Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Dansers doen mee met wereldwijd protest tegen geweld

Tiga Dans verrast met flashmob in JRL

LONNEKE HOONDERT

Dansend aandacht vragen voor een wereldwijd probleem: jong en oud verzamelde zich zondagmiddag bij het Jacob-Roelandslyceum om op een artistieke manier te demonstreren tegen vrouwenmishandeling. Tiga Dans organiseerde daar een flashmob in het kader van de wereldwijde dansactie One Billion Rising.

One Billion Rising wordt sinds 2013 jaarlijks georganiseerd op Valentijnsdag en vraagt aandacht voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Sinds dit jaar doet ook Boxtel mee met de protestactie. Dansdocent Thelma van den Bosch kwam via YouTube op het idee om met de dansgroepen van Tiga mee te doen met het initiatief. Op het mediakanaal werd een video voor de One Billion Rising-actie gedeeld van Fontys Academie voor Danseducatie, waar werd gedanst op muziek van studenten van de Fontys Rockacademie ,,Vervolgens ben ik scholen afgegaan en heb ik heel veel gedeeld op Facebook en Instagram om mensen enthousiast te maken voor deelname", vertelde Van den Bosch.

Het is voor het eerst dat de dansmanifestatie in Boxtel georganiseerd wordt. ,,Het is al een succes, maar we hopen dat het initiatief nóg meer gaat leven en dat volgend jaar nóg meer mensen meedoen. We willen dit voortaan elk jaar op touw zetten", sprak de dansdocente. Van den Bosch was zondag dan ook zeer tevreden over het verloop van de flashmob. ,,Het oefenen was al leuk, maar de dans samen voor publiek uit voeren geeft echt bergen energie!"

Repeteren

Pleun van den Broek (9) danst al sinds ze twee jaar oud was. Ze wilde dan ook graag meedoen met de actie en had thuis al veel geoefend op de dans. Zaterdag deed ze nog mee met de extra ingelaste repetitie bij Tiga. ,,Jammer genoeg waren daar maar een paar andere kinderen", zei ze enigszins beteuterd. Gelukkig was dat zondag tijdens de uitvoering van de flashmob anders. Tientallen kinderen kwamen opdagen. ,,Het was echt heel leuk om de dans met z'n allen te doen", glunderde Pleun achteraf. Ze voegde daar aan toe: ,,Ik deed wel een paar pasjes verkeerd, maar het ging hartstikke goed."

Ook Denise Steenbakkers (8) was trots op de flashmob. ,,Ik heb eigenlijk niet zo veel geoefend", gaf ze toe. ,,Het was niet echt een moeilijke dans om te leren, maar ik ben zaterdag toch nog bij Tiga geweest om te repeteren."

Positief protesteren

Niet alleen kinderen namen deel, ook volwassenen dansten mee met de flashmob. ,,Je vraagt om aandacht en geeft daar ook iets voor terug. Op een positieve manier protesteren we tegen geweld", legde Constance Schellekens uit. Haar dochter Eva was via haar danslessen bij Tiga Dans betrokken bij de actie. Eva leerde haar moeder thuis de danspasjes en Schellekens vond het initiatief zo sympathiek dat ze besloot aan te sluiten bij de flashmob. ,,De kinderen vinden het leuk om samen in actie te komen en je merkt dat ze bezig zijn met het onderwerp. Ze beseffen goed waarom ze mee dansen, ook al staat geweld tegen vrouwen gelukkig heel ver van hun bed."

Ook buiten Boxtel kwamen dansers in actie tegen vrouwenmishandeling. Wereldwijd dansten duizenden deelnemers mee met de protestactie. Een teken dat het onderwerp erg leeft. De cijfers zijn dan ook schokkend, want een op elke drie vrouwen op aarde komt tijdens haar leven in aanraking met geweld berekende One Billion Rising. Dat is een miljard moeders, dochters, zussen, partners of vrienden, benadrukt de organisatie van de dansactie. 'Een miljard vrouwen geweld aandoen is een misdaad. Een miljard vrouwen die dansen is een revolutie' is dan ook het motto van de organisatie van One Billion Rising.

Tientallen danseressen kwamen samen in het Jacob-Roelandslyceum om met een flashmob aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. (Foto's: Albert Stolwijk).