Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

jorrit en luuk doen namens jrl mee aan geschiedenisquiz

Voorronde laat hersenen kraken...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Welke historische strijd heeft aanleiding gegeven voor het spreekwoord 'naar Canossa gaan'? En in welke oorlog was de slogan 'Jeder Schuss ein Russ, jeder Stoss ein Franzos, jeder Tritt ein Britt' populair? De Landelijke Geschiedenis Quiz vindt dit jaar voor het eerst plaats op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Door middel van een voorronde werden dinsdag twee leerlingen gekozen die het JRL op zaterdag 9 april vertegenwoordigen en de strijd aangaan met andere middelbare scholen. Eén ding is zeker: het wordt een finale met pittige vragen...

Docenten Suzanne van Gompel en Renate van der Linde van het JRL hebben de organisatie van de Landelijke Geschiedenis Quiz op zich genomen. Inmiddels hebben 26 middelbare scholen uit heel Nederland zich aangemeld. Iedere school vaardigt twee leerlingen af voor de finale op zaterdag 9 april. ,,Iedereen komt natuurlijk voor de quiz, maar we wilden deelnemers graag iets extra's aanbieden", laat Van Gompel weten. Zo wordt die dag in samenwerking met de gemeente Boxtel een wandeling langs kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek georganiseerd.

Vóór 11 maart willen Van Gompel en Van der Linde duidelijk hebben wie de finalisten zijn van de deelnemende scholen. Op het Jacob-Roelandslyceum werd dit dinsdagmiddag duidelijk. Iedereen, van brugklassers tot leerlingen uit het examenjaar, konden zich opgeven voor de voorronde. Die bestond uit dertig vragen. Van vragen over de Tijd van monniken en ridders tot de moord op het gezin van tsaar Nicolas II: álle tijdvakken kwamen voorbij. ,,De kans is groot dat je veel vragen niet weet", zei docent Van der Linde, tot ongeloof van de leerlingen. ,,Blijf niet te lang hangen bij één vraag, maar probeer alles in te vullen." En inderdaad: er werd flink gezucht en gesteund bij de geschiedenistest. Gelukkig zorgden de docenten voor paaseitjes en frisdrank...

Na afloop mocht iedereen een antwoordformulier van een ander nakijken. Degene die als winnaar uit de bus kwam, mag echter niet meedoen aan de quiz. Dat was namelijk docent Theo Hoog Antink, die er overigens geen moeite mee zou hebben als een leerling hem voorbij was gestreefd. ,,Ook ik vond het een pittige voorronde."

national geographic

Vwo'er Jorrit Heijma, die dit jaar eindexamen doet, mag samen met havist Luuk Oor het JRL vertegenwoordigen op 9 april. Voor de onderbouw werd een aparte winnaar uitgeroepen: Willem Jansen. ,,Ik vond deze quiz lastiger dan vorig jaar", aldus Jorrit. Luuk eindigde samen met Milan van der Vleuten en Ruben Vogels op de tweede plaats, maar won de schattingsvraag, waardoor hij voor het eerst mag deelnemen aan de landelijke quiz. ,,Je kunt je onmogelijk voorbereiden op deze vragen, er komt echt van alles voorbij. Ik kijk veel naar National Geographic op televisie, dat helpt wel."

Dat de échte geschiedenisfanaten hoge ogen gooien tijdens de voorronde, bleek dinsdag wel. Jorrit won de voorronde al twee keer eerder, terwijl Milan al een aantal keer tweede en derde werd. ,,Volgend jaar kun jij winnen, dan ben ik van school af", zei Jorrit lachend tegen Milan. Op de vraag wat Jorrit welke studie hij wil gaan volgen, antwoordt hij dat geschiedenis op de tweede plaats staat. ,,Die richting is toch minder rendabel, bovendien wil ik het onderwijs niet in", grinnikt hij.

PODIUMPLAATS

Luuk en Jorrit kijken uit naar 9 april, als ze strijden tegen ruim vijftig andere scholieren. ,,We gaan ons niet extra voorbereiden, je kunt nooit weten waar de vragen over gaan. We zien wel waar het schip strandt." Vorig jaar eindigde het team van JRL, met Jorrit in de gelederen, net naast het podium. ,,Een plek in de top drie zou daarom wel mooi zijn."

FOTO BOVEN: De winnaars van de voorronde van de Landelijke Geschiedenis Quiz. Van links naar rechts: Ruben Vogels (eervolle vermelding), Luuk Oor (tweede plaats), Jorrit Heijma (eerste plaats), Milan van der Vleuten (derde plaats) en Willem Jansen (winnaar van de onderbouw). (Foto: Peter de Koning).


Zingen bij D'n Boer

In café D'n Boer aan de Corpus wordt heden, donderdag 18 februari een meezingavond gehouden. Deejay Peter van As draait vanaf 21.00 uur plaatjes, de toegang is gratis.

Renate van der Linde en Suzanne van Gompel organiseren dit jaar de Landelijke Geschiedenis Quiz.