Aftrap maandelijkse rondleidingen

Museum MuBo duikt in Boxtelse middeleeuwen

Boxtelaren die altijd al benieuwd zijn geweest naar het ontstaan van hun dorp kunnen zondag 28 februari hun hart ophalen in museum MuBo. Historicus Willem Wittenberg neemt samen met rondleider Ben Ophof de bezoekers mee in de middeleeuwse geschiedenis van Boxtel.

De motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat, kasteel Stapelen en de Binnendommeltjes: deze en andere interessante onderwerpen komen aan bod. Centraal staan de belangrijkste ontwikkelingen van Boxtel vanaf het jaar 1100. De thema-rondleiding over het ontstaan van Boxtel is de eerste van een reeks van zeven.

Zeven thema's

Startend met de rondleiding over de begintijd van Boxtel wordt vanaf februari - met uitzondering van mei, juni en juli - tot en met december elke maand een speciale rondleiding georganiseerd. Op 20 maart is 'bouwen in Boxtel' het tweede onderwerp op de agenda en op 24 april het thema 'cultuur en godsdienst'. 'Werken in Boxtel' is vervolgens op 25 september aan de beurt en wordt opgevolgd door de rondleiding op 30 oktober met als aandachtspunt 'leren en leven in Boxtel'. Op 27 november wordt er stil gestaan bij 'mensen en verhalen uit Boxtel' en de rondleidingenreeks wordt afgesloten met 'de omgeving van Boxtel' op 18 december.

De thema-rondleidingen bestaan uit een introductie met een beeldpresentatie in de publieksruimte met aansluitend een ontdekkingstocht tussen de voorwerpen.

De eerste lezing met rondleiding over de Boxtelse middeleeuwen is op zondag 28 februari en begint om 11.15 uur. De kosten van de museumrondleiding zijn 3,50 euro. Aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl.


Nieuwe expo HavemanKunst in twee Boxtelse restaurants

Ina Haveman van HavemanKunst heeft deze week een nieuwe expositie ingericht in de Boxtelse restaurants De Waag en Molenwijk. HavemanKunst bestaat ruim twee jaar en behartigt inmiddels de belangen van zestig kunstenaars en exposeert op tien locaties, waaronder de restaurants De Waag van van Jurgen en Elise Bosmans en Molenwijk van Karel en Wilma Wijnen.

Haveman vertelt dat haar intentie is de restaurateurs te ontzorgen voor wat betreft de kunst in hun bedrijf en de kunstenaars telkens een nieuw platform te bieden.

Zowel bij De Waag als bij Molenwijk zijn er om de vier maanden nieuwe kunstwerken te bewonderen. Dit is leuk voor de gasten want zo is er altijd wel aanleiding voor een goed gesprek. En het is interessant voor de restaurants om regelmatig andere kunst in huis te hebben. ,,Sinds de start van HavemanKunst zit de groei er stevig in", vertelt Haveman.

In de Boxtelse restaurants zijn schilderijen en beelden te zien van Linda Damman (Maaseik), Theo Donhuysen (Boxtel), Anne de Mey (Sint-Michielsgestel), Ans Pullens (Veghel), Geerie Versantvoort (Boxtel) en Leny de Vos-van Erp (Empel). De uitbaters zijn tevreden over de samenwerking met HavemanKunst en zien dat hun gasten graag kunst bekijken.