BOXTEL STAAKT VERZET TEGEN 130 KM/H A2

Bouwen in Selissen lijkt verder weg dan ooit

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft de potentiële bouwlocatie Selissen nog niet opgegeven. Het gebied tussen de Bosscheweg en de rijksweg A2 is nog altijd in beeld voor woningbouw, maar nu op de A2 een snelheidslimiet van 130 kilometer per uur van kracht is, lijkt een nieuwe wijk bouwen op korte termijn een illusie.

Selissen is al enkele jaren een 'zoekgebied' voor woningbouw en het vorige college van B. en W. ontwikkelde ambitieuze plannen om ten noorden van de Dukaat een nieuwe wijk te realiseren. Tal van belemmeringen maakten dat dit plan niet haalbaar was, waaronder de toekomstige verkeersontsluiting op de noord/zuid-as, de aanwezigheid van een stankcirkel van een agrarisch bedrijf en de geluidhinder van de drukke A2. ,,Toen al zorgde de maximumsnelheid van 120 per uur voor hoofdbrekens omdat er het nodige fijnstof vrijkomt op en rond de snelweg", stelt wethouder Peter van de Wiel. ,,Nu op de A2 sinds enkele weken 130 kilometer per uur mag worden gereden, neemt de hoeveelheid fijnstof alleen maar toe."

Desondanks wil Van de Wiel woningbouw in Selissen niet als kansloos bestempelen. ,,Ook nu de maximumsnelheid op de A2 is verhoogd, blijft Selissen een serieus zoekgebied en proberen we een plan van de grond te krijgen."

NIET VERRAST

Wethouder Van de Wiel gaf deze week aan 'niet verrast' te zijn dat de zienswijze die Boxtel had ingediend tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A2 ongegrond is verklaard. ,,Meer dan tweehonderd partijen waaronder ook veel gemeenten hebben bezwaar aangetekend en het Rijk heeft alle bezwaren in één verhaal van tafel geveegd", reageert Van de Wiel. ,,Dat is teleurstellend, maar we hadden er rekening mee gehouden omdat hetzelfde elders in Nederland is gebeurd. De minister geeft bovendien aan dat het besluit zowel procesmatig als milieukundig aan alle richtlijnen voldoet dus het heeft weinig zin verder te procederen."

De wethouder blijft bij het standpunt dat Boxtel de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur een 'onzinmaatregel' vindt. ,,Sterker nog, het is pure symboolpolitiek", foetert Van de Wiel. ,,Het heeft weinig zin om tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven naar 130 te gaan terwijl de tijdwinst minimaal is en de doorstroming gehinderd wordt."

Wat Van de Wiel irriteert is dat de hoeveelheid fijnstof verder toeneemt. ,,We zitten al niet in zo'n schoon stukje Europa. Of een verhoging van 120 naar 130 veel uitmaakt? Elke verhoging van de maximumsnelheid is vervuilend en dus onwenselijk. Maar procederen heeft geen zin en daarom zien we af van een beroepsprocedure."