BIJEENKOMST VOOR OMWONENDEN

Tops houdt info-avond over plan Kleine Aarde

André en Esther Tops houden dinsdag 23 februari een informatieavond waarin zij hun toekomstplan voor De Kleine Aarde toelichten aan omwonenden van het vroegere milieueducatiecentrum. Ook andere belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur welkom in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat.

Het culinair centrum en kookstudio die het echtpaar Tops willen realiseren aan het Klaverblad in Boxtel wordt gecombineerd met een informatieplatform voor de Boxtelse voedselcoöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Maar bij de toelichting van het plan tijdens de beeldvormende raadsvergadering begin januari bleek dat verschillende raadsfracties ook aandrongen op meer duidelijkheid rondom de invulling van onderwijs en jongeren.

,,We willen kansarme jongeren de gelegenheid bieden om zich onder professionele begeleiding in wedstrijdverband te onderscheiden op het gebied van koken, bediening en teelt. In elke categorie bieden we de beste deelnemer een jaarcontract aan en helpen hem of haar na die periode om een goede werkplek te vinden", vertelt Esther. ,,Vergelijk het met het tv-programma van Jamie Oliver", vult André aan. Door deze toevoeging aan hun plan, hoopt het Boxtelse koppel een meerderheid achter zich te krijgen in de gemeenteraad. Die buigt zich 19 april opnieuw over de verschillende plannen.

Inmiddels hebben Esther en André Top ook met andere initiatiefnemers gesproken. ,,We hebben raakvlakken met 'Burgers voor De Kleine Aarde' en ook met het consortium De Wereld van Nu zien we mogelijkheden. Daarnaast hebben we gesproken met Wim van der Vorst, maar die kiest ervoor om zelfstandig verder te gaan. Hoewel wij in een later stadium graag met anderen willen samenwerken, gaan ook wij op eigen houtje verder. Het plan is al te ver ontwikkeld om het nu weer helemaal aan te gaan passen", vertelt André.

Als ingenieur wil hij op De Kleine Aarde ook nieuwe methodes presenteren om duurzaam opgewekte energie op te slaan. ,,Ik wil laten zien wat er mogelijk is en daarbij samenwerken met diverse onderwijsinstellingen."


LEZING GROEI & BLOEI IN DE WALNOOT

Tips over aanleg van
een eetbare siertuin

Op uitnodiging van Groei & Bloei-afdeling Het Groene Woud geeft Anthonetta van Bergenhenegouwen dinsdag 23 februari om 20.15 uur een lezing in gemeenschapshuis De Walnoot in Boxtel. Zij is gespecialiseerd in het maken beplantingsplannen voor een eetbare siertuin.

Van Bergenhenegouwen had jarenlang een succesvolle bloemenzaak in de binnenstad van Arnhem. Na een hoveniersopleiding specialiseerde zij zich in het maken van beplantingsplannen voor eetbare siertuinen, onder meer volgens het moderne voedselbos-principe. Een eetbare siertuin bestaat uit verschillende beplantingslagen waardoor er in elk seizoen wel iets te oogsten valt.

Veel algemeen bekende bladsoorten, bloemen en vruchten, maar ook knollen en bollen zijn eetbaar. Er zijn ook planten die als voedsel voor andere planten dienen, of voor vogels. Vlinders en bijen profiteren van de aanwezigheid van bloeiende planten en zorgen voor de bestuiving. Veel bekende bomen, struiken en vaste planten blijken prima te passen in de eetbare siertuin.


PRAKTIJK SLUIT AAN BIJ HANS SLUIJTERS

Kinderfysiotherapie Boxtel verhuist ook naar Sint-Ursula

De Praktijk voor Kinderfysiotherapie verhuist na de zomervakantie van de Breukelsestraat naar Sint-Ursula. Marilou Vorsselmans en Astrid Robben nemen hun intrek in de vroegere drumcabine die het failliete MIK Kunsteducatie had gevestigd in de sacristie van het kloostergebouw aan de Baroniestraat.

Vorsselmans en Robben heeft de samenwerking gezocht met Hans Sluijters die onlangs bekendmaakte dat hij medio september zijn fysiotherapiepraktijk van het Molenpad naar de Ursulakapel verplaatst.

Het tweetal kijkt uit naar hun nieuwe locatie. Dichtbij het consultatiebureau in het Centrum voor Jeugd en Gezin dat in de andere vleugel van het voormalige ursulinenklooster is gevestigd en waarmee veelvuldig wordt samengewerkt.

De tot drumcabine omgebouwde sacristie is een ideale werkplek. ,,Helemaal geluiddicht, zodat de kinderen die hier komen lekker kunnen lachen, gieren en brullen", grinnikt Vorsselmans. ,,En het werken in een groter verband is ook goed voor de toekomst van de praktijk. Nu werken we met tweeën, maar straks kunnen we met meer collega's ervaringen uitwisselen."

Er waren tijden dat er in het pand aan de Breukelsestraat 3, waar de Praktijk voor Kinderfysiotherapie al bijna twintig jaar is gehuisvest, meerdere jeugdtherapeuten een praktijkruimte hadden. Maar die zijn overgegaan naar het Groeihuys bij het Liduinaziekenhuis. De Praktijk voor Kinderfysiotherapie helpt kinderen waarbij het bewegen en spelen niet vanzelf gaat. Naast de vestiging in Boxtel is er ook een in Sint-Oedenrode. Tot aan de leeftijd van 18 jaar worden behandelingen aangeboden. Meer informatie: www.kinderfysiotherapieboxtel.nl.


Kattencafé Mispoes

Koffie en katten, een gouden combinatie volgens Marloes Vorstenbosch. De Boxtelse bezocht in december in Thailand een kattencafé en droomt sindsdien van een eigen koffiehuis waar klanten een consumptie kunnen nuttigen met een spinnende kat op schoot. Onder de naam Mispoes wil ze dat realiseren in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Door middel van crowdfunding hoopt ze 22.000 euro op te halen. Meer informatie: www.kattencafemispoes.nl.


24 februari aan het molenpad in boxtel

Voorlichting over voetklachten

bij fysiotherapie De Dommel

Een mens legt gedurende zijn leven lopend gemiddeld 185.000 kilometer af. Dat is viermaal de wereld rond. Logisch dat voeten met het ouder worden een beetje beginnen te piepen en te kraken. Fysiotherapie De Dommel organiseert woensdag 24 februari in het pand aan het Molenpad een gratis voorlichtingsavond over veelvoorkomende voetklachten. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur.

Veelal komen voetklachten voort uit een verkeerd looppatroon. De oorzaak ligt in de afname van functie van bepaalde spieren in de voet en door het schoeisel dat mensen dragen. Gelukkig zijn voetklachten vaak prima te verhelpen én te voorkomen, zo meldt fysiotherapie De Dommel. 57 procent van de Nederlanders krijgt tijdens zijn leven een of meerdere keren last van voetproblemen. Omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden en langer actief blijven, stijgt het aantal voetklachten op oudere leeftijd.

Fysiotherapie De Dommel organiseert dit jaar een aantal voorlichtingsavonden in het kader van veelvoorkomende klachten. Fysiotherapeut Paul Smulders en registerpodoloog Jolanda Geurts van Bas Schoenmakerij & Podologie in winkelcentrum Oosterhof verzorgen de informatieavond over de meest voorkomende voetklachten. Tevens geven zij tips op welke manier mensen hun voeten in goede conditie kunnen houden. Mensen kunnen zich opgeven voor de presentatie via e-mailadres fysio@fysiotherapiededommel.nl of via telefoonnummer (0411) 62 44 04.