boxtel onderzoekt 'right to challenge'

Inwoners uitdagen met initiatieven te komen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Dat de gemeente Boxtel burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan, is niet nieuw. Vorig jaar werd de nieuwe visie 'Meewerkend Boxtel' ingevoerd om een cultuuromslag in het gemeentehuis te realiseren en dichter bij inwoners te staan. De voltallige gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een onderzoek naar de initiatieven Right to Challenge en G1000 om burgerparticipatie nóg meer vorm te geven.

,,We staan nog maar aan het begin van burgerparticipatie", aldus gemeenteraadslid Marria van den Hoven. Haar fractie INbox lanceerde het voorstel om onderzoek te doen naar 'Right to Challenge', een constructie die in Engeland en Denemarken al wettelijk is vastgelegd. Bij deze vorm van burgerparticipatie krijgt een groep inwoners, vereniging of organisatie het recht de gemeente 'uit te dagen' als zij denken een publieke dienst beter te kunnen organiseren. Wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zou de gemeente de betreffende dienst (opnieuw) kunnen aanbesteden en inwoners in de gelegenheid stellen zelf een offerte uit te brengen. Van den Hoven: ,,Er is al veel, kijk naar SPPiLL. Maar er kan nog véél meer."

G1000

De gemeenteraad reageerde dinsdagavond enthousiast op het voorstel. Bart Louwers (D66) greep terug naar een motie die D66 eerder indiende om onderzoek te doen naar G1000, een 'burgertop' waarbij inwoners bepalen wat belangrijk is voor hun stad of dorp. ,,Er bestaan veel overeenkomsten tussen G1000 en Right to Challenge. Bovendien zou ik graag, in de stijl van G1000 een kick-offdag organiseren waarbij je mensen uit alle wijken en kernen uitnodigt om van elkaar te leren én elkaar te inspireren." Ook Dymph van de Vries (VVD) reageerde positief. ,,Je merkt nu dat inwoners soms een terugkoppeling missen en besluiten uit de media moeten vernemen." Wim van der Zanden (Balans) stelde dat de gemeente goed moet nadenken over risico's van het voorstel. ,,Dit past prima in het idee om zaken te durven loslaten, maar wel tot op zekere hoogte." Ook de SP en het CDA vonden het belangrijk dat er goede kaders gesteld worden aan het initiatief, terwijl Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) stelde dat niet alleen inwoners de overheid moeten uitdagen, maar ook andersom.

Burgemeester Mark Buijs stelde voor dat Louwers en Van den Hoven, die G1000 en Right to Challenge op de agenda hadden gezet, een werkgroep van gemeenteraadsleden zouden vormen om de initiatieven nader onder de loep te nemen. ,,Bovendien is dit ook een kans voor de wijkmakelaar, die per 1 april start." De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel.


Lezingen over

architectuurstijl

Bossche School

Het comité 'Nee tegen hoogbouw Stapelen', dat strijdt tegen de plannen voor een woonzorgcomplex aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel, organiseert woensdag 2 maart een aantal lezingen over de Bossche School. Het zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat is een voorbeeld van deze architectuurstijl.

Hilde de Haan en Ids Haagsma van architext.nl verzorgen een presentatie over de Bossche School en de 'geheimen' van deze stijl, terwijl Dick Pouderoyen vertelt wat de Bossche School zo belangrijk maakt. Zowel op www.architext als www.dickpouderoyen.nl is uitgebreide informatie te vinden over archituur en de Bossche School.

Gelet op de beschikbare ruimte is aanmelden vereist. Dit kan tot en met 24 februari via stadslandgoed@gmail.com. Mensen die zich hebben aangemeld, ontvangen vervolgens bericht over het tijdstip en de locatie (in het centrum van Boxtel).


Bibliotheek De Meierij

De raad van toezicht van bibliotheek De Meierij heeft Geja Olijnsma uit Best deze week aangesteld als interim directeur-bestuurder. Ze volgt Marc Jacobs op, die na een meningsverschil met de raad vertrok. Olijnsma's werkt in de locatie Vught.