Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

verbouwde wasserij opent deuren voor eerste gebruikers

Hobbycentrum: ontmoeten, leren, doen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Door middel van bordjes, waarop met schoolkrijt 'ingang beweging' en 'welkom bij het Hobbycentrum' is geschreven, worden bezoekers de weg gewezen. Binnenkort worden deze borden vervangen met de huisstijl die studenten van SintLucas momenteel ontwerpen. Sinds december wordt een gedeelte van de voormalige wasserij Blanca aan de Baroniestraat met man en macht verbouwd tot Hobbycentrum waar 50-plussers terecht kunnen voor allerlei vormen van vrijetijdsbesteding. Gisterochtend maakten de eerste groepen gebruik van Hobbycentrum Boxtel.

,,De voorbije maanden waren we hier met verschillende vrijwilligers constant aanwezig", aldus Alphons van der Heijden, voorzitter van stichting Hobbycentrum Boxtel. ,,Er moest dan ook enorm veel gebeuren. De ruimtes waren compleet leeg: er was geen elektra of verwarming, geen toilet of lift." Ondanks dat de puntjes nog op de i worden gezet, werd besloten het Hobbycentrum woensdag open te gooien voor de eerste activiteiten. ,,Mijn ervaring is: een verbouwing is nooit af. Er moet altijd nog wel iets gebeuren", aldus Van der Heijden. De ruimte op de begane grond is inmiddels omgetoverd tot gymzaal, aangrenzend zijn een keukentje en invalidentoilet gerealiseerd. Met de trap of lift kunnen bezoekers naar de eerste verdieping, waar ruimtes geschikt gemaakt zijn voor allerlei soorten cursussen of vergaderingen en waar mensen een kop koffie kunnen drinken en kunnen 'buurten' met anderen. Van der Heijden: ,,'Ontmoeten, leren en doen', dat zijn de kernbegrippen. We hopen mensen met het Hobbycentrum uit een sociaal isolement te halen."

de markt

Van bewegen op muziek tot schilderen en van meditatie tot beeldhouwen: bijna tweehonderd mensen hebben zich inmiddels aangemeld om gebruik te maken van Hobbycentrum Boxtel. ,,Ons startkapitaal", grinnikt Van der Heijden. ,,De markt bepaalt uiteindelijk welke hobby's hier nog meer worden uitgeoefend. Het moet nog groeien, bovendien moeten mensen de weg hiernaartoe nog weten te vinden." Mensen die gebruik willen maken van de accommodatie betalen straks drie euro per dagdeel; leden van de KBO, de ouderenbond die samen met de gemeente Boxtel en het Oranje Fonds zorgde voor financiële steun, krijgen vijftig eurocent korting op de huurprijs.

De allereerste gebruikers van Hobbycentrum Boxtel waren gisterochtend de vrouwen van Melange Actief, een gymgroep voor ouderen die voorheen gebruikmaakte van Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Nieuwsgierig keken de vrouwen rond in de grote zaal, waar ze kort daarna hun gymles zouden volgen. ,,Jullie zien het: de rondjes die we hier lopen, zijn een stukje groter", zei Marian Teunissen lachend tegen haar cursisten. Marietje van de Langenberg en Leny Queens zijn positief verrast over het Hobbycentrum. ,,Voor mij is deze plek zelfs dichterbij dan Sint-Ursula", aldus Queens. ,,Het oogt hier gezellig en knus. Het is een lichte ruimte", voegde Van de Langenberg toe. Het duo volgt de gymles al langer. ,,Alle spieren komen aan bod. We doen wat we kunnen. De ene les doen we bewegingen zonder materiaal en tijdens de andere les maken we gebruik van bijvoorbeeld ballen."

Toen was het tijd om te beginnen. Na wat rondjes te hebben gelopen, schotelde Teunissen de deelnemers allerlei oefeningen voor. En inderdaad: álle spieren kwamen aan bod. Voorzitter Van der Heijden van stichting Hobbycentrum Boxtel deed gezellig mee. ,,Nu nog een kastruimte, de kabels wegwerken en de ramen schoonmaken. Dan zijn we een heel eind..."

Mensen die nadere informatie willen over gebruik van het Hobbycentrum Boxtel kunnen contact opnemen met voorzitter Alphons van der Heijden, telefoonnummer 06-33 70 08 03 of e-mail: alphonsvdheijden@xs4all.nl. Daarnaast is de stichting nog op zoek naar conciërges, gastheren en -vrouwen.

Hobbycentrum Boxtel wordt vrijdag 18 maart officieel geopend.

FOTO BOVEN: De leden van gymgroep Melange Actief waren gisterochtend de eerste gebruikers van Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat. (Foto: Albert Stolwijk).