BIOLOGISCHE TEELT IN WILHELMINAPARK

Herenboeren kiezen
bestuur van coöperatie

De oprichting van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark krijgt vrijdag 26 februari zijn beslag. Dan kiezen de zestig aangesloten leden hun bestuur. ,,Het is een belangrijke stap die ertoe leidt dat de eerste zestig huishoudens in de regio gezamenlijk hun voedsel gaan produceren. Zo krijgen ze weer grip op hun eten", stelt woordvoerder Douwe Korting.

In het Wilhelminapark, gelegen achter de carpoolstrook aan de Esscheweg nabij de afslag Boxtel-Noord van de rijksweg A2, is de laatste maanden veel werk verzet. De bodemkwaliteit is verbeterd, de paden zijn hersteld, bomen werden gesnoeid, er is achterstallig onderhoud gepleegd en er werd elektriciteit aangelegd. In maart of april worden drieduizend fruitbomen geplant en later in het voorjaar zullen de eerste weidevarkens worden losgelaten en verzorgd.

,,De komende maanden werken de Herenboeren onder meer verder aan de omheining van het terrein, wordt een beregeningsinstallatie aangelegd en wordt de bodemvruchtbaarheid op natuurlijke wijze verbeterd. Dat laatste is belangrijk want een goede bodem in het park is de basis van een goede, duurzame opbrengst", aldus Korting.

Gemonde

Vrouwen van Nu

Voorlichtingsbureau Remedica is maandag 22 februari te gast bij Vrouwen van Nu met een voordracht over het thema 'Ons brein in beweging'. Introducees betalen vijf euro entree. De bijeenkomst in zaal 't Schuifke aan de Dorpstraat begint om 20.00 uur.

Inspraak in teelt

De boerderij is straks eigendom van de leden van de coöperatie; leden die per huishouden tweeduizend euro investeren en wekelijks hun groente, fruit, vlees en eieren van eigen boerderij kopen. Wat de boer in loondienst voor hen teelt, bepalen de leden van de coöperatie en hun op 26 februari te benoemen bestuur zelf. Recent hebben Herenboeren Wilhelminapark al een uitgebreide enquête gehouden. Die heeft belangrijke input geleverd voor de eerste teelt.

Op dit moment nemen ongeveer zestig huishoudens uit de regio Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel deel aan Herenboeren Wilhelminapark. De initiatiefnemers hebben de ambitie om te groeien naar het maximum aantal van tweehonderd. Meer informatie is te vinden op wilhelminapark.herenboeren.nl.


Nog plekken vrij

voor ontmoetingen

Friends of Europe

Friends of Europe Esch heeft ook dit jaar weer een aantal ontmoetingen met afgevaardigden van andere Europese lidstaten op het programma staan. Mensen kunnen zich nog opgeven voor alle reizen. Indien nodig wordt er voor de zomerontmoeting geloot op woensdag 2 maart in dorpshuis De Es.

De zomerontmoeting in Slowakije (14-18 juli), de jongerenontmoeting in Portugal (1-4 september) en de kleine ontmoeting voor volwassenen in Engeland (15-18 september) behoren tot het reguliere programma. Opgeven is mogelijk via e-mailadres info@friendsofeurope.nl.