Mensen wakker schudden met Klimaattop gemeente Haaren

CARRY DIRKX

Duurzaamheidsbeleid krijgt de komende jaren extra geld en aandacht in Haaren. Daarbij zoekt het gemeentebestuur nadrukkelijk samenwerking met de vrijwilligers van coöperatie DEH (Duurzame Energie Haaren). Samen houden ze donderdag 25 februari een duurzaamheidsconferentie in het gemeentehuis als aftrap van hun samenwerking en om bewoners te motiveren tot 'groene' projecten.

Er zijn al ruim zeventig aanmeldingen binnen voor de conferentie, die ook wel de 'Mini-klimaattop Haaren' wordt genoemd. Ron Swank, bestuurslid DEH, mikt uiteindelijk op zo'n 150 bezoekers. ,,Ik hoop dat we mensen in beweging krijgen om duurzaam te gaan leven."

Er is in Haaren een flinke groep actieve vrijwilligers die bezig is met duurzaamheid en die bijvoorbeeld de succesvolle zonnepanelenactie regelde. Toch mogen nog meer inwoners 'wakker geschud' worden, vindt Swank. Hij hoopt dat de conferentie een startpunt is voor allerlei duurzame ideeën en projecten, aangedragen door de inwoners. ,,Projecten die duidelijk en concreet zijn." Swank denkt zelf bijvoorbeeld aan een gezamenlijk punt of telefoonnummer waar mensen met groene ideeën terecht kunnen en verder geholpen worden. Ander voorbeeld: mensen die hun huis energie-neutraal willen maken, zien vaak op tegen het geregel. ,,We zijn bezig met een project waarbij we mensen 'ontzorgen': wij regelen het voor hen."

Vanaf de duurzaamheidsconferentie gaat DEH nadrukkelijker samenwerken met de gemeente. Die trekt de komende drie jaar 80.000 euro per jaar extra uit. ,,Duurzaam gedrag moet een inktvlek worden", zegt wethouder Johan van den Brand. ,,En misschien gaan wij in de toekomst eisen stellen. Bijvoorbeeld: als er gebouwd of verbouwd wordt, moet dat energie-neutraal." De conferentie begint om 17.30 uur, er zijn verschillende sprekers en er is ruimte voor uitwisselen van ideeën. Aanmelden via e-mail: gemeente@haaren.nl of telefoonnummer (0411) 62 72 82.


Expositie Birds

in Nemerlaer

Machiel Bosch, beheerder van Natuurmonumenten, opende zondag de nieuwe expositie Birds in kasteel Nemerlaer te Haaren. De tentoonstelling is tot en met 27 maart iedere zondag van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. De entreeprijs bedraagt vijf euro.

Vogels staan centraal tijdens de expositie. Zo zijn er schilderijen van Cora van Antwerpen te bezichtigen en worden opgezette vogels getoond van Nadine Muller en de verzameling van de in 1895 overleden laatste adellijke heer van Nemerlaer: Alberic Donatus van den Bogaerde van Terbrugge.

Liempde

Filmavond Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof aan de Dorpsstraat wordt woensdag 24 februari de film 'The Grand Budapest Hotel' vertoond. De zaal gaat om 19.00 uur open en de film begint om 19.30 uur. Entree voor deze avond bedraagt twee euro, inclusief kopje koffie of thee.