Bets en Theo Roovers-Dekkers uit Liempde, vijftig jaar getrouwd.
Bets en Theo Roovers-Dekkers uit Liempde, vijftig jaar getrouwd. Foto: Annelieke van der Linden

JAARBUDGET 2016 BEDRAAGT 6.500 EURO

'Parkeergelden Velder wezenlijk voor Liempde'

De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde, die de parkeergelden van landgoed Velder beheert, heeft vorige week het jaarbudget voor 2016 bekendgemaakt. De stichting heeft dit jaar een bedrag van 6.500 euro beschikbaar voor donaties. Intussen wordt volop gewerkt aan de verbetering van de parkeerterreinen aan het Hollands Diep.

De Stichting Behoud Gemeenschap Liempde is opgericht in 1998 en heeft als doelstelling het verwerven van fondsen ten behoeve van het ondersteunen van activiteiten en verenigingen en stichtingen binnen de gemeenschap Liempde. De stichting exploiteert tijdens evenementen op landgoed Velder de parkeerterreinen en geeft aan dat de inkomsten een belangrijke stimulans zijn voor activiteiten die in de Liempdse gemeenschap worden ontplooid.

SLOWLANDS

Met de parkeeropbrengsten worden direct de Liempdse verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens het parkeren financieel gesteund. Daarnaast kunnen alle Liempdse organisaties en particulieren donaties van de stichting aanvragen ter ondersteuning van hun activiteiten. Deze aanvragen worden getoetst aan de voorwaarden van de leidraad en bewaakt door het Dorpsberaad Liempde.

,,Ondanks een tegenvallend seizoen in 2015, waarbij de stichting met een negatief saldo het jaar heeft afgesloten, is het bestuur van mening dat dit geen consequenties mag hebben voor het beschikbare budget voor donaties", verduidelijkt voorzitter Joep Smits. ,,Omdat het beschikbare budget voor 2015 niet volledig is verbruikt, schuift het bestuur het volledige resterende budget door naar 2016."

Het tegenvallende resultaat van 2015 kan teruggevoerd worden op een gering aantal evenementen op Velder. Vorig jaar werd alleen Slowlands gehouden waardoor de opbrengst van de parkeergelden tegenviel. ,,Dit jaar hebben we hogere verwachtingen omdat in elk geval Circo Circolo op het programma staat en we tien dagen lang veel bezoekers verwachten die met de auto komen", aldus Smits. Mogelijk worden dit jaar meer evenementen op Velder gehouden waardoor de parkeerinkomsten verder stijgen.

ONTWATERING

Volgens Smits wordt in nauwe samenwerking met de familie Van Boeckel gewerkt aan de verbetering van de parkeerterreinen aan het Hollands Diep. De familie is sinds vorig jaar eigenaar van de terreinen, die werden overgenomen van de gemeente Boxtel. ,,Op allerlei manieren gaan we gezamenlijk aan de slag om de parkeervelden te verbeteren", legt Smits uit. ,,Zo gaan we op- en afritten verbeteren, komen er betere borden en worden sloten uitgediept. Ook wordt snoeiwerk verricht en wordt gewerkt aan een betere ontwatering. Dat is écht belangrijk, want in tijden van veel regen zijn sommige plekken onbegaanbaar."

De voorzitter van Stichting Behoud Gemeenschap Liempde geeft aan dat ook wordt overwogen om tijdens evenementen meer golfkarretjes te laten rijden. ,,Die willen we huren en inzetten voor het vervoer van mensen die minder goed ter been zijn. Tijdens Circo Circolo worden deze golfkarretjes al door de festivalorganisatie ingezet."

Het budget voor 2016 voor de Liempdse gemeenschap is volgens Smits nog volledig beschikbaar. ,,Onze stichting nodigt iedereen die een goed voorstel heeft voor behoud van de leefbaarheid in Liempde uit een aanvraag in te dienen." Meer informatie: www.stichtingbgl.nl.


