Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE EN WERKGEVERS SLAAN HANDEN INEEN OP LADONK

Boxtel de boer op met bedrijfskavels

MARC CLEUTJENS

Met een persbericht dat leest als een ronkende reclamefolder hebben het gemeentebestuur van Boxtel en de werkgevers van SPIN (voorheen WeB) alle beschikbare bedrijfskavels op Ladonk en Vorst deze week in de etalage gezet. Een bewuste actie, licht wethouder Eric van den Broek toe. ,,We vonden het tijd om samen met de werkgevers weer eens aan te geven dat Boxtel open staat voor alle ondernemersinitiatieven die passen op beide bedrijfsterreinen. Vooral de spoorzone willen we graag onder de aandacht brengen."

Volgens Van den Broek gaat het goed met ondernemend Boxtel op Ladonk en groeit de belangstelling van ondernemers om zich te vestigen in deze gemeente. De wethouder die economische zaken in zijn portefeuille heeft, kan dat aantonen met cijfers. Vorig jaar werd op Ladonk en Vorst 12.600 vierkante meter bedrijfsgrond aan de man gebracht.

In Liempde was de belangstelling voor Daasdonk ook goed; daar kon 550 vierkante meter worden verkocht. ,,De vraag naar bedrijfspercelen trekt aan en dat merken we nadrukkelijk in Boxtel", constateert Van den Broek. ,,Het aantal contacten dat onze medewerkers van het bedrijvenloket hebben, neemt gestaag toe en dat is voor onze gemeente een prima ontwikkeling."

PLUSPUNTEN

Van schaarste is vooralsnog geen sprake, zo lijkt het. Op bedrijventerrein Vorst zijn nog slechts twee kavels beschikbaar, maar op Ladonk is nog een ruime keuze. En dus gaat Boxtel samen met SPIN (Service Portal Industrial Network) de boer op met alle beschikbare bedrijfskavels. Vooral de spoorzone staat nadrukkelijk in de etalage; hier is ongeveer één hectare beschikbaar. De gunstige ligging nabij het NS-station is een van de pluspunten van deze zone, waar jaren geleden onder meer houthandel Langenhuijsen werd gesaneerd.

,,Samen met SPIN en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij proberen we het beste uit bedrijventerrein Ladonk te halen", licht de wethouder toe. Daarbij blijft de wens om de spoorzone om te vormen tot een gebied waar ruimte is voor hotels, conferentiecentra, sport en ontspanning aanwezig. ,,Of daar nu belangstelling voor is, is onduidelijk", erkent Van den Broek. ,,Maar de spoorzone is geschikt voor alle bedrijven die vallen binnen milieucategorie 3 en daarmee is er eigenlijk plaats voor heel veel soorten bedrijvigheid." Onbekend is of Boxtelse bedrijven plannen hebben om naar de spoorzone te trekken. ,,Samen met het netwerk van SPIN willen we onderzoeken of die wens bestaat", aldus Van den Broek.

Voorzitter Henk Wagenaars van SPIN verduidelijkt dat alle kavels aan de Van Salmstraat gunstig gelegen zijn en in de nabijheid tal van branches te vinden zijn. ,,De indeling van de kavels kan in overleg met de gemeente verder afgestemd worden en ik weet dat er veel mogelijkheden zijn", stelt Wagenaars. In zijn ogen is het belangrijk dat ondernemers met vestigingsplannen zich snel melden. ,,Elk initiatief is welkom", vult wethouder Van den Broek aan. ,,Gemeente en ondernemer kijken samen hoe realisatie van een initiatief mogelijk wordt."

CAMPAGNE

De komende periode voert Boxtel met de werkgevers die verenigd zijn in SPIN een campagne om de bedrijfskavels aan de man te brengen. Ondernemers die meer willen weten over de mogelijkheden op Ladonk, Vorst en Daasdonk kunnen kijken op www.bedrijvenloketboxtel.nl. Daar kan per bedrijventerrein een overzicht geraadpleegd worden van alle gevestigde branches. Ook staan op die website alle beschikbare kavels en wordt een inkijkje gegeven over de ontwikkelingsmogelijkheden.

Meer weten? Kijk op www.boxtel.nl/ondernemen.

FOTO BOVEN: De spoorzone aan de Van Salmstraat ligt al geruime tijd braak. Het terrein is na de sloop van houthandel Langenhuijsen gesaneerd en klaar voor de vestiging van nieuwe bedrijven. (Foto: Peter de Koning).


BOXTEL EN BEST VERLENEN OMGEVINGSVERGUNNING

Natuurbrug Mortelen stap dichterbij

De gemeenten Boxtel en Best hebben een omgevingsvergunning afgegeven voor de bouw van een ecoduct over de spoorbaan Boxtel-Eindhoven. De natuurbrug voor zowel groot als klein wild wordt gebouwd in De Mortelen en verbindt dit natuurgebied aan de westzijde van de spoorbaan met De Scheeken aan de oostzijde van de A2. Vooral voor de komst van het edelhert is de bouw van het ecoduct belangrijk.

De verwachting is dat ProRail later dit jaar een begin kan maken met de aanleg van de natuurbrug. Het bouwwerk moet medio 2017 klaar zijn. De verbinding over het spoor wordt ongeveer vijftig meter breed en koppelt niet alleen De Mortelen en De Scheeken, maar verbindt volgens ProRail ook grotere natuurgebieden, zoals de Kampina en het Dommeldal. Het spoorbedrijf omschrijft de natuurbrug als een van de belangrijkste economische impulsen voor nationaal landschap Het Groene Woud.

Het ecoduct is opgenomen in het uitvoeringsprogramma Kloppend Hart van Het Groene Woud, dat deel uitmaakt van het grotere programma Landschappen van Allure. In Boxtel, Best en Sint-Oedenrode worden veertien projecten gerealiseerd die deel uitmaken van Kloppend Hart. Naast de natuurbrug in De Mortelen zijn dat onder meer de introductie van het edelhert, de verbouwing van het Groot Duijfhuis tot bezoekerscentrum, de inrichting van het stadslandgoed Stapelen en de verdere ontwikkeling van bezoekerscentrum De Groene Poort als toegang tot het nationaal landschap. De dorpskern van Liempde wordt beschouwd als een toegangspoort van Het Groene Woud; hier wordt met steun van SPPiLL onder meer een bezoekerscentrum ingericht in een langgevelboerderij aan de Barrierweg.

De gemeentebesturen van Boxtel en Best typeren het ecoduct over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven als de laatste ontbrekende schakel in de aaneensluiting van natuurkernen. De aanbesteding van het project is onlangs gestart. (Foto: ProRail).

Afbeelding