Ton Reijnen (51) is de nieuwe directeur-bestuurder van het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel in Boxtel. Daarbij zijn acht basisscholen aangesloten. (Foto: Peter de Koning).
Ton Reijnen (51) is de nieuwe directeur-bestuurder van het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel in Boxtel. Daarbij zijn acht basisscholen aangesloten. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TON REIJNEN GEEFT LEIDING AAN OVERKOEPELEND SCHOOLBESTUUR SINT-CHRISTOFFEL

'Elkaars talenten en vaardigheden gebruiken'

HENK VAN WEERT

Kinderen in een sociaal veilige omgeving kwalitatief goed onderwijs bieden. Dat is een van de uitgangspunten die voorop staat bij Ton Reijnen. Hij is sinds 1 februari de nieuwe directeur-bestuurder van Sint-Christoffel, het overkoepelende bestuur van acht plaatselijke basisscholen. ,,Maar ik ga ook werken aan teambuilding. In Boxtel moet het Christoffel-gevoel groeien. We moeten het samen doen en elkaars talenten en vaardigheden gebruiken."

Na iets meer dan twee weken aan de slag te zijn in Boxtel, waarvan ook nog een week carnavalsvakantie, heeft de in Nijmegen woonachtige Reijnen (51) toch al een aardige indruk van het lokale onderwijsveld gekregen. ,,Ik heb nu zes van de acht scholen van Sint-Christoffel bezocht en daarbij viel me op dat overal een heel goede sfeer heerst. De schooldirecteuren waarmee ik nauw zal samenwerken blaken van enthousiasme en de leraren hebben een open houding. Bovendien heb ik een wethouder leren kennen (Marusjka Lestrade - red.) die erg betrokken is en ook dat voelt goed", vertelt de nieuwe directeur-bestuurder van Sint-Christoffel.

SAMENWERKING

Samenwerken staat hoog in het vaandel bij Reijnen. En daarmee heeft hij ook ervaring in zijn vorige werkkring. Tot eind januari gaf hij leiding aan twee basisscholen in Nijmegen: de een werkte nauw samen met voetbalclub NEC, de andere telde onder meer vijf schakelklassen die werden bezocht door kinderen die de Nederlandse taal nog niet voldoende machtig zijn. Ze verbleven er een jaar om vervolgens door te stromen naar een andere school in de eigen wijk. ,,Ik heb in totaal ruim zeventien jaar als schooldirecteur in Nijmegen gewerkt en daarvoor meer dan elf jaar in Venray als leerkracht en adjunct-directeur", vertelt hij.

In Boxtel richt Reijnen zich op samenwerking met alle partners die zich bezighouden met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar. ,,Daarbij kun je denken aan Kindertuin, Centrum voor Jeugd en Gezin, bibliotheek, maar ook aan bijvoorbeeld sportclubs. En natuurlijk aan de twee zelfstandige basisscholen die niet bij Sint-Christoffel zijn aangesloten: Angela en De Oversteek. Ons streven moet erop gericht zijn de jeugd moderne vaardigheden mee te geven waarmee ze vooruit kunnen in de 21e eeuw."

Maar de samenwerking gaat ook verder, benadrukt Reijnen. ,,Oók ouders dienen nadrukkelijk bij het onderwijs te worden betrokken. Ik zie hen als de kind-kenner, terwijl de leraar of lerares de leerling-kenner is. Het is zaak met elkaar een sociaal veilige leeromgeving te scheppen waar kennis wordt opgedaan. Verbinding met de wijk is daarbij van groot belang."

De terugloop van het aantal leerlingen is iets dat alle scholen onder ogen moet zien, vindt Reijnen. ,,Maar daarbij moet overeind blijven dat ouders iets te kiezen moeten hebben én dat er een school beschikbaar is in de nabije omgeving."

Dat hij zelf niet meer voor de klas staat, vindt Reijnen op zich wel jammer. ,,Leraar zijn is een prachtig vak. Je kunt het verschil maken voor jouw klas, jouw school. Én voor de ouders, want zij laten ons werken met hun kostbaarste bezit: hun kinderen."

HARTELIJK

Zijn eerste indruk van de gemeente Boxtel is positief, vertelt Reijnen. ,,Ik ben in de kerstvakantie al een keer rondgelopen door het centrum. Dat straalt gezelligheid uit. Het voelde meteen goed, de mensen zijn hartelijk en ik proef hier de echte Brabantse sfeer."

De directeur-bestuurder van het overkoepelende schoolbestuur in Boxtel is geboren in het Oost-Brabantse Sint-Anthonis en blijft in Nijmegen wonen. Hij is alleenstaand en heeft geen kinderen. ,,Boxtel is voor mij goed bereikbaar; zowel per trein als per auto. En als het mooi weer is, zal ik ook graag eens op de motor springen naar mijn werk." In zijn vrije tijd is Reijnen graag sportief bezig. ,,Ik heb jarenlang in de eerste divisie van de nationale volleybalcompetitie gespeeld. En nog altijd beoefen ik deze sport graag en op een redelijk niveau."

Bij Sint-Christoffel zijn de volgende scholen aangesloten Sint-Petrus, De Hobbendonken, De Beemden, De Vorsenpoel, Molenwijkschool, Prinses Amalia, De Maremak en Sint-Theresia (Lennisheuvel).