Een van de klant van de Poolse specialiteitenzaak Lukullus proeft de lekkernijen die eigenaresse Barbara Brinckman (midden) en  medewerkster Luciënne Piechocka voorschotelen. (Foto: Peter de Koning).
Een van de klant van de Poolse specialiteitenzaak Lukullus proeft de lekkernijen die eigenaresse Barbara Brinckman (midden) en medewerkster Luciënne Piechocka voorschotelen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Poolse specialiteitenwinkel Lukullus viert lustrum

'De zaak gaat al vijf jaar vóór alles'

LONNEKE HOONDERT

Gisteren was het exact vijf jaar geleden dat Poolse specialiteitenwinkel Lukullus in winkelcentrum Oosterhof de deuren opende. Eigenaresse Barbara Brinckman jaagde haar droom na om ondernemer te worden en verruilde destijds haar baan als coördinator bij het Boxtelse Distrifresh voor een eigen winkel.

Brinckman kwam twintig jaar geleden vanuit Polen naar Nederland voor haar grote liefde. Ze besloot destijds meteen haar middenstandsdiploma te halen, omdat ze wist dat ze ooit een eigen winkel wilde beginnen. Uiteindelijk kwam die wens uit in de vorm van Lukullus.

,,In vijf jaar tijd heb ik bestaansrecht opgebouwd. Dat heb ik grotendeels te danken aan de vele klanten die vertrouwen hebben in mij. Hopelijk blijven ze de komende jaren ook boodschappen bij me doen", begint Brinckman. Om de onderneming te laten slagen, is ze 24 uur per dag bezig met de zaak en dat is best intensief. ,,Begrijp me niet verkeerd, ik doe dit heel graag en ik ben nog elke dag enthousiast over mijn keuze om een winkel te beginnen. Maar het kan behoorlijk zwaar zijn; de zaak gaat namelijk al vijf jaar altijd voor." Haar man Willem, die vrachtwagenchauffeur is, springt regelmatig bij, of dat nu bij de opvoeding van hun kinderen is of in de winkel. ,,Hij is mijn steun en toeverlaat, zonder hem zou ik dit niet allemaal rondgebreid krijgen", benadrukt de onderneemster.

'Exotisch'

Hoewel Lukullus Poolse producten aanbiedt, kan Brinckman zich verheugen op klandizie van allerlei nationaliteiten. ,,Russisch, Turks, Roemeens, Nederlands, noem maar op", vertelt de eigenaresse. Nederlandse bezoekers vinden sommige uitheemse producten nog best spannend. ,,Wanneer iemand avontuurlijk genoeg is, durven ze wel eens wat te proberen. Zo heel exotisch zijn de artikelen eigenlijk niet, maar het is toch anders dan anders", lacht Brinckman.

De Boxtelse probeert voor de inkoop van haar spullen zo goed mogelijk te kijken naar de wensen van de klant. ,,Polen is heel groot. Producten die populair zijn in het oosten van het land, worden amper gekocht in het zuiden. Dus ik probeer zo slim mogelijk in te kopen."

Poolse winkelketens hebben inmiddels hun weg naar de grote steden gevonden en ook de Albert Heijn biedt Poolse producten aan. ,,Ik zou graag uitbreiden, maar dat is afhankelijk van hoe het winkelaanbod op het gebied van Poolse etenswaren zich ontwikkelt. Vooralsnog gaat het goed met de winkel, dus ik blijf hier voorlopig nog wel", glundert de winkelier.

Jubileumacties

Brinckman viert het vijfjarig bestaan tot en met zaterdag 20 februari tijdens reguliere openingstijden met proeverijen en kortingsacties. Daarnaast organiseert ze op zaterdag om 13.00 uur bij Lukullus een ballonnenwedstrijd waarvoor ze mooie prijzen beschikbaar stelt. Inschrijven is niet nodig.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Een van de klanten van de Poolse specialiteitenzaak Lukullus proeft de lekkernijen die eigenaresse Barbara Brinckman (midden) en medewerkster Luciënne Piechocka voorschotelen. (Foto: Peter de Koning).