Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Gestelse raad beslist over accommodatiebeleid Gemonde

Dorpshuis De Kei maakt de balans op

Lonneke Hoondert

De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel vergadert vanavond over de toekomst van het accommodatiebeleid in de gemeente. Marom Portier-Ajoubi en Ad van Engeland vormen samen het bestuur van dorpshuis De Kei in Gemonde en zijn benieuwd naar de beslissing die de raad gaat nemen. ,,We hebben veel plannen, maar we kunnen pas keuzes maken als we weten welke koers de gemeente gaat varen."

De twee bestuurders stellen zich De Kei voor als 'de huiskamer van Gemonde'. ,,Daar zijn echter wel wat aanpassingen voor nodig. We moeten de ontvangsthal bijvoorbeeld warmer aankleden ", vindt Portier. ,,Afhankelijk van wat de gemeente beslist weten we welke wijzigingen we kunnen doorvoeren."

Van Engeland wijst naar het stuk grond achter het dorpshuis aan de Sint-Lambertusweg. ,,We hebben ruim 400 vierkante meter tuin gehuurd van een buurman. Daar willen we graag units plaatsen. Nu hebben we slechts een enkele grote zaal, als we meer ruimten hebben, kunnen we ook meer activiteiten ontplooien." Als er meer geld beschikbaar blijkt, heeft het tweekoppig bestuur een verbouwing van de zolder op het oog. ,,Dat is werkelijk een prachtige ruimte, maar om die geschikt te maken voor activiteiten moet hij beter toegankelijk zijn", vertelt Portier.

Ook wat betreft toekomstige activiteiten zit het duo vol ideeën. ,,Daarbij hanteren we altijd het uitgangspunt dat we de Gemondse horeca en verenigingen niet in de weg gaan zitten." Portier benadrukt dat ze zich onder andere willen richten op kinderactiviteiten, zoals een jeugddisco of een podium waar jong muzikaal talent zich kan presenteren. ,,We willen een plek zijn waar kinderen kunnen groeien en zichzelf kunnen ontwikkelen." Daarnaast wil het dorpshuis ook inzetten op een maatschappelijke functie in het dorp. ,,We denken bijvoorbeeld aan dagbesteding", vertelt Van Engeland.

Op dit moment voert het bestuur gesprekken met de gemeente Sint-Michielsgestel en verschillende partijen in Gemonde. ,,We zoeken de samenwerking met andere Gemondenaren, verenigingen en initiatieven op, zodat we straks gezamenlijk en in goed overleg kunnen werken aan de ontwikkeling van het dorp", licht Portier toe.

Bestuur

,,De buitenwacht weet eigenlijk niet precies wat we doen", geeft Portier toe. ,,We organiseren veel activiteiten, maar we treden daar bijna niet mee naar buiten. Daarvoor durf ik gerust het boetekleed aan te trekken."

Het tweetal wil op termijn vers bloed toevoegen aan het bestuur en meer ruchtbaarheid geven aan haar programma. ,,We zijn nu aan het bekijken waar we als bestuur behoefte aan hebben. We willen graag verjongen en we hebben in ieder geval iemand nodig die zich buigt over de PR en social media."

Van Engeland en zijn vrouw Henny nemen al meer dan twaalf jaar het beheer van het gebouw op zich. ,,Uiteindelijk willen we het stokje wel overdragen, maar daar is nu nog geen sprake van", lacht de penningmeester annex beheerder.

Accommodatiebeleid

De Gestelse wethouder Koos Loose lichtte vorige week het advies toe over het nieuw te vormen beleid. Burgemeester en wethouders beschrijven drie toekomstscenario's, waarbij de voorkeur aan een combinatie die de leefbaarheid in de dorpen behoudt voorop staat. ,,Wanneer we de bestaande gebouwen slimmer inzetten door instanties en verenigingen meer te laten delen én we vragen een kostprijs dekkende huur, kunnen we bezuinigen én de leefbaarheid en vitaliteit op orde houden", vertelde Loose.

De bestuurders van De Kei tonen zich verheugd dat de wethouder de leefbaarheid in het dorp op de eerste plek zet in zijn advies. ,,Ook De Kei stelt zich het verbeteren van de leefbaarheid in Gemonde tot doel", zeggen Portier en Van Engeland.

In het dorp borrelt het van ideeën om Gemonde weer te laten bruisen. Zo startte deze week het Vervoerspunt, zodat Gemondenaren zonder eigen vervoer toch zelfstandig kunnen blijven. Ook de belangstelling voor de Dorpstafel die op woensdag 2 maart van start gaat is bijvoorbeeld groot.

FOTO BOVEN: Een van de activiteiten in De Kei is het patchworken op woensdagmiddag. (Foto: Peter de Koning).


'Den Hogert'

vertoont film in

dorpshuis De Kei

De Gemondse heemkundevereniging Den Hogert houdt maandag 22 februari een filmavond in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg. Onder leiding van Kees van den Bosch worden drie films vertoond, onder meer over een natuurrijke tocht van kasteel Heeswijk naar de hooibrug over de Dommel in Gemonde.

De natuurfilm 'Langs Aa en Dommel' is een productie van pastoor Christ van Beurden en Rien van Nuland, die hun tocht door het natuurschoon van Heeswijk naar Gemonde verfilmd hebben. Pastoor Van Beurden voorziet de film van ludiek commentaar, voorafgaand aan de film wordt uitleg gegeven door maker Van Nuland.

Stoomtrein

Na een korte pauze worden in De Kei nog twee films vertoond. Het betreft als eerste 'De goede moordenaar', een beeldverhaal over de stoomtrein die in de jaren 1883-1939 reed tussen 's-Hertogenbosch en Helmond en ook door Schijndel kwam. De film werd gemaakt door de heemkundevereniging uit die gemeente. De film 'De Beerze in stroomversnelling' van Mark Kapteijns is als laatste te zien.

De filmavond in dorpshuis De Kei begint 22 februari om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend. Leden van Den Hogert hebben gratis toegang, niet-leden betalen twee euro.