Subsidieloket Boxtel uitkomst voor vrijwilligers

Lonneke Hoondert

Een online subsidieloket waar verenigingen, stichtingen, instellingen en non-profit organisaties specifiek kunnen zoeken naar voor hen geschikte subsidies en een overzicht geeft van alle beschikbare subsidieregelingen in Nederland en Europa. Boxtel faciliteert sinds enige tijd dit loket.

Het Boxtelse loket werd kort genoemd tijdens de beeldvormende raadsvergadering van 2 februari over het nieuw te vormen kunst en cultuurbeleid van de gemeente. Veel aanwezigen hadden nog niet van het initiatief gehoord en waren er behoorlijk nieuwsgierig naar. ,,Het zou een uitkomst zijn, want het is vaak lastig om een goed overzicht te krijgen van alle mogelijkheden", vertelde een van de aanwezigen.

Beleidsmedewerker Caren Julien stond in 2012 aan de wieg van het subsidieloket: ,,Naar aanleiding van het vrijwilligersbeleid dat in 2011 tot stand kwam, besloten Anton van Aert en ik dat we iets wilden doen voor de Boxtelse vrijwilligers. We wilden hen iets geven dat hen kon helpen bij het uitvoeren van hun taken." Dat werd het online loket.

Om de website te realiseren sloot Boxtel zich aan bij vindsubsidies.nl, een van de grootste Nederlandse adviesbureaus. Die site heeft de meest actuele informatie over het onderwerp. Naast subsidies op het gebied van kunst en cultuur, kan er ook gezocht worden naar andere regelingen. Bijvoorbeeld naar energiesubsidies en regelingen voor sport of bouw. ,,Alles staat er op", licht Julien toe.

Schrappen

Het had een haartje gescheeld of het loket had de bezuinigingen niet overleefd. ,,Het stond op de nominatie om geschrapt te worden, maar het scheelt veel personeelskosten. Eerst kwam iedereen bij een subsidioloog op het gemeentehuis, nu kunnen we ze doorverwijzen naar een plek waar alles met een klik op de muis te vinden is en de informatie altijd up to date is", vertelt Julien enthousiast.

Julien pleit voor het behoud van de subsidiewebsite, zeker met het oog op de toekomst. ,,Op dit moment genieten veel Boxtelse initiatieven nog van lokale subsidies of andere regelingen, maar die worden afgebouwd. De komende jaren zal dit loket onmisbaar blijken, ook omdat we als gemeente de regie steeds meer bij de organisaties terugleggen. Uiteraard willen we dan nog steeds meedenken als mensen worstelen met een aanvraag."

De beleidsmedewerker heeft nog wel wat wensen op haar lijstje voor de doorontwikkeling van het loket. ,,Na de grote bezuinigingsronde, waar we nu middenin zitten, hoop ik aan de website een overzicht van de dan beschikbare Boxtelse subsidies toe te voegen. Die knop ontbreekt nu nog. Het zou enorm handig zijn voor organisaties, maar ook voor ambtenaren van de gemeente."

Het subsidieloket is te vinden via het webadres: www.open4c.nl/boxtel.