Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Veel belangstelling voor Essche Akker

'Blij dat ze weer gaan bouwen in Esch'

CARRY DIRKX

De zaal van Ons Café in Esch was om zeven uur al goed gevuld met veelal jonge Essche mensen, regelmatig vergezeld door ouders of schoonouders. Dinsdagavond begon daar de start van het nieuwbouwproject Essche Akker, dat achttien rij- en hoekwoningen omvat aan de zuidkant van Esch. Na jaren eindelijk weer nieuwbouw in Esch: het enthousiasme daarover was groot. ,,Hier hebben we naartoe geleefd."


Fietsster ten val
op Boxtelseweg

Op de Boxtelseweg in Liempde is gisterochtend een 72-jarige fietsster uit Boxtel ten val gekomen. Waarschijnlijk is zij aangetikt door een achterop rijdend bestelbusje. De vrouw heeft mogelijk een heup gebroken. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

Aan de kant van autobedrijf Van Driel stond een vrachtwagen geparkeerd om een lading te lossen. De vrouw was vanuit haar woonplaats in Liempde op weg naar vriendinnen waarmee zij een wandelclubje vormt. Toen de Boxtelse op haar fiets passeerde, probeerde ook het bestelbusje zich door de ontstane wegversmalling te wurmen. Onduidelijk of de chauffeur van het busje de fietsster heeft geraakt óf dat zij is gevallen omdat zij schrok van het passerende voertuig.

,,Het zijn leuke huisjes en de plek is ideaal. Mooi. Middenin Esch en toch rustig", zegt Jill Olijslagers (25). ,,Ik ben er heel blij mee; ik zou hier graag weer willen wonen. Mijn hart ligt in Esch." De geboren en getogen Essche is met haar vriend Daan Timmermans (30) voor het eerst op huizenjacht. Ze huren nu in Boxtel. ,,We willen allebei graag terug naar een dorp, waar je je buurman nog gewoon kent", zegt Timmermans, die uit Liempde komt. Ook Kevin Kreemer (25) komt uit Esch en heeft belangstelling voor een huis op de Essche Akker. ,,Ik ben blij dat ze gaan bouwen. Het liefst blijf ik in mijn eigen dorp wonen. De prijs van de huizen is prima en ik ben enthousiast over hoe het eruit ziet." Hij gaat zich inschrijven en dan maar hopen dat hij het huis van zijn voorkeur krijgt toegewezen. ,,Spannend is het zeker. Nu gaat het gebeuren. Hier hebben we naartoe geleefd", zegt Kreemer. Ook voor zijn vriendin Ellen Huijberts geldt: hoe eerder, hoe liever. Ze vindt het ontwerp van de Essche Akker heel mooi. ,,Vooral de hoekwoningen. Alleen die oranje deuren vind ik niet fraai."

Tuintje erbij

Huub den Ouden is met één van zijn zoons meegekomen naar de verkoopavond. ,,Geweldig dat er weer gebouwd wordt! Dat is een opsteker voor Esch. En er is veel animo, hè?" Zijn zoon Guno woont nu in Boxtel, maar wil graag terug naar Esch. ,,Ik vind het fijn als mijn kinderen terugkomen", zegt Den Ouden. ,,Maar het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn." Daar lijkt het wel op, zegt ook Davy Smit (27). ,,Voor starters is het ideaal. Ik denk dat ik voor een tussenwoninkje ga. Lekker op mezelf, met een tuintje erbij."

Tot en met donderdag 25 februari 12.00 uur kunnen belangstellenden zich via een inschrijfformulier aanmelden voor een woning op de Essche Akker. Kort daarna vindt de toewijzing van de woningen plaats; dat gebeurt door projectontwikkelaar Reuvers. Begin maart kunnen de mensen dan om tafel met de makelaar. De bouw begint als 70 procent van de woningen verkocht is. Naar verwachting start de bouw na de bouwvak.

FOTO BOVEN: Artist impression in vogelvlucht van de nieuwbouwwoningen die aan de Venakkers moeten verrijzen. (Illustratie: Reuvers Bouw en Ontwikkeling, Oss).


Presentatie over

gedrag van de spin

in 't Groene Woud

Spinnen vormen een diersoort waarvoor weinig mensen warme gevoelens koesteren. De meesten vinden het enge en griezelige wezens. Wie zich verdiept in de biologie van spinnen, raakt echter gefascineerd. Oud-biologieleraar Rini Kerstens laat mensen op donderdag 25 februari, tijdens een lezing in Liempde, op een andere manier kijken naar spinnen en hun gedrag.

Zo vangt de ene spin zijn prooien met een ingenieus web, terwijl de andere soort het moet hebben van zijn rensnelheid, daarbij geholpen door acht krachtig ontwikkelde poten. De kruisspin en de huisspin zijn algemeen bekende soorten, evenals de zogenaamde trilspinnen met hun lange, sprietachtige poten.

En dan is er nog de waterspin, die zijn kostje onder water bij elkaar scharrelt met het vangen van kleine waterdiertjes. De lezing vindt plaats in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat te Liempde en gaat om 20.00 uur van start. Iedereen is welkom.

Gemonde

Kaarten bij Irene

Voetbalclub Irene organiseert kaartavonden op vrijdag. De eerstvolgende bijeenkomst is morgen, vrijdag 19 februari. De overige rik- en jokerbijeenkomsten zijn nog op 4 en 18 maart en vrijdag 1 april, dan worden ook de serieprijzen uitgereikt. Om die prijs te winnen tellen acht van de eerste elf avonden mee. De kaartavonden beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in de kantine van de voetbalvereniging aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.