Afbeelding
Foto: Peter de Koning

boxtelse vereniging revanche viert zestigjarig bestaan

'Als je start met bridge, ben je verkocht'

TONNIE WESSELING

De oudste bridgeclub van Boxtel, Revanche, viert zaterdag 20 februari het heugelijke feit van haar 60-jarig bestaan met een feestmiddag in gemeenschapshuis De Walnoot. Leo Heesen (84) was er vanaf de oprichting bij.

,,Ons gezin verhuisde in 1955 naar Boxtel", aldus Heesen. ,,Mijn vader (Leo sr. - red.) en ik waren in Amsterdam al lid van een bridgeclub en wilden in onze nieuwe woonplaats graag verder spelen. Omdat hier nog geen bridgeclub bestond, leek het ons logisch er één op te richten in Boxtel. Heesen, grinnikend: ,,Vader heeft mij als 24-jarige het werk laten doen. Ik informeerde links en rechts en probeerde mensen te verzamelen die hier iets voor voelden. Zo is het gestaag gegroeid. Vader leidde de eerste vergadering. Het ging als een lopend vuurtje rond en met zo'n twintig man is het meteen op poten gezet! We kwamen eind 1955 naar Boxtel en op 15 februari 1956 was de eerste Boxtelse bridgeclub een feit toen de notariële akte passeerde..."

PENDELEN

Het eerste thuishonk werd het voormalige hotel Bekkers aan de Stationsstraat. Heesen sr. werd de eerste voorzitter en kwam met de naam ' Revanche' op de proppen. Leo junior bridget al vanaf zijn veertiende jaar, de eerste tien jaar in Amsterdam. ,,Ik heb vroeger veel kaartspelletjes gespeeld, maar als je eenmaal aan bridge begint, ben je verkocht. Bridge is iets aparts." Een leuke bijkomstigheid vindt Heesen dat hij via bridge zijn vrouw heeft leren kennen. Het huwelijk werd voltrokken door de toenmalige burgemeester Martien van Helvoort, de vader van huidige Revanche-voorzitter Jerôme.

In 1988 verhuisde Heesen naar 's-Hertogenbosch, maar bleef lid van Revanche. Ik heb toen wel de partner opgezegd waarmee ik achttien jaar lang speelde. Zoek maar een ander, zei ik, en dat is gelukt", vertelt Heesen in onvervalst Amsterdams. Hij pendelde op en neer tussen 's-Hertogenbosch en Boxtel tot zijn vrouw ziek werd en zijn rijbewijs niet meer verlengd werd. Toch is hij al die tijd lid gebleven.

container

Huidig voorzitter van Revanche, sinds vijf jaar, is Jerôme van Helvoort. Met 81 leden noemt hij de bridgeclub vrij constant. Alleen de vergrijzing, waar vele bridgeclubs mee kampen, baart hem zorgen. Vorig jaar hielden drie lokale clubs die aangesloten zijn bij de Nederlandse Bridgebond (NBB), Revanche, bridgeclub Liempde en bridgeclub Boxtel een starterscursus, waarop 42 mensen reageerden. ,,Dit is de manier om het bridgen bij mensen onder de aandacht te brengen. Onze gemiddelde leeftijd is 72 jaar, waarbij het jongste lid 43 jaar is." Revanche heeft veel thuishonks gekend. Erelid Guusje van der Meer weet ze allemaal nog te noemen. De laatste pleisterplaats was en is gemeenschapshuis De Walnoot. Saillant detail: toen de oude Walnoot werd afgebroken bivakkeerde men tijdelijk in een container... Naast Van der Meer noemt Van Helvoort een ander erelid, Henk Schalkwijk. ,,Hij heeft veel op bridgegebied gedaan en is ook op technisch gebied een topper en een vraagbaak voor iedereen." Zaterdag 20 februari wordt het diamanten jubileum gevierd in De Walnoot. Na een feestelijke ontvangst is er een bridgedrive en na de uitslag en een borrel volgt een diner. Heesen: ,,Ik bridge niet mee, maar laat wel mijn gezicht zien..."

FOTO BOVEN: De leden van Revanche, de Boxtelse bridgeclub die dit jaar het zestigjarig bestaan viert, hebben gemeenschapshuis De Walnoot als thuishonk. Op de voorgrond Guusje van der Meer en Jan Sweere. Beide zijn allebei 53 jaar lid. (Foto: Peter de Koning).

Sport kort

L'Union Boxtel

Het eerste viertal van handboogschutterij L'Union Boxtel heeft zondag tijdens de rayonkampioenschappen indoor in Sint-Oedenrode niet echt indruk kunnen maken. Het team dat uitkomt op het hoogste niveau, de ereklasse, bestaat uit Ad van de Langenberg, Henri van de Broek, Henk Jegers en Marchel Kluijtmans. Zij behaalden in de voorrondes over zestig schoten een totaal van 1602 punten en dat was niet genoeg voor een plek voor de eindstrijd. De Boxtelse ploeg eindigde als zesde. Kampioen Concordia Zeeland versloeg in de finale Doele Willem 3.