

In de concept-woonvisie is ook een aantal bijzondere doelgroepen opgenomen, waar de gemeente zich extra op richt. ,,Zo is het de bedoeling om de komende jaren actief mee te werken aan woningen voor ouderen in het centrum, grondgebonden huizen voor mensen met een middeninkomen, huurwoningen voor senioren, goedkope sociale huurwoningen en koopwoningen voor starters, zorgwoningen voor kwetsbare inwoners en woonvormen voor arbeidsmigranten en verblijfsgerechtigden. Daarnaast wil Boxtel ruimte bieden aan particuliere wooninitiatieven.

Gemeenteraadsleden bespreken dinsdag 1 maart de concept-woonvisie.

FOTO BOVEN: Senioren en mensen met een beperking zijn enkele doelgroepen waarop de gemeente zich focust in de concept-woonvisie. Zij worden met bouwproject Cronenborg op hun wenken bediend. (Foto: Peter de Koning).


'Ook stalling
hulpmiddelen
in woonvisie'

De fractie Balans stelde in november in een brief aan het college van B. en W. dat ouderen scootmobiels dichtbij hun woningen moeten kunnen parkeren. De oppositiepartij vroeg dinsdagavond of in de nieuwe woonvisie rekening wordt gehouden met de stalling van hulpmiddelen en kreeg bijval van CDA.

In de beantwoording van de vragen stelt het college dat gebruikers van scootmobiels met gemak 100 tot 500 meter kunnen lopen zonder hulpmiddel. Gemeenteraadslid Erica Vos noemde dat 'een belachelijk antwoord'. ,,De meesten met een scootmobiel kunnen amper tien meter lopen." Wethouder Eric van den Broek noemde brandveiligheid als belangrijkste reden dat de hulpmiddelen in kelders van complexen geparkeerd worden. Vos: ,,Bij een uitslaande brand is de gebruiker juist afhankelijk van zijn scootmobiel. Waarom kan niet met een simpel regeltje in de woonvisie worden opgenomen dat rekening moet worden gehouden met de stalling van hulpmiddelen?" Wethouder Van den Broek gaf aan dat de term 'scootmobiel' niet expliciet is opgenomen, maar dat toegankelijkheid en levensloopbestendigheid wel aan bod komen.