Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR BENOEMD TOT AMBASSADEUR VAN WK IN 2017

Ad Dekker ademt taekwondo, élke dag

MARC CLEUTJENS

Ad Dekker kon vroeger wel eens een driftig manneke zijn. Tot hij zich aansloot bij het judoklasje van Jo Boeren en pakweg 35 jaar geleden taekwondo ontdekte. Inmiddels runt de 47-jarige Boxtelaar al meer dan 25 jaar een succesvolle taekwondoschool waar hij vrijwel elke dag te vinden is en de passie voor deze aanvals- en verdedigingssport uitdraagt aan zijn pupillen. ,,Taekwondo is een sport die mensen verbindt en bruggen kan slaan."

Dekker heeft breaking news als hij de dojo van zijn taekwondoschool in sportcomplex De Braken betreedt. Hij heeft zojuist te horen gekregen dat hij een van de ambassadeurs is van het wereldkampioenschap, dat de International Taekwondo Federation (ITF) volgend jaar in Barneveld organiseert. ,,Een hele grote eer", straalt de grondlegger van de school waar ongeveer negentig volwassenen, tieners en kinderen elke week op de mat verschijnen.

Het ambassadeurschap is opnieuw een kroon op het werk van de Boxtelaar, die zich al vele jaren met passie inzet voor zijn sport, in Boxtel én ver daarbuiten. Dekker ademt taekwondo, elke dag weer. En die liefde voor de sport wil hij uitdragen aan alle pupillen in de vorig jaar geopende dojo. ,,Dit is het paradepaardje van onze school", zegt Dekker. ,,Vorig jaar vierden we het zilveren jubileum en hebben we met veel zelfwerkzaamheid dit kunnen realiseren. Een prachtig onderkomen in De Braken, al vrees ik dat de dojo over een tijdje te klein zal zijn. We blijven groeien..."

NIET AGRESSIEF

Bij judoka Boeren leerde Dekker om zich te beheersen. Als taekwondoka maakte de Boxtelaar kennis met de vijf tenets ofwel kernwaarden die bij deze in Korea gewortelde sport centraal staan. ,,Als taekwondo iets níet is, is dan is het een agressieve vechtsport", beklemtoont Dekker. ,,Wie taekwondo beoefent leert zichzelf beheersen, traint lichaam en geest en leert hoe mensen in nood geholpen kunnen worden. Beleefdheid, integriteit, zelfbeheersing, dat zijn zaken die er toe doen en dat draag ik graag uit aan alle leerlingen."

De Boxtelaar opende zijn eerste taekwondoschool in 1990 in Son en Breugel. Later opende hij nieuwe scholen in andere plaatsen, waaronder Schijndel, Gemonde, Liempde en uiteindelijk Boxtel. ,,Ik was thuis bij Tiga, huurde een zaal in Den Haagakker en gaf les in sporthal De Dommel. Een paar jaar geleden kwam De Braken in beeld. Hier was in nauwe samenspraak met Martien Pennings en nu met Gerard Smit ruimte om te groeien en kon ik mijn grootste wens in vervulling laten gaan: een eigen dojo."

Die trainingsruimte is het kloppend hart van de taekwondoschool, zoals Dekker zijn vereniging steevast noemt. ,,Het is een school waar mensen komen om iets te leren. Elk halfjaar worden examens afgenomen en ik stimuleer dat iedereen minimaal een keer per anderhalf jaar meedoet. Iedereen is vrijwillig lid van mijn school, maar dat is niet vrijblijvend. Je moet er iets van op willen steken."

Dat geldt ook voor de mensen die zich onlangs hebben aangesloten bij Dekkers Defense, een nieuw onderdeel van de taekwondoschool. Dekker begeleidt deze groep volwassenen onder meer om begeleid af te slanken, een beter voedingspatroon te kiezen, gezond te bewegen en te werken aan meer zelfvertrouwen. ,,Iedereen die meedoet heeft een eigen doel."

HET MOOISTE PODIUM

Terugkijkend op ruim 25 jaar Taekwondoschool Dekker glimt de Boxtelaar van trots als hij alle prijzen en trofeeën de revue laat passeren. Niet alleen zelf stond hij meermaals op het hoogste podium en werd hij uitgeroepen tot sportman van de gemeente Boxtel.

Ook zijn pupillen doen vaak mee aan nationale en internationale wedstrijden en gaan voor goud. ,,Verschillende keren werden ze sportman, sportvrouw of sportjunior of waren ze genomineerd. Ik gun ze allemaal het mooiste podium om te laten zien wat je met deze sport kunt bereiken."

Dekker bouwde zelf binnen de ITF aan een bijzondere carrière. Zo is hij al vele jaren internationaal scheidsrechter en was hij al eens acht jaar bondscoach van het Nederlands team waarmee hij over de wereld trok. ,,Heel veel landen hebben we gezien, van Canada tot Korea. En ik geniet nu al van de mooie momenten die gaan komen, zoals het WK in Barneveld."

Daar ziet hij kansen voor een aantal pupillen die hij met zijn tien assistenten opleidt. ,,Het WK heeft een open karakter en nieuw is dat niet alleen taekwondoka's met de zwarte band mogen meedoen. Dat betekent dat meer kandidaten op eigen niveau voor de prijzen kunnen gaan."

Of Taekwondoschool Dekker vertegenwoordigd zal zijn in Barneveld? ,,Wat denk jij? Natuurlijk! Ik wil zoveel mogelijk laten ruiken en proeven hoe het is om aan zo'n toernooi mee te doen. Misschien doen er wel duizend taekwondoka's mee uit meer dan veertig landen. Daar wil toch iedereen bij horen?"

FOTO BOVEN: Ad Dekker poseert te midden van een groot aantal volwassenen en jeugdleden die dinsdagavond actief zijn in de dojo in sportcomplex De Braken. (Foto: Peter de Koning).


Jaarmarkt VV Irene

In het centrum van Gemonde vindt traditioneel op Tweede Pinksterdag een grote braderie en vlooienmarkt plaats. Maandag 16 mei wordt een grote variatie aan artikelen aangeboden, daarnaast zorgt voetbalvereniging Irene voor activiteiten voor jong en oud en is er de gelegenheid even uit te rusten met een hapje en drankje bij zaal De Schuif. Mensen die een kraam willen huren, kunnen een mailtje sturen naar kooreman@home.nl en ontvangen vervolgens per mail een aanmeldingsformulier.