Uitslag loterij

Prins Primus van Ploegersland verrichtte op carnavalsmaandag de trekking van de loterij. De prijswinnaars wonnen allemaal bonnen van Op Liemt Gemunt.

Prijswinnaars loterij: 1. Fam. Versteijnen, Geerakkers 31; 2. Fam. v.d. Berge, Strijpenhof 53; 3. Fam. Poirters, Dorsberg 5; 4. R. v.d. Laar, Gemondesestraat 13; 5. Fam. Legius, Krollerbocht 12; 6. Fam. Hensen, Schietberg 12; 7. Fam. Vermeieren, Akkersrijt 5; 8. Fam. Lathouwers, Oude Dijk 61; 9. Fam. v. Vlokhoven, Heideweg 14; 10. Fam. v. Beers, Vendelstraat 4.


Gouden paar in Liempde

Een grote boog siert deze week de voordeur van Theo (72) en Bets (73) Roovers-Dekkers. ,,Die hebben onze buren neergezet", glunderde het Liempdse echtpaar, dat maandag 15 februari exact vijftig jaar getrouwd was. ,,Een echte mijlpaal. Ons geheim? Dat hebben we niet. Maar misschien is het wel dat we dezelfde interesses delen..."

Tijdens dansles in horecagelegenheid 't Blauw Boerke in Best ontmoetten Theo en Bets elkaar en na vijf jaar verkering trouwde het koppel op 15 februari 1966. Na zeven jaar in een huisje aan de Roderweg te hebben gewoond, werd ze eigenaar van een woning aan De Wilgen. Tot op de dag van vandaag wonen ze daar nog steeds. ,,Zolang we nog zo vitaal zijn als nu, blijven we mooi op deze plek. Het is een fijne buurt", aldus Theo en Bets.

genieten

Vitaal en actief, zo kun je het Liempdse koppel het best omschrijven. Theo ging op zijn 61e met de vut, nadat hij jarenlang bij Ahrend in Sint-Oedenrode in dienst was. Daarvoor werkte hij bij smederij en rijwielzaak Matheeuwsen en fietsenzaak Saris. ,,Mensen weten me nu nog steeds goed te vinden als het gaat om kleine reparaties aan de fiets", grinnikt de Liempdenaar. ,,Dat is voor mij pure liefhebberij." Daarnaast is hij actief bij hengelsportvereniging De Laatste Kans,

draagt hij namens stichting Kèk Liemt zorg voor museum De Kleuskes en helpt hij als vrijwilliger mee bij activiteiten bij KBO Liempde en kindervakantiewerk.

Ook Bets zit niet stil. Ze is sinds de bouw van woonzorgcentrum De Vlaswiek actief als vrijwilligster, was tot drie jaar geleden mantelzorger van Toos van de pastoor ('iedereen in Liempde kent haar'), is aangesloten bij een damesgroepje, die bestaat uit (voormalig) vrijwilligers van De Vlaswiek, en is lid van een breiclubje. Daarnaast leggen Theo en Bets wekelijks een kaartje met drie andere mensen uit Liempde. ,,Onze kalender staat wekelijks goed vol, maar we genieten van alles wat we doen", aldus het echtpaar.

En misschien genieten Theo en Bets nog wel het meest van hun eigen gezin. Ze hebben twee kinderen (dochter Wilma en zoon Corné), een schoondochter (Wendy) en twee kleinzoons: Tim (13) en Bart (11). ,,We vinden het heerlijk om iedereen over de vloer te hebben. De kleinzoons sturen ons vaak appjes, heel leuk."

Naast alle activiteiten en sociale contacten maakt het echtpaar ook nog graag tijd voor vakantie. Van een busreis naar Oostenrijk tot een vliegreis naar Portugal en van een paar dagen fietsen op de Veluwe tot bezoekjes aan het Zwarte Woud in Duitsland: het echtpaar is regelmatig van huis. Lachend: ,,Soms gaan we spontaan een paar dagen weg. Dan bellen de kinderen een paar dagen later: 'waar zaten jullie?' Pluk de dag, zeggen we dan."