Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

nieuwe activiteit in de pijplijn

Fanfare Esch stopt
met hergebruikmarkt

CARRY DIRKX

Na 44 jaar is het doek gevallen voor de hergebruikmarkt van de Essche muziekvereniging Sint-Willibrordus. De editie van vorig jaar was de laatste; dit jaar komt er geen meer. ,,Het kostte veel werk en het leverde steeds minder geld op voor de vereniging", zegt Helen Paymans, voorzitter van de activiteitencommissie van Sint-Willibrordus.

Het besluit om te stoppen met de rommelmarkt - oud-burgemeester Letschert van Esch verzon ooit de naam hergebruikmarkt om het geheel een chiquer tintje te geven - was niet gemakkelijk, zegt Paymans. ,,Maar de opbrengst stond niet meer in verhouding tot het werk dat we erin staken. We zijn nog langer doorgegaan omdat de markt een maatschappelijke functie in Esch had: het was een gezellige activiteit voor de dorpsbewoners en mensen konden bij ons hun overtollige spullen kwijt."

Ook door de opkomst van Marktplaats, werden die overtollige spullen kwalitatief steeds slechter. Omdat de vereniging de spullen na afloop van de markt afvoerde, stegen de kosten en daalden de inkomsten. ,,Al het werk ging onze leden steeds meer tegenstaan", zegt Paymans.

nieuwe activiteit

Eén van de uitzonderingen daarop is Harrie van Brunschot, vanaf het begin betrokken bij de hergebruikmarkt. ,,Ik ga het missen, ja! Ik deed het werk met plezier. In het dorp leeft de markt nog steeds wel. Mensen roepen 'Hé Harrie, kan ik vast wat brengen voor de markt?'" Hij begrijpt het besluit wel. ,,We waren dagenlang met zo'n veertig man bezig. Mensen werden gefrustreerd: de hele dag verkopen, gezeur als iets een dubbeltje kostte en aan het eind van de dag amper opbrengst."

Er komt een nieuwe activiteit om geld in het laatje te brengen. ,,Dat is hard nodig om het muziekonderwijs betaalbaar te houden, nu de subsidies zijn weggevallen", zegt Van Brunschot. Wat die activiteit precies inhoudt, wordt later bekendgemaakt.

FOTO ONDER: Struinen langs tweedehands spullen: de Hergebruikersmarkt is inmiddels een begrip in Esch. Muziekvereniging Sint-Willibrordus trekt de stekker uit het 44 jaar oude evenement. De markt kostte leden veel werk en leverde uiteindelijk te weinig op. (Archieffoto: Peter de Koning).