Voorzitter van Heemkunde Boxtel Dik Bol (rechts), voorzitter van MuBo Maria Voets en burgemeester Mark Buijs (links) bekijken een kakstoeltje van 75 jaar oud. De stoel werd getoond als knipoog naar het 75-jarig bestaan van de heemkundevereniging. (Foto: Albert Stolwijk).
Voorzitter van Heemkunde Boxtel Dik Bol (rechts), voorzitter van MuBo Maria Voets en burgemeester Mark Buijs (links) bekijken een kakstoeltje van 75 jaar oud. De stoel werd getoond als knipoog naar het 75-jarig bestaan van de heemkundevereniging. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Geschiedvorsers heten voortaan Heemkunde Boxtel

Markante Boxtelaren bevolken MuBo

Het was zaterdag dubbel feest in museum MuBo. Heemkunde Boxtel vierde haar 75-jarig bestaan en opende tegelijkertijd de tentoonstelling Markante Boxtelaren in Beeld. Vele belangstellenden én bevriende heemkundekringen uit de regio kwamen op de feestelijke opening af.

De lokale heemkundevereniging toont in het museum Boxtelaren die op hun eigen manier een bijdrage hebben geleverd aan het dorp, ook laat de kring een overzicht zien van de afgelopen 75 jaar. Van politieadjudant Gé Kools tot Piet Dorenbosch die aan de wieg van Heemkunde Boxtel stond: de expositie bleek een feest van herkenning.

Maria Voets beleefde zaterdag haar vuurdoop als kersverse voorzitter van MuBo, toen zij de eerste expositie sinds haar aantreden vorige week mocht openen. Zij sprak haar lof uit voor de inspanningen van Heemkunde Boxtel en met name voor Christ van Eekelen die het voortouw nam in het samenstellen van de tentoonstelling. Ook burgemeester Mark Buijs was te spreken over het initiatief om markante dorpsgenoten in beeld te brengen. ,,Ik hoop dat de jeugd de moeite neemt om hier een kijkje te nemen. Hopelijk raakt zij geïnspireerd door deze Boxtelaren die de ambitie hadden om de Boxtelse samenleving vorm te geven."

Geen heksenkring

Heemkunde-voorzitter Dik Bol blikte terug op de geschiedenis van de kring en vertelde dat de vereniging voortaan door het leven gaat als Heemkunde Boxtel. ,,Eerder haalde ik het bestuur over om het woord 'studie' uit onze naam te schrappen. Nu laten we ook het woord 'kring' vallen. Want die term past niet bij wat we doen." Daarbij grapte Bol dat de heemkunde immers geen heksenkring was.

Voordat de aanwezigen de tentoonstelling konden bewonderen werd de expositie ludiek geopend met de onthulling van een 75 jaar oud object. Het bleek een kakstoeltje te zijn, dat vele generaties in Boxtel in gebruik was.

Markante Boxtelaren in Beeld is tot en met zondag 10 april te zien in MuBo op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

FOTO ONDER: De voorzitters van Heemkunde Boxtel en MuBo, Dik Bol en Maria Voets bekijken met burgemeester Mark Buijs (links) een kakstoeltje van 75 jaar oud. (Foto: Albert Stolwijk).