Afbeelding
Foto: Henk van Weert

TUSSENBALANS BELEIDSPROGRAMMA 2014-2018 GEMEENTE BOXTEL

'Sociaal beleid voeren dat sterk maakt en helpt'

HENK VAN WEERT

Na twee edities waarin de verslaglegging over spotternij en carnavalsgedruis de kolommen in deze krant overheerste, nu weer tijd en ruimte voor het officiële bestuur van de gemeente Boxtel. In de zevende aflevering van de serie Politieke Barometer aandacht voor het sociale beleid dat lokaal wordt gevoerd. Dat gaat, net als in andere gemeenten, uit van de eigen kracht van inwoners.

Kwetsbare mensen hun eigen talenten en kwaliteiten laten inzetten in plaats leunen op de zorg- en welzijnsprofessional die alles regelt. Het motto van die professional is veranderd van 'zorgen dát' in 'zorgen vóór'. Deze sinds 1 januari 2015 landelijk ingevoerde beleidswijziging staat bekend als de 'kanteling' van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten hebben daarbij grotere verantwoordelijkheden gekregen van het Rijk, iets dat wordt aangeduid als decentralisatie.

Het college van B. en W. is van mening dat die kanteling goed is ingezet. De decentralisaties op gebied van werk, zorg en jeugd zijn binnen de gestelde budgettaire kaders doorgevoerd zonder daarbij maatwerk voor de inwoners uit het oog te verliezen. Via subsidiekeuzes.nl heeft het college samen met inwoners en verenigingen nieuwe 'lijnen' gevonden voor financiële ondersteuning.

Alle, nog niet afgeronde, actiepunten zijn in uitvoering, stellen burgemeester en wethouders: ,,Zo ondersteunen we het onderwijs bij het maken van een strategische visie op onderwijshuisvesting. Ook is de omzetting van peuterspeelzalen naar peuteropvang ingezet en we blijven inwoners betrekken bij de nieuwe Wmo. Op sportgebied gaan we verder met privatisering bij verenigingen en kunstgrasvelden."

DRUK OP CHRISTOFFEL

Combinatie95 onderschrijft de conclusies van het college grotendeels: ,,De leest waarop dat nieuwe subsidiebeleid is geschoeid, is beter dan wat we hadden, los van de betaalbaarheid. Minder in stenen, meer in activiteiten. De decentralisaties lopen en er komen weinig klachten binnen, ook niet van mantelzorgers", erkent fractievoorzitter Peter Manniën. Wat betreft de actiepunten die nog niet zijn afgerond, geeft hij aan enige aarzeling te hebben. ,,Enerzijds heeft Boxtel de invoering van de Wmo prima opgevangen, maar anderzijds wordt niet genoeg druk gelegd op schoolbestuur Sint-Christoffel om zélf met een visie voor onderwijshuisvesting te komen", aldus Manniën.

De SP in de Boxtelse gemeenteraad vindt dat de drie centralisaties op sociale wijze zijn uitgevoerd in overleg met cliënten en hulpverleners. ,,Daar waar problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld door faillissementen in de thuiszorg, zijn deze voortvarend aangepakt", vindt Dave van de Ven.

Politieke
barometer

BLIJF COMMUNICEREN!

Marria van den Hoven (INbox) ervaart dat er met betrokkenheid wordt gewerkt aan het sociaal beleid in Boxtel: ,,Dat is nog steeds in ontwikkeling en daar wordt veel aandacht aan besteed. Ook inwoners moeten nog wennen aan hun nieuwe rol, maar huiskamergesprekken en cliëntendagen zijn prima."

Hoe het afloopt met subsidies, is voor haar nog niet helemaal duidelijk. ,,De keuzes zijn gemaakt, maar hoe gaat dat er in de praktijk uitzien? In gesprek blijven levert een hoop op, we denken dat dat ook op het gebied van sport kan. Blijven communiceren en uitleggen. En dat kan altijd beter", meldt Van den Hoven.

Naast het geloof in de eigen kracht heeft een beschaafde cultuur een sociaal vangnet voor zij die dat nodig hebben, stelt fractievoorzitter Jos Hegeman van D66. ,,Boxtel heeft al decennia lang een goed en sterk sociaal beleid. Mede daardoor lijkt het dat we de decentralisatie goed geïmplementeerd hebben. De komende jaren blijft het een verantwoordelijkheid en opdracht van de gemeente om iedereen volwaardig deel te laten nemen in onze gemeenschap."

