Pastoor Jacques Grubben geeft leiding aan de Heilig Hartparochie en verbindt parochianen in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning).
Pastoor Jacques Grubben geeft leiding aan de Heilig Hartparochie en verbindt parochianen in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PASTOOR JACQUES GRUBBEN: 'PAROCHIEFUSIE IS VOOR VELEN EEN SLIJTAGESLAG'

Steeds minder koudwatervrees in Heilig Hartparochie

MARC CLEUTJENS

'Gè bent de lèste, wedden?' Jacques Grubben (55) herinnert zich zijn komst naar Boxtel zes jaar geleden als de dag van gisteren. Een van de eerste gesprekken die de huidige pastoor van de Heilig Hartparochie voerde, ging over de toekomst van de Heilig Hartkerk. En inderdaad, hij was de laatste pastoor van die kerk en moest de deur nu iets meer dan een jaar geleden sluiten. ,,Maar vier andere kerken staan fier overeind en hebben binnen de nieuwe eenheid hun eigen verscheidenheid. Fuseren is een proces van vallen en opstaan en heeft vooral tijd nodig..."

Ruim een jaar na de samensmelting van de parochiegemeenschappen van Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel blikt Grubben terug maar liever nog vooruit. ,,Met veel toewijding heeft een groot team drie jaar lang aan de fusie gewerkt en het eigenlijke werk is nu pas begonnen", zegt de pastoor. ,,Nu is de tijd aangebroken dat vrijwilligers elkaar leren kennen en dat we elkaars missen eens wat vaker bezoeken." Vooral die gezamenlijke vieringen sorteren effect en bieden parochianen de gelegenheid bruggen te slaan. ,,Tijdens de eerste vieringen bespeurden we veel koudwatervrees en was het niet vanzelfsprekend dat mensen uit Boxtel de mis in Liempde bezochten. Maar die koudwatervrees neemt af hoor."

Grubben constateert dat de kentering is ingezet. ,,Via de contactgroepen die in de vier dorpen actief zijn, horen we geluiden dat parochianen waarderen dat deze vieringen worden gehouden. Na de fusie zijn vier gemeenschappen blijven bestaan die elk hun eigen karakter hebben behouden. Maar tevens werken we aan een nieuwe eenheid." Daaraan moeten parochianen wennen, weet de pastoor. ,,Mensen zijn nog steeds gewend dat de kerk vroeger op de hoek van de straat stond. Realiseren dat dat niet meer het geval is, heeft tijd nodig."

KEVELAER

Steeds vaker zullen in de Heilig Hartparochie gezamenlijk activiteiten worden opgezet. Enkele jaren na de bedevaart naar Lourdes staat dit jaar een bedevaart naar Kevelaer op het programma. Voor alle parochianen staat ook de kapellentocht weer in de steigers waarvoor veel belangstelling bestaat. ,,We werken ook nieuwe ideeën uit", stelt Grubben. ,,Kijk eens naar de revival van de carnavalsmissen. Wat een succes!"

Toch blijft de parochiefusie een gewenningsproces, zegt de pastoor. ,,Eerlijk is eerlijk, zo'n proces brengt spanning en soms irritatie met zich mee en dat zal ertoe leiden dat het tempo van het fusieproces de komende jaren wat lager zal liggen. Dat kan ook omdat we de zwaarste dossiers hebben getackeld en we nu tijd kunnen nemen voor het samen bouwen aan iets nieuws. Vergis je niet, fuseren is voor heel veel parochianen een slijtageslag. Terugkijkend denk ik dat we dat proces zonder al te veel kleerscheuren hebben doorlopen."

ONROEREND GOED

De onttrekking van de Boxtelse Heilig Hartkerk aan de eredienst was in januari 2015 een van de eerste en tevens grootste stappen die in het eerste fusiejaar werd genomen. Grubben: ,,Als je bedenkt dat onroerend goed ruim 40 procent van onze balans beslaat, dan snap je dat er iets moest gebeuren. Zelfs als we die kerk met pastorie en tuin verkopen, hebben we nog altijd vier kerken en vier pastorieën in ons bezit en dat is erg veel."

Volgens de pastoor bestaat er nog altijd concrete belangstelling voor de Heilig Hartkerk, maar geeft hij aan dat vooral het kerkgebouw lastig te verkopen is. ,,De pastorie en de tuin zijn natuurlijk aantrekkelijker, zo'n grote kerk, die bovendien rijksmonument is, geef je niet zomaar een nieuwe bestemming."

Grubben vertrouwt evenwel op een goede afloop en geniet intussen van de massale belangstelling voor de concertreeks Jesus Christ in Concert die in maart zal worden opgevoerd. ,,Het feit dat zoveel mensen de rockopera willen zien, geeft aan dat er belangstelling en zelfs verlangen is naar spirituele beleving. Het verhaal van Jesus Christ Superstar is prikkelend en spreekt tot de verbeelding. Ook als parochie kunnen we profiteren van de positieve impuls die hiervan uitgaat."

Of de Sint-Petrusbasiliek zich in de toekomst ook leent voor dit soort theaterproducties, is onzeker. ,,Op zich zou het wel kunnen, maar ik acht het ondenkbaar dat in het weekend vieringen moeten sneuvelen omdat er een theatervoorstelling wordt opgevoerd. Bovendien is de akoestiek in de Sint-Petrusbasiliek beduidend slechter dan in de Heilig Hartkerk. Het vergt heel wat kunst- en vliegwerk om ook in deze kerk muzikaal goed voor de dag te komen."

Onder leiding van Grubben gaat het proces van elkaar leren kennen door in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel. ,,De goede dingen willen we verder versterken, de zwakke punten verbeteren. Dat kan alleen door te investeren in mensen en bruggen te slaan. Een mooi vooruitzicht..."