Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• MILJOENENTEKORT PHS DREIGT • SPOORBOEKLOOS REIZEN IN 2028

Rijk schrapt tweede fly-over Boxtel

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu maakt zich grote zorgen over de financiering van het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Dat blijkt uit de elfde voortgangsrapportage die deze maand is opgesteld en aan de Tweede Kamer is voorgelegd. Niet alleen dreigt een miljoenentekort, ook wordt het spoorboekloos rijden uitgesteld tot 2028. Boxtel heeft de minister om opheldering gevraagd.

Het PHS omvat op tal van spoorwegtrajecten infrastructurele maatregelen. In Boxtel bestaat het programma onder meer uit de sanering van de dubbele overweg in de Tongersestraat, in Esch wordt de overweg in de Runsdijk aangepast.

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat de financiƫle stand van zaken volgens het ministerie zorgen baart. Hoeveel geld het Rijk precies tekort komt, wordt door een extern bureau onderzocht, maar vermoed wordt dat het vele tientallen miljoenen euro's zijn. Eerder al bleek de minister 84 miljoen tekort te komen, nu wordt gesteld dat een bezuiniging van 194 miljoen euro die door het eerste kabinet-Rutte is opgelegd, nog moet worden ingevuld.

OPHELDERING

Opvallend is dat de rapportage duidelijk maakt dat elders op Boxtels grondgebied al is ingegrepen op het PHS. De tweede fly-over die ProRail wilde bouwen ter hoogte van de bestaande ongelijkvloerse kruising ter hoogte van de Ramsteeg, is om nog onduidelijke redenen geschrapt uit het programma. Het gemeentebestuur van Boxtel heeft volgens wethouder Herman van Wanrooij en projectleider Coriene Brons om opheldering gevraagd.

Eerder bestond volgens volgens Boxtel al onduidelijkheid over de noodzaak van de fly-over; nader onderzoek heeft kennelijk aan het licht gebracht dat de tweede kruising niet nodig is. ,,Dit project is dan ook geschrapt", meldt het ministerie. Het gemeentebestuur heeft om uitleg gevraagd en is benieuwd naar de argumenten waarom de fly-over is geschrapt. Het college van B. en W. geeft ook aan dat hiermee een grote ingreep in het landschap voorkomen wordt.

GEEN GARANTIE

Een afvaardiging van de gemeente Boxtel heeft deze week met andere gemeenten en de provincie overleg gevoerd met het ministerie van Infrastructuur & Milieu en ProRail over de verdere invulling van het PHS. Tijdens die bijeenkomst heeft Boxtel gevraagd of de alarmerende berichten over de financiƫle tekorten bij het PHS ook gevolgen hebben voor de plannen die in deze gemeente op de rol staan.

Zowel wethouder Van Wanrooij als projectleider Brons benadrukken dat het ministerie op ambtelijk niveau heeft aangegeven dat de plannen in Boxtel geen gevaar lopen. Dat blijkt overigens ook uit de voortgangsrapportage waarin weliswaar wordt aangegeven dat een miljoenentekort dreigt, maar er voldoende geld beschikbaar is voor de sanering van de dubbele overweg in de Tongersestraat.

Die flessenhals maakt plaats voor een tunnel voor langzaam verkeer; autoverkeer gaat gebruik maken van de nieuwe VLK-weg (Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg) en de Keulsebaan die tussen spoortunnel en A2 vier rijstroken krijgt. ,,Uit de reactie van het ministerie hebben we op kunnen maken dat er thans geen probemen zijn met de uitvoerbaarheid van het PHS in Boxtel", stelt wethouder Van Wanrooij. ,,Maar dat is geen garantie voor de toekomst", houdt hij een slag om de arm.

De totale kosten voor het PHS in Boxtel worden geraamd op 38,4 miljoen euro; de provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel dragen hieraan 19,2 miljoen euro bij.

De Boxtelse gemeenteraad buigt zich in haar vergadering van 22 maart over de voortgang van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer.

FOTO BOVEN: Zicht op de fly-over in het baanvak Boxtel-Eindhoven ter hoogte van de Ramsteeg. Een tweede ongelijkvloerse kruising is door het ministerie geschrapt. (Foto: Peter de Koning).