SOCIALE SPIERBALLEN

Bovenstaande vier partijen vormen de coalitie waarop het huidige college van B. en W. opereert. Dat zij overwegend positief zijn, is daarom ook niet zo vreemd. Hetzelfde geldt echter voor de twee gedoogpartners die vanuit de oppositie opereren: PvdA/GroenLinks en VVD.

Toch waarschuwt Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) ervoor alert te blijven voor de gevolgen die de kanteling van de Wmo met zich meebrengt: ,,Het kan niet anders dan dat meer schrijnende gevallen zichtbaar worden. Boxtel heeft op belangrijke momenten zijn sociale spierballen laten zien. Zorgpunt blijft dat 10 tot 15 procent van onze inwoners die niet zelfredzaam zijn en niet beschikken over een netwerk." Van den Einden vraagt zich ook af hoe de verbinding tussen de gemeentelijke informatiestroom en de burger tot stand komt.

Namens de VVD gaat Dymph van de Vries er van uit dat zowel de subsidies als de decentralisaties met zorg zijn behandeld. ,,Maar of alle keuzes goed uitpakken zal de toekomst moeten uitwijzen. De budgetten zijn soms lastig te halen en dan is het zaak moeilijke keuzes te maken. Of de zorgvuldigheid ook de gewenste oplossingen heeft geboden weten we nu nog niet zeker. Wij zijn er wel van overtuigd, dat gewenste bijstellingen zeker zullen plaatsvinden."

Wat betref onderwijshuisvesting stelt de liberale eenmansfractie dat Boxtel de ogen niet moet sluiten voor de terugloop van het aantal leerlingen. ,,De consequenties moeten ook eerlijk met betrokkenen worden gedeeld. Het is erg jammer dat er hierdoor geen school in de wijk In Goede Aarde komt, maar bouwen voor leegstand is geen optie. Wat de gevolgen zijn van het teruglopend leerlingenaantal moet eerst goed in kaart gebracht worden en dan kan de discussie hierover starten", stelt Van de Vries.

VAAG

De oppositie in de Boxtelse gemeenteraad wordt naast de gedoogpartners PvdA/GroenLinks en VVD gevormd door Balans en CDA. Die twee fracties plaatsen de nodige kanttekeningen bij het sociaal beleid van het college.

De christendemocraten stellen dat het college goed bezig is, maar vinden dat de resultaten van de vele bijeenkomsten over subsidies niet of nauwelijks terug te lezen zijn in het nieuwe beleid. De kanteling van de Wmo is in de ogen van het CDA over het algemeen goed gegaan. ,,Dit eerste jaar moet goed geëvalueerd worden zodat effectief bijgestuurd kan worden. In een eerder stadium informatie over de gang zaken aan inwoners geven is wenselijk", adviseert Hélène van As.

Balans vindt het beleidskader waarbinnen subsidies toegekend worden te vaag. ,,Daardoor heeft de huidige toekenning iets weg van willekeur", vindt fractievoorzitter Wim van der Zanden. Hij vindt het te vroeg om conclusies te trekken over de uitvoering van de nieuwe taken van de gemeente op het gebied van werk, zorg, jeugd. ,,Signalen die wij met name ontvangen gaan zowel over de uitvoering als over het niet maximaal benutten van de budgetten voor de jeugdzorg." Zorgpunt voor Balans blijft de overbelasting van de vele mantelzorgers. Daar is te weinig aandacht voor, vindt de grootste oppositiepartij.

Het opstellen van een integrale strategische visie over onderwijshuisvesting ligt vanaf april 2014 op tafel, maar is nog niet afgerond, benadrukt Van der Zanden. Deze visie was volgens hem noodzakelijk nadat het college ervoor koos om reeds gemaakte keuze voor verhuizing van basisschool De Hobbendonken naar De Kleine Aarde terug te draaien. ,,De investering in extra kunstgrasvelden juichen wij toe; het vergroot de bruikbaarheid van de accommodaties. Wel is er nog steeds geen lijn ontwikkeld in de privatiseringsdiscussie met de vele sportverenigingen", meldt de fractievoorzitter van Balans.

De volgende aflevering van de Politieke Barometer gaat over de ruimtelijke ontwikkeling van Boxtel. Het is achtste van tien speerpunten waarmee het college van B. en W. in het voorjaar van 2014 haar beleidsprogramma presenteerde.

         ...DAVE VAN DE VEN...
              ...JOS HEGEMAN...
      ...ANJA VAN DEN EINDEN...