Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Acht scholen strijden om kampioenstitel in Dommelbad

Sint-Petrus kampioen schoolzwemmen

Dat het kampioenschap schoolzwemmen leeft in Boxtel werd zondag goed duidelijk in Het Dommelbad. Tientallen ouders, juffen, opa's, oma's en schoolgenoten juichten de 120 jonge deelnemers naar de overwinning. De zwemmers zelf waren enorm fanatiek.

Sommigen hadden van te voren flink geoefend voor het kampioenschap. ,,Ik ben de hele week bij oma's vakantiehuisje geweest. Daar is een zwembad en ik heb veel baantjes gezwommen", vertelde Kyan van Doorn (9) van De Vorsenpoel. Hij was best zenuwachtig voor de wedstrijd. ,,Het is anders dan vrij zwemmen." Toch had het plezier de overhand bij de leerling. ,,Ik houd van zwemmen en het is leuk om hier met zoveel kinderen te zijn, maar discozwemmen vind ik nóg leuker."

De jeugd van basisschool Sint-Petrus won al eerder de wisseltrofee en hoopte zondag ook weer met de beker naar huis te gaan. Dat lukte, maar het ging niet zonder slag of stoot. ,,O nee, een van onze beste zwemmers heeft pijn in zijn lies", riep Daan Bongertman (8) gespannen. Ook het zwemmen zelf zat de jongen niet mee. ,,Ik heb last van de golven die anderen maken tijdens het zwemmen." Toch bleef hij optimistisch en ook zijn klasgenoot Valery van Kasteren (9) hoopte vurig op winst. ,,Ik zou graag vaker willen zwemmen, maar ik zit al op zoveel sporten", verzuchtte ze. Aukje Rutten (11) van Sint-Petrus zwemt elke zaterdag en geloofde eveneens heilig in de overwinning. ,,We gaan gewoon weer winnen", zei ze stellig en daar kreeg ze gelijk in.

PUZZELEN

De organisatie van het kampioenschap lag in handen van de Gestelse zwemclub Zegenwerp. Die zwemt in de winter in Het Dommelbad. 25 vrijwilligers probeerden de middag in goede banen te leiden. Ter plekke werden oorkondes met tijden uitgeschreven, uitslagen bijgehouden op een laptop en nieuwe wedstrijdschema's gemaakt wanneer er uitvallers bleken te zijn. ,,Dat steeds opnieuw moeten puzzelen is echt een crime", vertelde Leon van der Aa van Zegenwerp. De organisatie heeft elk jaar nogal wat voeten in de aarde, maar Van der Aa genoot zichtbaar. ,,Drie weken van te voren ga ik alle scholen langs om ze enthousiast te maken voor het kampioenschap. Dat lukt altijd aardig, hoewel er een paar scholen zijn die er uiteindelijk weinig ruchtbaarheid aan geven in de klassen. Dat is jammer, want je ziet zelf hoeveel plezier de kinderen aan deze middag beleven. Ik hoop echt dat deze wedstrijd volgend jaar nóg breder gedragen gaat worden onder scholen en leraren", pleitte Van der Aa.

Tijdens het kampioenschap zwommen de kinderen afhankelijk van hun leeftijd een of twee banen schoolslag en vrije slag. Daarnaast streden ze om de beker in een zwemestafette. Basisschool Sint-Petrus nam de wisseltrofee mee naar huis en kwalificeerde zichzelf voor het provinciaal kampioenschap. De Vorsenpoel werd tweede en doet straks eveneens een gooi naar de provinciale kampioenstitel. Ook was er een prijs voor het mooiste spandoek. Die werd gewonnen door basisschool De Beemden. Naast de genoemde scholen deden uit Boxtel ook De Spelelier, de Prinses Amaliaschool, de Angelaschool en basisschool Molenwijk mee. Voorts was De Oversteek uit Liempde van de partij.

FOTO BOVEN: Kinderen van Boxtelse basisscholen deden zondag in Het Dommelbad een gooi naar de titel bij het kampioenschap schoolzwemmen. (Foto's: Gerard Schalkx).

Biljarten

BV 't Ivoor

De Boxtelse biljartclub 't Ivoor heeft de volgende ontmoetingen op het programma staan. De thuiswedstrijden vinden plaats in het clubhuis aan de Voetboog.

Programma maandag 22 februari

Recr. 1: De Hazelaar - 't Ivoor        13.00

Recr. 2: Triangel - 't Ivoor        13.00

Recr. 3: 't Ivoor - DOS        13.00

3-banden klein: De Piepers - 't Ivoor 5        13.00

3-banden groot: 't Ivoor - De Hazelaar        19.30

Programma dinsdag 23 februari

C1: 't Ivoor - 't Wapen van Liempde        19.30

C3: 't Ivoor - Asperia        20.00

Programma woensdag 24 februari

C2: 't Ivoor - Asperia        20.00

Programma donderdag 25 februari

3-banden klein: 't Ivoor 5 - Pas Buiten        13.00

3-banden klein: 't Ivoor 6 - 't Ivoor 4        13.00

Basisschool Sint-Petrus won het Boxtels kampioenschap schoolzwemmen.